Linkuri accesibilitate

Republica Moldova - o țară „spartă”


Rivalitatea dintre PD și PLDM este una falsă. Faptul că Filat cică l-a înjurat pe Plahotniuc la ultima întîlnire din cadrul Consiliului AIE mă duce la gîndul că aceasta este o înscenare, un show de ochii lumii sau mai degrabă pentru a-l induce în eroare pe Ghimpu. Sunt aproape sigur că nu există o comunicare defectuoasă între liderii PD și cei din PLDM, există persoane incomode precum este Ghimpu, care spune lucruri despre care nici democrații și nici liberal-democrații nu ne-ar vorbi niciodată.

Existența unor găuri vamale la Nistru nu le-am pus niciodată la îndoială, pentru că însăși existența Transnistriei a transformat Republica Moldova într-o țară „spartă”. Contrabanda, înseamnă că, indiferent de guvernare, continuă să fie în floare. Și cînd îmi amintesc cum Filat facea „lobby” proiectului de lege propus de șeful Vămii, Tudor Balițchi, de a scoate contrabanda din codul penal... Adică în loc să fie înăsprită pedeapsa pentru contrabandă, PLDM căută să o facă mai „omenescă”. De unde să avem creștere economică, de unde să avem prețuri mai mici?

Acum, disfuncțiile instituțiilor statului sunt puse pe seama lui Ghimpu, iar acesta este un truc bine gîndit de a-l compromite pe liberal. Însă aceasta nu trebuie nicidecum să-l determine pe Ghimpu să se justifice necontenit, chiar dacă este atacat murdar, pentru că atunci cînd caută să demonstreze contrariul celor spuse de presă - își pierde timpul în van și în același timp se decredibilizează.

Și dacă Ghimpu tot a spus despre găurile vamale de la Nistru, cred că ar fi trebuit să sesizeze în mod oficial și organele competente. Foarte rar am auzit despre cazuri de contrabandă la vămile dinspre Transnistria și Ucraina, și mai mult au avut răsunet cele de la hotar cu România, unde chiar au fost eliberați din funcție vameși corupți români. Mă întreb dacă la negocierile acestea de reglementare transnistreană au loc careva discuții pe tema contrabandei și dacă se iau măsuri pentru a combate acest fenomen destul de periculos pentru economia noastră. Dacă nu au loc nici măcar discuții, atunci măsuri nici atît. Nu înțeleg cum pot economiștii din Republica Moldova să mai facă prognoze și aprecieri, cînd nu știm niciodată exact ponderea economiei tenebre? De fapt, doar cei din posturile cele mai înalte care monitorizează această contrabandă pot să cunoască aceste date. Însă datele nu-i pot ajuta decît să menţină o creştere treptată a prețurilor, încît oamenii să nu simtă cum sunt furați de cei care le promit marea și sarea.
XS
SM
MD
LG