Linkuri accesibilitate

Cazul Moldnews/NIT


Marian Pocaznoi: „Noi am retras licenţa respectivă pentru încălcări în domeniul legislaţiei audiovizuale.”


La sfârșitul săptămânii trecute, ambasada Statelor Unite la Chișinău și comisarul european pentru extindere și politica de vecinătate, Stefan Fuele și-au exprimat îngrijorarea față de situația presei apropiate opoziției comuniste. Ambasada americană a reacționat într-un comunicat de presă iar comisarul european Stefan Fuele pe pagina sa de Twitter la o nouă amânare a unei decizii de judecată în procesul televiziunii NIT, scoasă din emisie în aprilie 2012. Îngrijorările diplomaților europeni și americani au fost accentuate de respingerea repetată, joia trecută, la Consiliul Coordonator al Audiovizualului a cererii de licență de televiziune prin cablu pentru portalul de opoziție, Moldnews. Liliana Barbăroșie a discutat despre aceste îngrijorări cu Marian Pocaznoi, președintele Consiliului Coordonator al Audiovizualului:

Marian Pocaznoi: „CCA este o instituţie colegială şi trebuie cel puţin să convingi cinci membri ca să voteze pentru proiectul tău. Respectiv, Moldnews nu a acumulat numărul necesar de voturi, a acumulat doar două voturi, votul meu şi votul domnului Tabunşic. S-a spus că, în primul rând, proiectul nu este destul de convingător şi că nu au prezentat contractele în ce reţele de cablu ei vor activa.”

Europa Liberă: Colegii dvs. asta au spus, dar înţeleg că aţi dat un vot pro?

Marian Pocaznoi:
„Eu am dat un vot pro.”

Europa Liberă: Cu toate acestea, colegii dvs. au votat împotrivă, iar asta prezintă motiv de îngrijorare pentru ambasada SUA de exemplu…

Marian Pocaznoi:
„Sigur că nu reprezintă nici o îngrijorare. Nu este nici o problemă ca Moldnews să ia în calcul recomandările colegilor mei, care sunt până la urmă nişte obiecţii consider eu coerente, nişte obiecţii corecte. Lasă să ia în calcul aceste obiecţii, să vină la şedinţă şi să obţină această licenţă. Ei o fac intenţionat.”

Europa Liberă: Am să citez din comunicatul Ambasadei SUA, care zice: „această decizia ridică semne de întrebare suplimentare cu privire la situaţia mass-media din Republica Moldova…

Marian Pocaznoi:
„Eu consider că situaţia mass-media din Republica Moldova este bună şi dă Doamne să fie în toate domeniile situaţia atât de bună cum este în domeniul audiovizualului. Dacă dintr-un clasament de 179 noi suntem pe poziţia 55, eu nu cred că este atât de rău.”

Europa Liberă: Aţi putea să ne clarificaţi cine e Moldnews? Este NIT, nu?

Marian Pocaznoi:
Moldnews este o companie privată, care are şi un site online. Persoana juridică este „Noi Soluţii media”. Este NIT, nu este NIT, eu nu ştiu. Doar sunt zvonuri şi vorbe.”

Europa Liberă: Deci CCA nu ştie cine de fapt stă în spatele acestei instituţii?

Marian Pocaznoi:
„Fondator este o singură persoană, Elena Groza.”

Europa Liberă: Şi acest nume nu este relevant, nu vă spune nimic?

Marian Pocaznoi:
„Nu, absolut nimic. dar nu contează cine stă în spate până la urmă. Contează să fie îndeplinită legea.”

Europa Liberă: Îndeplinesc ei legea sau nu? Aţi votat doar pentru…

Marian Pocaznoi:
„Eu v-am explicat că, poziţia mea este că da. Dar noi suntem un organ colegial şi fiecare dintre membri are o părere.”

Europa Liberă: Acum despre NIT, dle Pocaznoi. Chiar dacă spuneţi că CCA nu mai are nimic cu acest caz, totuşi am să vă amintesc că dacă nu era decizia CCA de a suspenda această licenţă şi de a le întrerupe activitatea nu se ajungea aici, adică în judecată. De aceea vă întreb: cum comentaţi dvs. sau care este reacţia CCA la această îngrijorare manifestată de Ambasada SUA?

Marian Pocaznoi:
„Poziţia CCA este neschimbată în cazul de faţă. Noi am retras licenţa respectivă pentru încălcări în domeniul legislaţiei audiovizuale. Mai departe instanţa de judecată, având în vedere că trăim într-un stat de drept, lasă să se expună dacă e corect sau nu. De câte ori suntem invitaţi în instanţa de judecată, de atâtea ori ne ducem. Dar din ce cauză judecătorul X, Y sau Z anunţă o altă şedinţă asta nu este deja problema noastră. Noi ne-am expus: a fost o decizie corectă, o decizie legală şi întemeiată, şi motivată.”

Europa Liberă: Cu toate acestea există o decizie a Curţii Constituţionale că dreptul membrilor CCA de a sista emisia imediat a fost neconstituţional…

Marian Pocaznoi:
„Mai atrag atenţia încă o dată: modificările făcute de către Parlament cu privire la aplicarea sancţiunilor de către CCA au fost în luna mai. CCA a retras licenţa în luna aprilie, în baza legislaţiei vechi. Curte Constituţională a mai demonstrat încă o dată că noi am procedat absolut corect. Pentru moment, în situaţia de faţă legea nu are efect retroactiv. În situaţia care era atunci noi am procedat absolut legal.”

Europa Liberă: Anul trecut, când a fost decizia CCA şi au fost nişte reacţii negative din partea unor organizaţii internaţionale, aţi spus că au înţeles greşit, că s-a interpretat,. Acum există această reacţia a Ambasadei SUA, a comisarului european pentru extindere. Se dă clar de înţeles că este o problemă cu NIT. Şi vă întreb: cum răspunde CCA?

Marian Pocaznoi:
„Dar eu vă explic încă o dată. Care este problema? În comunicatele respective acuză CCA de retragere a licenţei NIT? Sau îşi exprimă îngrijorarea vizavi de tergiversarea procesului?

Europa Liberă: Da, dar un proces la care nu se ajungea dacă nu se retrăgea licenţa…

Marian Pocaznoi:
„Bun. Şi care e problema? În cazul în care organizaţiile internaţionale erau să-şi exprime îngrijorarea că CCA a retras licenţa era să fie o chestiune. Acum îşi exprimă îngrijorarea vizavi de procesul de justiţie care are loc în Republica Moldova.”
XS
SM
MD
LG