Linkuri accesibilitate

Este noul regulament de subvenții în agricultură discriminatoriu?


Alla Ceapai în dialog cu Valeriu Cosarciuc.



Joi, Asociatia națională a fermierilor în frunte cu fost ministru al agriculturii Valeriu Cosarciuc au criticat noul regulament de acordare a subvențiilor în agricultură, invocînd faptul că agricultorii mici și mijlocii ar fi discriminați în raport cu marii producători. Alla Ceapai în dialog cu fostul ministru Cosarciuc.



Valeriu Cosarciuc: „Federaţia Naţională a Fermierilor din Republica Moldova consideră că Regulamentul de subvenţionare în agricultură aprobat de Guvern este unul discriminatoriu pentru gospodăriile ţărăneşti. Argumentul ar fi că din cele 400 de milioane în 2012 gospodăriile ţărăneşti au obţinut numai 72 de milioane de lei, adică 18 la sută. În timp ce produsul agricol a gospodăriilor ţărăneşti constituie 68 la sută din totalul producţiei agricole. Produsul agricol a gospodăriilor mari, a societăţilor cu răspundere limitată din sectorul agricol deşi sunt aproape de două ori mai mici, ele obţin în jur de 82 la sută din totalul subvenţiilor.”

Europa Liberă: Dvs. sugeraţi că producătorii mici şi mijlocii ar fi discriminaţi la repartizarea subvenţiilor în comparaţie cu marile gospodării corporative?

Valeriu Cosarciuc:
„Da, noi considerăm că fermierii mici şi mijlocii sunt discriminaţi şi ei obţin mai puţin decât ei contribuie la produsul agricol total anual. Fermierii mici care sunt cei mai săraci nici în anul acesta nu vor avea acces la subvenţii. Ei vor obţine ceea ce va rămâne de la cei mari. Producătorii mari sunt mai puternici şi au mai multă lume care lucrează cu documentele, pot deschide mai uşor uşile şi astfel ei îşi iau partea leului.”

Europa Liberă: Dar cum s-ar explica această discriminare?

Valeriu Cosarciuc:
„Guvernul nu înţelege care sunt priorităţile în ceea ce priveşte dezvoltarea sectorului agricol. Prin dezvoltarea companiilor mici, crearea livezilor de producătorii mici, plantarea viilor, dezvoltarea producerii legumelor în sere ş.a.m.d. asta ar permite crearea noilor locuri de muncă şi limitarea emigrării forţei de muncă. Se ştie foarte bine că din cei plecaţi la munci grele peste hotare, 75 la sută sunt din mediul rural. Încă un factor important este că, în opinia mea, cei care ne guvernează astăzi se gândesc mai mult la factorul electoral decât la dezvoltarea cu adevărat a sectorului agricol şi la transformarea cu adevărat a agriculturii în motorul relansării economice.”

Europa Liberă: Sugeraţi despre o implicaţie a politicului în acest proces de subvenţionare în agricultură?

Valeriu Cosarciuc:
„Eu cred că da şi cei care au mai mare putere financiară pot să-şi lobeze interesele, dar cei mici, cum ar fi gospodăriile ţărăneşti, rămân cu ceea ce mai rămâne de la cei care îşi iau partea leului. ”

Europa Liberă: Domnule Cosarciuc, dacă ar să fiţi Ministrul Agriculturii, funcţie pe care aţi ocupat-o în trecut, cu ce soluţii aţi veni?

Valeriu Cosarciuc:
„Noi am promovat în 2010, atunci când am fost la minister, Regulamentul care permitea ca mai mulţi agricultori mici să aibă acces la subvenţii. Noi atunci am limitat compensaţiile care puteau să le obţină un agent economic la suma de 200 de mii de lei. Scopul nostru a fost să stimulăm în primul rând crearea întreprinderilor mici şi mijlocii care să proceseze laptele, carnea, fructe, legume, să creăm infrastructura post recoltare, frigidere, case de ambalare, să dezvoltăm producerea fructelor şi legumelor în sere. Asta ar permite ca să avem mai mulţi beneficiari. În al doilea rând trebuie majorat fondul de subvenţionare, de la 400 de milioane la cel puţin 1 miliard de lei. numai atunci am putea spune că agricultura este un domeniul prioritar în Republica Moldova şi este motorul relansării economiei naţionale.”
XS
SM
MD
LG