Linkuri accesibilitate

„Este criză în ţară, eu nu îmi permit să-mi cumpăr cărţi. Însă citesc cărţi mai vechi”


Alla Ceapai a stat de vorbă la Librăria din cartier cu Elena Roşca, elevă la şcoala profesională nr. 8 din Chişinău.



Elena Roşca: „Îmi plac mult nuvelele, romanele, alcătuiesc şi poezii uneori. Îmi plac poeziile lui Mihai Eminescu. Este cel mai adorat şi cel mai iubit poet. Ultima carte pe care am citit-o este o culegere de poezii de Mihai Eminescu, şi anume: „Epigonii”, „Scrisoarea I”, „Scrisoarea II” şi „Scrisoarea III şi „Sărmanul Dionis.”

Europa Liberă: Şi dacă citeşti tot ce e inclus în programul şcolar, atunci o faci de plăcere sau mai curând că aşa se cere la şcoală?

Elena Roşca:
„Din plăcere, pentru că orice om trebuie să citească pentru a acumula cunoştinţe, pentru a compara lumea reală cu cea descrisă în aceste opere, în diferite cărţi.”

Europa Liberă: Cât de des mergi la librării, de exemplu, să-şi cumperi cărţi?

Elena Roşca:
„Este criză în ţară, eu nu îmi permit să-mi cumpăr cărţi. Însă citesc cărţi mai vechi. Merg la bibliotecă îmi i-au o carte, două şi citesc. La noi în satul Isacova, raionul Orhei nu e prea săracă biblioteca, însă aş spune că mai lasă de dorit. Uneori nu sunt toate cărţile de care au nevoie copiii. Şi mai multe sunt în grafia chirilică, de pe vremuri, sunt vechi. Însă apar şi cărţi noi uneori când sunt bani.”

Europa Liberă: Când ai trecut să înveţi la oraş, ai observat vreo diferenţă între bibliotecile de aici şi cele din sat?

Elena Roşca:
„Într-adevăr în oraş sunt cărţi multe şi bibliotecile sunt mai bogate. Păi aşa e viaţa de sat şi viaţa de oraş.”
XS
SM
MD
LG