Linkuri accesibilitate

Paul Goma, republica Moldova și premiul Nobel (Timpul)


Centrul Anticorupţie din buzunar? (Jurnal de Chișinău)



Mai multe ziare, întrecare „Timpul” şi „Adevărul”, publică ştirea despre decizia Uniunii Scriitorilor moldoveni de a-l propune pe scriitorul şi fostul dizident român Paul Goma la Premiul Nobel pentru literatură din 2013.

Asta după ce Academia Suedeză i-a cerut pentru prima dată Moldovei să propună o candidatură la această prestigioasă distincţie.

„Adevărul” îl citează pe preşedintele Uniunii, Arcadie Suceveanu cu declarația că „născut în Basarabia, judeţul Orhei, Paul Goma a scris despre istoria ei, este un autor valoros cunoscut în lume şi tradus în multiple limbi, a făcut disidenţă adevărată şi este «un Soljeniţîn al României», aşa cum a spus Eugene Ionesco”.

Publicația citată aminteşte însă că scriitorului nu i-a fost acordată lui Goma în 2010, când a împlinit vîrsta 75 de ani.

„Jurnal de Chişinău” scrie astăzi despre cazul lui Vladimir Şarban, fostul secretar al Consiliului Municipal Chişinău, căruia Procuratura Anticorupţie i-a cerut scuze în public pentru reţinerea, arestarea şi punerea ilegală sub învinuire în anii 2004–2005.

„După ce au luptat până în ultima instanţă împotriva prezentării scuzelor pentru felul în care au procedat cu Vladimir Şarban, procurorii au fost obligaţi să o facă”, scrie „Jurnal de Chişinău”, care îl citează pe Şarban cu declarație: „Victorie tardivă. Aş fi preferat ca acele fapte pentru care mi s-au adus mult prea întârziatele scuze să nu fi fost niciodată”.

Într-un articol întitulat „Centrul Anticorupţie din buzunar?” comentatorul politic Nicolae Negru de la „Jurnal de Chişinău” se întreabă în legătură cu un alt caz, cel al ministrului sănătăţii Andrei Usatîi, cercetat de CNA: „dacă urmărirea penală nu a fost decisă încă, dacă vinovăţia lui Usatîi nu a fost stabilită, pentru ce era nevoie de tam-tam? Nu era logic ca CNA să adune mai întâi probele, să stabilească vina ministrului, abia apoi să trâmbiţeze că a descoperit un infractor?”

Comentatorul reaminteşte că acuzaţiile împotriva lui Usatâi au fost formulate în plin scandal declanşat de omorul tăinuit din Pădurea Domnească şi aminteşte că premierul Filat a sugerat că „proaspăt reformatul CNA a şi început să fie folosit de cineva drept o bâtă politică”.

Comentatorul politic Petru Bogatu scrie într-un articol: „atenţie la Diacov. El se comportă aşa cum nu l-am văzut niciodată. De parcă e un actor secundar care urmează să facă doar figuraţie undeva în adâncimea scenei fără să scoată o vorbă”.

Potrivit lui Bogatu, tăcerea „neobişnuită” a preşedintelui de onoare a PDM, ar putea credibiliza zvonurile că „între aripa Diacov, cu alte cuvinte, între garda veche, încă destul de influentă atât în centru, cât şi în filiale, pe de o parte, şi grupul neofiţilor aduşi de Lupu şi Plahotniuc, pe de alta, au apărut crăpături care se lăţesc, riscând să se constituie într-o prăpastie”.
XS
SM
MD
LG