Linkuri accesibilitate

Jurnalistul Mircea Carp a împlinit 90 de ani


Mircea Carp
Mircea Carp

Redacția în limba română a Europei Libere îi urează la mulți ani!


Unul dintre cei mai cunoscuți jurnaliști ai Europei Libere şi Vocii Americii, Mircea Carp împlinește astăzi 90 de ani.

Militar de profesie, a luptat in cel de-al II-lea război mondial. A fost rănit si decorat. In 1946 este dat afară din armată datorită activităților sale anti-comuniste şi a fost întemniţat în 1947.

A plecat clandestin din Romania în 1948 şi în 1951 emigrează în Statele Unite, unde devine jurnalist şi analist politic. Este mai întâi crainic, apoi redactor şi apoi directorul Serviciului Romanesc al postului de radio Vocea Americii din 1969 până în 1978. Din 1979 a fost redactor al programului Actualitatea internațională și, ulterior, director adjunct al Serviciului românesc la Radio Europa Libera până în 1995 când s-a pensionat.

Autor al volumului Vocea Americii în România (1969-1978), Polirom, 1997. Întregul serviciu în limba româna al Europei Libere îi urează astăzi LA MULTI şi BUNI ani… şi difuzăm acum un fragment dintr-un interviu pe care ni l-a acordat acum cinci ani, interviu în care domnul Carp vorbeşte despre crezul său ca jurnalist în slujba democraţiei:

„Niciodată în cei 44 de ani cât am fost prezent la microfonul Vocii Americii sau Europei Libere… cred că sunt cel mai vechi comentator politic de limba româna de la posturile de radio din străinătate. Vă rog să mă credeţi că prima data când m-am prezentat în fata unui microfon, era la New York, Vocea Americii, în 1951, şi până ultima oară, în 1995, intram în studio hotărât să vorbesc ascultătorilor noştri. Poate că mă exprim greşit. Nu vroiam doar să vorbesc unui microfon şi să nu mă intereseze ce spun. Vroiam să vorbesc în aşa fel, încât cei care mă ascultă să înţeleagă că le vorbesc lor, direct, fiecăruia. Si fiecăruia vroiam să îi exprim dorinţele mele, care erau dorinţele unei lumi democratice, a unei lumi în libertate, a unei lumi care să respecte pe fiecare om în parte şi întreaga societate.

Şi, mai târziu, când m-am întors în România, am constatat că la foarte mulţi din ascultătorii mei a fost înregistrat acest sentiment al meu, pe care îl exprimam întotdeauna la microfon.”

Mircea Carp care împlineşte astăzi 90 de ani şi crezul său jurnalistic pe care l-a urmat exemplar 44 de ani… LA MULŢI ANI!
XS
SM
MD
LG