Linkuri accesibilitate

Despre servicul militar obligatoriu în Transnistria


Tamara Grejdeanu în dialog cu Alexandru Zubco.



Tinerii din regiunea transnistreană care au împlinit vârsta de 18 ani sînt forţaţi să execute serviciul militar în
structurile autoproclamatei republici transnistrene. Organizaţia pentru drepturile omului Promo-Lex de la Chișinău a lansat recent o nouă ediţie a studiului care prezintă situaţia recruţilor din regiunea transnistreană, cetăţeni ai Republicii Moldova cât şi ai altor
state. Tamara Grejdeanu a discutat cu juristul Alexandru Zubco, autorul aacestui studiu.


Alexandru Zubco: „Înrolarea în așa-zisele structuri paramilitare din stânga Nistrului continuă, sunt acțiuni ilegale, fiindcă aceste structuri sunt ilegale, nu fac parte din forțele armate ale republicii Moldova. Scopul lor este susținerea regimului separatist, înrolarea poartă caracterul de forțat, fiindcă locuitorii de acolo sunt practic impuși prin intermediul normelor acestea penale, regionale și situației social-economice ca să însușească acest serviciu. Noi considerăm că executarea acestui serviciu pe perioada acesta de 18 luni este similară cu o privare de libertate arbitrară, prin care persoanei i se impun anumite restricții, inclusiv și la libertatea de a circula, și nu în ultimul rând o imixtiune în viața lui privată.”

Europa Liberă:Dar ce se întâmplă cu cei care se eschivează să facă armata și să depună jurământ de credință regimului anticonstituțional?

Alexandru Zubco:
„Potrivit normelor locale cei care se eschivează de la înrolarea în așa-zisul serviciu militar riscă pedepse penale”

Europa Liberă: Dar există pentru ei o alternativă?

Alexandru Zubco:
„Executarea serviciului militar este obligatoriu, pentru, aşa cum spun ei, cetățenii regiunii. În regiune alternativa de a refuza încorporarea nu există, deci vorbesc despre serviciul civil de alternativă, el nu există, este interzis, deci automat cei care vor să refuze încorporarea pe anumite motive, religioase, umanitare, nu o pot face. În partea dreaptă a Nistrului există asemenea serviciu, inclusiv și alte căi prin are serviciul militar poate fi substituit, de exemplu, instruirea militară, catedra militară. Chiar dacă execută în partea dreaptă a Nistrului, un tânăr care este originar și locuitor dintr-un sat din stânga Nistrului, totuși el este citat pentru înrolare.”

Europa Liberă: Această problemă este cunoscută de mai mult timp, autoritățile de la Chișinău au încercat cumva să se implice pentru a-i proteja pe acești tineri, pentru a le proteja drepturile, sunt astfel de pârghii?

Alexandru Zubco:
„Este o problemă destul de dificilă ca să obții rezultatul scontat, or această problemă se finisează odată cu soluţionarea conflictului, odată ce dispare regimul separatist sau odată ce autoritățile o să preia controlul, asta este regula generală. Cât privește paşi concreți, cu părere de rău autoritățile constituționale centrale, dau vina pe ministerul apărării, dau nu este doar responsabilitatea lui. Ce ține de asigurarea încorporării, ministerul apărării niciodată nu a refuzat, livretele militare eliberate cetățenilor din stânga Nistrului care au efectuat serviciul militar sub formă de catedră, îi scutește pe respectivii să execute serviciul militar în armata transnistreană. Este vorba despre o acțiune reușită care a produs anumite efecte pozitive în acest sens, mai departe este de lucru, este foarte mult de lucru.”

Europa Liberă: Asociația Promo-Lex primește plângeri de la recruți, de la familiile acestora, încercați cumva să îi ajutați, sau cum ar putea fi ei ajutați din moment ce au refuzat, sau s-au ascuns de autoritățile de acolo?

Alexandru Zubco:
„Asistența noastră le vine în orice situație, chiar de la o simplă consultaţie, ce să facă și când ajunge la dosar sau cauză, până la situația critică, nu avem limite de unde și până unde. Da înregistrăm cazuri, înregistrăm situații, înregistrăm apeluri despre persoanele care întâmpină dificultăți anume în acest sens. Pentru fiecare cauză în parte se găsește câte o soluție.”

Europa Liberă: Care ar fi recomandările cu care ați venit după ce aţi analizat situația acestor tineri din regiunea transnistreană?

Alexandru Zubco:
„În general, am menționat așa, să fie elaborate niște programe de informare a populației din regiune, care sunt drepturile și obligațiunile lor constituționale, inclusiv și militare. Consider oportun ca să fie creat un centru specializat, un centru militar pentru regiunea transnistreană care să fie specializat și responsabil de asigurarea evidenței militare, soluționarea problemelor recruților, să fie iniţiate de către procuratura generală a Republicii Moldova cauze penale, pe faptul organizării și conducerii acestor formațiuni paramilitare și persoanele să fie trase la răspundere.”

Europa Liberă: Sînt și recomandări care ar viza acţiunile autorităților, să-i protejeze cumva?

Alexandru Zubco:
„Evident, vrem să fie un mecanism eficient de apărare, în cazul în care un tânăr declară că s-a abuzat de el el trebuieprotejat, dar și eficient se are în vedere, adică nu numai scris pe foi, dar să fie eficient aplicat și în practică.”
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG