Linkuri accesibilitate

Din nou despre demiterea lui Traian Băsescu


Nu e sigur că se vor alatura și socialiștii acestei tendințe.



Scoaterea președintelui Traian Băsescu din joc a fost in ultimii opt ani un subiect recurent al politicii românesti, dar dupa esecul suspendarii de asta-vara, adversarii sai politici parusera sa abandoneze aceasta idee.

S-a dovedit a fi fost doar o pauza generata mai degraba de bucuria cistigarii puterii cu peste 60 la suta din voturile exprimate, decit de frica liberalilor si socialistilor romani de repercursiunile venite dinspre Bruxelles.

Premierul Victor Ponta a marturisit vineri ca propunerea privind comsarea prezidentialelor cu europarlamentarele a fost a lui.

O astfel de ipoteză presupune organizarea simultana a celor doua scrutine in luna mai anul viitor, ceea ce ar insemna fie ca presedintele accepta sa-si scurteze mandatul cu noua luni, fie ca acest lucru i s-ar putea impune prin noua Constitutie, pe care USL, Uniunea Social Liberala ar putea sa o finalizeze in prima jumatate a acestui an.

Totusi, când anul trecut democrat-liberalii romani au incercat sa organizeze in acelasi timp alegeri parlamentare si locale, Curtea Constitutionala s-a opus. Exista asadar un precedent, atunci principalul motiv a fost ca mandatul alesilor locali se prelungea cu sase luni, acum problema este ca mandatul presedintelui s-ar scurta cu noua.

Premierul socialist al României a incercat sa deschida negocieri pe aceasta tema cu presedintele Traian Băsescu, plecind de la premiza ca mandatul sau nu se va scurta, iar presedintele ales in mai 2014 va astepta pina in luna decembrie cind ii expira termenul actualului sef al statului.

Traian Basescu a ironizat aceasta solutie si a propus o alta rezolvare in cazul in care actuala guvernare vrea sa scape de el: organizarea in acelasi timp a alegerilor prezidentiale si parlamentare, dupa regula folosita in România pina in 2004, prin demisia parlamentului.

O conditie ferma pentru demisia sa este insa introducerea in noua Constitutie a reducerii parlamentului la 300 de de alesi si eliminarea senatului din legislativ.

Aceasta conditie se bazeaza pe un referendum in care peste 70 la suta dintre români au fost de acord cu reducerea drastica a pralamentului.

Partidele din arcul guvernamental nu agreaza aceasta solutie. Pe de alta parte, parlamentul ales in decembrie este cel mai numerous din istoria Romaniei, și are 588 de senatori si deputati.

Liderul liberalilor si candidatul la presedintie al USL, Crin Antonescu, a precizat ca n-ar trebui sa existe nici un fel de negocieri cu Traian Băsescu, fiindca impunerea comasarii alegerilor se poate face prin lege.

Un discurs mai lung cu o argumentatie consistenta a oferit si vicepresedintele PNL, Sorin Frunzăverde, care a spus transant ca Băsescu trebuie demis si ca s-ar gasi destule motive in acest sens in declaratiile presedintelui din perioada campaniei electorale.

Exista un curent larg in interiorul Partidului National Liberal pentru eliminarea lui Traian Băsescu din politica, dar deocamdata nu e sigur ca se vor alatura si socialistii acestei tendinte, cu atit mai mult cu cit premierul si presedinte au semnat un pact de neagresiune, care a ajuns si in capitalele europene, ca garantie a stabilitatii României in urmatoarea perioada.

Politigraf

XS
SM
MD
LG