Linkuri accesibilitate

Kremlinul şi criza politică de la Chişinău (Adevărul)


„Zubco a plecat. Dar nu de tot” (Ziarul de Gardă)


S-a împlinit o lună de la accidentul din rezervaţia Pădurea Domnească când a fost împuşcat tânărul Sorin Paciu. Redactorul şef al cotidianului „Adevărul”, Alina Ţurcan, observă cu această ocazie că tot mai mulţi politicieni sugerează că tot balamucul politic din ultimele săptămâni ar fi... mâna Moscovei. „În acest caz concret, nu Kremlinul e de vină, ci întreaga noastră clasă politică şi, înainte de toate, partidele de la guvernare”, e de părere autoarea. „În loc să gestioneze corect o situaţie ieşită din comun şi să-şi cureţe rândurile, tăind în carne vie, politicienii au lăsat ca lucrurile să degenereze într-un scandal monstru şi într-o criză politică fără precedent,” mai notează Alina Ţurcanu.

Un alt editor de la „Adevărul”, Eugenia Pogor, scrie că niciunul din cele trei partide din Alianţa pentru Integrare Europeană nu este pregătit să intre în campanie electorală. Ziarista a stat de vorbă, bunăoară, cu directorul Institutului de Marketing şi Sondaje, Doru Petruţi. „Nu cred că partidele din AIE au acum chef de un suicid în comun”, crede sociologul şi explică: „este o perioadă foarte proastă pentru campanie, iar politicienii au nevoie de cel puţin şase luni ca să pregătească terenul cu măsuri populiste şi realizări. Nu sunt posibile alte calcule şi alte alianţe, deoarece orice partid care va ieşi din linie îşi va pierde credibilitatea. Nu au încotro, vor trebui să se înţeleagă şi să rămână împreună încă un an”, mai afirmă expertul.

Comentatorul săptămânalului de investigaţii „Ziarul de Gardă”, Petru Grozavu, observă în articolul său „Zubco a plecat. Dar nu de tot?” că marţi, 22 ianuarie, Consiliul Superior al Procurorilor s-a grăbit să anunţe concurs pentru funcţia de procuror general. În aceeaşi zi, Valeriu Zubco a făcut prima sa declaraţie de presă, prin care s-a arătat foarte optimist vizavi de ancheta Procuraturii. „Surse din anturajul lui Zubco susţin că fostul procuror general forţează lucrurile ca ancheta să fie finalizată cât mai repede posibil şi în cazul în care el nu va fi găsit vinovat, să poată candida pentru un nou mandat de procuror general. Să fie posibil şi una ca asta? Să poată Plahotniuc s-o facă şi pe asta?”, se întreabă Petru Grozavu.

La acelaşi subiect, Victor Moşneag de la „Ziarul de Gardă” a încercat să discute cu toţi vânătorii care au fost la 23 decembrie în rezervaţia Pădurea Domnească. Majoritatea dintre ei au evitat să răspundă la întrebările reporterului despre ce s-a întâmplat în acea zi. Fostul procuror general, Valeriu Zubco, l-a îndemnat chiar la răbdare: „Eu mi-am depus demisia pentru că aşa am considerat că ar fi mai bine. Am vrut să scot orice bănuieli care puteau fi, orice învinuiri că aş putea influenţa ceva. Procurorii nu au nicio vină. Toate acţiunile de urmărire penală au fost făcute absolut legal. Eu mi-am depus demisia pentru a proteja instituţia. Nu am vrut ca procuratura să aibă de suferit din cauza mea”, a mai spus Valeriu Zubco.

„Poliția de Frontieră renunță la hainele de tip sovietic”, anunţă cotidianul „Timpul”. „Uniformele pe care le purtăm noi acum nu au mai fost modificate deja de mai bine de 20 de ani. Sunt făcute după prototipul sovietic. Ideea de a ne schimba aspectul a fost a polițiștilor de frontieră”, a explicat ofițerul de presă Daniela Mânzatu. La 1 iulie 2012, Poliţia de Frontieră a trecut în subordinea Ministerului Afacerilor Interne. Foștii grăniceri au încetat să mai fie militari și au obținut un statut special în cadrul MAI, fiind angajați pe bază de contract. În prezent, la Poliția de Frontieră sunt angajate peste 3550 de persoane, se mai arată în articol.

Tot reporterii de la cotidianul „Timpul” au ajuns la concluzia că negocierile Acordului de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană au ajuns pe ultima sută de metri. „Timpul” face trimitere la declaraţia directorului Serviciului European al Acţiunii Externe, Gunnar Wiegand, care afirmă că R. Moldova are șanse mari să semneze Acordul de Asociere la Summitul Parteneriatului Estic, din noiembrie anul curent. „Am dat start procesului cu trei ani în urmă și puțini credeau că vom fi capabili să aducem rezultatele privind integrarea politică și economică. Acest Acord de Asociere dorim să-l vedem ca un lucru care va contribui la depășirea divizării acestei țări. Este o cheie pentru a promova modernizarea economiei, societății, sistemului judiciar și altor domenii”, a declarat Gunnar Wiegand.
XS
SM
MD
LG