Linkuri accesibilitate

„Încercările guvernului nostru şi ale europenilor, din păcate, au adus foloase doar Rusiei (...) şi prejudicii financiare Republicii Moldova”


Liderul PL Mihai Ghimpu despre procesul de pace transnistrean.



Mihai Ghimpu: „Toată încercările, care au avut loc până acuma nu au dat nimic decât prezentarea lui Şevciuk peste tot ca lider important în sud-estul Europei. Îl ducem pe la Bruxelles, pe la Muntele Athos, prin Germania, nu ştiu pe unde. Încercările guvernului nostru şi ale europenilor, din păcate, au adus foloase doar Rusiei – că ea este mama Transnistriei în imagine – şi prejudicii financiare Republicii Moldova. Nu s-a găsit, până la ziua de azi, o instituţie fie internaţională sau un stat care să poată discuta cu Rusia, la modul serios, că nu mai poate continua astfel de politică. Este clar că ei finanţează, ei sprijină prin faptul că nu plătesc gazul, cetăţenii doar plătesc dincolo, dar rămâne în bugetul Transnistriei. Prezenţa armatei, tot ceea ce este acolo demonstrează că e controlat şi e dirijat procesul. Aşa cum a fost formată această autonomie, autoproclamată republică, aşa şi continuă să fie dezvoltată, sprijinită de Moscova, adică cheia este acolo. Şi atât timp cât nimeni nu-şi asumă la modul serios, dacă nu mai dur, dar mai insistent...”

Europa Liberă: Dar mai insistent ce ar însemna?

Mihai Ghimpu:
„Păi condiţionare. Nu putem să vorbim de dezarmare şi totodată să stăm cu armata la noi, şi să moară civili nevinovaţi, cum a fost cazul de la 1 ianuarie, anul trecut. Să vedem Ucraina...”

Europa Liberă: Dar Ucraina e în imediata apropiere a Republicii Moldova. Pe un segment foarte important de la hotarul moldo-ucrainean se află această regiune.

Mihai Ghimpu: „Eu, când a început acest conflict sau după semnarea acelui acord de pace am fost la Kiev. Le-am explicat că problema deja mai mult este a Ucrainei decât a noastră. Noi am pierdut teritoriul şi noi nu mai putem schimba nimic. Ei au fost de acord, au înţeles. Aceasta a fost în ’92. După 20 de ani nu s-a schimbat nimic, decât prin diferite semnături, întâlniri, chestii s-a întărit poziţia Transnistriei. Chiar şi faptul acesta că pun ştampila, exportă, se duc, vând în Europa. Dar ce e aceasta? Şi aici sigur că rolul foarte important îl are Ucraina, care este vecină.”

Europa Liberă: Ce poate face Ucraina?

Mihai Ghimpu:
„Eu cred că Ucraina poate face totul.”

Europa Liberă: Concret?

Mihai Ghimpu:
„Totul. Dar iarăşi este vorba de relaţia Ucrainei cu Federaţia Rusă. Un exemplu: nicio maşină nu poate trece pe teritoriul Ucrainei cu marfă, producţie cu ştampila PMR. Da, aceasta spune că e blocaj economic. Nu este recunoscută, duceţi-vă, este statul Republica Moldova, noi suntem vecini cu Republica Moldova, nu cu Transnistria şi multe altele. Cum au trecut maşinile care au venit aici? Nu pe teritoriul Ucrainei au venit? Şi nu ştie nici ministrul, nici preşedintele, nimeni nu ştie.”

Europa Liberă: Care maşini?

Mihai Ghimpu:
„Chipurile, maşinile-s vechi şi au adus maşini militare.”

Europa Liberă: Tehnică militară?

Mihai Ghimpu:
„Păi de unde au trecut pe teritoriul Ucrainei? Iată de ce eu spun că nu cred că Ucraina va schimba ceva. Mă rog, eu cred că lucrurile se vor schimba, atunci când Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii, toată lumea internaţională va lua o atitudine mai serioasă faţă de politica Federaţiei Ruse. Această politică de menţinere a imperialismului, a focarului sau prin intermediul căreia să demonstreze că ei sunt puteri, iată noi controlăm acolo, avem armată, încă avem teritorii ocupate pe care ei nu le recunosc.”

Europa Liberă: Totuşi Bruxelles-ul, şi Washingtonul merg mai mult pe dimensiunea diplomatică.

Mihai Ghimpu:
„Şi eu sunt pentru dialog. Dar ce a dat acest dialog? Poftim, merg şi la fotbal, şi la concert, ce a dat? Au profitat de aceasta. În ziua când trebuia să vină aici la Chişinău, Şevciuk emite un decret care...”

Europa Liberă: Pune piedici agenţilor economici din dreapta Nistrului.

Mihai Ghimpu:
„Da, noi vrem să fie bine. Iar el, din contra, pune piedici, poftim un exemplu. Sau vine la Chişinău şi conducerea noastră dă drapelul jos, stema că vine „marele” Şevciuk. Hai să fim serioşi. Eu nu agreez o astfel de politică. Aceasta este politica struţului: bagi capul în nisip şi îţi pare că ai pornit mecanismul. Nu aşa se porneşte mecanismul. Mecanismul trebuie să înceapă de la următorul lucru: a adoptat Parlamentul legea, am stabilit clar această lege în conformitate cu Constituţia, nu are dreptul nimeni să adopte o lege în afara Constituţiei. Şi: „Stimaţi autopraclamişti, iată ce putem face noi, guvernarea, fiindcă este normă constituţională, este Constituţie”. Şi punctum. Şi discutăm: „Ce nu vă place din legea aceasta?” Dar aşa nu facem nimic decât întâlniri, dialog şi îi promovăm, le creăm imagine în toată lumea.”

Europa Liberă: Domnule Ghimpu, dar OSCE, pentru că este implicat chiar din prima zi, după ce s-a stopat acest conflict armat de la Nistru...

Mihai Ghimpu:
„Din păcate, nici OSCE nu a reuşit să mişte nimic în privinţa aceasta. Îmi pare rău, dar acesta este un adevăr.”

Europa Liberă: Şi aceasta numai pentru motivul că Rusia are drept de veto în cadrul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa?

Mihai Ghimpu:
„Sigur că da. Când îşi elaborează politicile sale, OSCE ţine cont de lucrul acesta, că orice document trebuie aprobat prin consens. Şi atunci care e sensul? Şi de aceea manevrează şi ei... Cum să vă spun? Sigur că eu sunt împotriva acţiunilor militare, blocajelor economice. Trebuie să fie dialog. Dar dialogul nu poate fi la infinit. Dar la noi, în toţi aceşti 20 de ani de zile, aceasta a şi avut loc: cedări unilaterale. Cedări din partea noastră. Iată cazul cu circulaţia feroviară pornită. Ştiţi câte pierderi aduce statului, dacă s-a redeschis? Sute de milioane.”

Europa Liberă: Lunar, anual?

Mihai Ghimpu:
„Poate şi lunar, poate anual. Timpul a arăta.”

Europa Liberă: Ce e de făcut?

Mihai Ghimpu:
„Rusia trebuie să se împace cu gândul că Transnistria n-a fost niciodată al lor şi nu va fi. Timpul imperiilor a murit şi să ne ţină pe noi ca o carte de joc nu are sens. E o ruşine un stat ca Rusia să ţină o carte pe care să o joace în secolul 21, mileniul III. Timpul îi mai mătură pe actualii politicieni, care sunt crescuţi în perioada sovietică, a stalinismului, a totalitarismului.”

Europa Liberă: Dumneavoastră insistaţi pe schimbul de generaţii?

Mihai Ghimpu:
„Pe schimbul de generaţii. Eu cred că, sincer vorbind, a venit timpul, dacă nu se mişcă nimic, să ridicăm hotărârea Parlamentului din ’92 unde este teritoriul din stânga Nistrului declarat teritoriu ocupat de Federaţia Rusă şi CEDO confirma. Să-l lăsăm aşa, sunt în istorie cazuri când teritoriile au fost declarate ocupate.”

Europa Liberă: Dar suferă populaţia.

Mihai Ghimpu:
„Populaţia are o putere pe care n-o pot opri nici avioanele, şi nici tancurile în secolul 21. Şi dacă vor să se ridice şi să îşi ceară dreptatea.”

Europa Liberă: Dar este atractivă astăzi partea dreaptă a Nistrului pentru partea stângă?

Mihai Ghimpu:
„În viaţă nu totul este aşa cum vrei tu. Şi mie multe lucruri nu-mi plac, dar aceasta nu înseamnă că eu trebuie să mă duc în Statele Unite ale Americii că e mai bine. Sau să stau aici şi să tac, să vedem ce va fi mâine. Nu este corect. Trebuie să lupţi pentru schimbări. Oamenii trebuie să înţeleagă că mai importantă este libertatea poporului, statului, cetăţeanului, fiindcă prin libertate este evoluţie, lucrurile se mişcă. Dar nu pur şi simplu să stai să aştepţi, când ţi-a permite ţie Smirnov sau Moscova...”

Europa Liberă: Da, dar în stânga Nistrului au crescut generaţii care au fost educate într-un alt mediu.

Mihai Ghimpu:
„Să ţină cu Moscova. Şi ce câştigă de la aceasta? Ce câştigă? Stau în mizerie şi sărăcie. Miroase a comunism acolo, a sovietism, când treci Nistrul, în partea ceea. Ce câştigă ei? „

Europa Liberă: Dumneavoastră, ca politician, ce credeţi referitor la timp şi la soluţie?

Mihai Ghimpu:
„Haideţi să trecem anul acesta. Anul 2013 este un an hotărâtor pentru Republica Moldova. Pasul nostru, gândit bine, cu greu, cu probleme, cu certuri, cu vânători, cu nu ştiu ce ne va aduce aceste trei acorduri cu Uniunea Europeană. Noi vom merge mai departe. Ne ferim de toate care sunt. Şi atunci va exista posibilitatea cetăţenilor din stânga Nistrului să facă comparaţie cu noi. Şi trebuie şi ei să se mai gândească, să nu mai stea atâta sub frica aceasta de nu ştiu cine, cu capul aplecat. Libertatea se cucereşte, nu se dăruieşte de nimeni.”
XS
SM
MD
LG