Linkuri accesibilitate

ANI devine cea de-a doua institutie-cheie a statului de drept anihilată de puterea uselistă (Ziare.com)


Romania - press newsstand, Mar2009
Romania - press newsstand, Mar2009

Ofensiva coerentă de îngenunchere a justiției independente (22).



Noul statut al parlamentarilor romani, decis sub forma regulamentelor de functionare ale celor doua Camere, le garanteaza o „superimunitate” fata de lege, considera Ioana Ene intr-un comentariu publicat de Ziare.com. Daca Agentia Nationala de Integritate constata o situatie de incompatibilitate sau de conflict de interese, senatorul sau deputatul o poate pur si simplu ignora, pentru ca Parlamentul actioneaza numai in cazul unei decizii a instantei. ANI devine astfel cea de-a doua institutie-cheie a statului de drept anihilata de puterea uselista, dupa Consiliul Superior al Magistraturii. Componența acestui for de autocontrol al magistratilor este pe cale de a fi epurata de oponentii puterii prin montarea unui ingenios conflict intern: judecatori contra procurori, instante locale contra CSM, magistrati curati contra magistrati suspectati de coruptie.

Cristian Câmpeanu nu este totusi convins ca Uniunii Social-Liberale i-a reusit integral aceasta miscare. Articolul sau din „România liberă” nu aduce si argumentele, ci se multumeste sa citeze indoielile unui reprezentant al opozitiei: democrat-liberalul Ioan Oltean considera ca, din forțoasele statute propuse de USL a iesit doar „spoiala”.

Nu poate fi asa, rezulta din comentariul Andreei Pora, de la revista „22”, care aseaza totul intr-o ofensiva coerenta de ingenunchere a justitiei independente, inceputa in vară. Pentru reprezentantii puterii, miza este foarte mare si nu vor fi linistiti pana ce nu se vor vedea la adapost de verdictele magistratilor. De aceeasi parere este si Mircea Marian, de la „Evenimentul zilei”: doar naivii pot crede ca batalia pentru justitie va fi abandonata in drum. De victorie ar fi interesati nu doar cei de la putere, ci si opozitia din Partidul Democrat-Liberal si din Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania. Ambele formațiuni au reprezentanti de marca panditi de anchete ale Directiei Natioanal Anticoruptie si ale ANI. Cand va fi la decapitarea justitiei, PDL si UDMR se vor uita in alta parte, mai spune spune Mircea Marian.

Senatorul conservator Dan Voiculescu fenteaza justitia prin tactici tot mai stravezii, mai ”caraghioase”, și care sunt analizate in „Adevărul” de Grigore Cartianu. Voiculescu a demisionat vara trecuta din Senat ca sa se sustraga iminentului proces de coruptie de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, unde sunt judecati demnitarii. In 9 decembrie a fost insa din nou ales senator, dar n-a depus juramantul decat marți, dupa ce Senatul si-a aprobat un regulament care blindeaza mult mai bine imunitatea senatorilor. Inutila si penibila stratagema, crede Cartianu, care nu exclude totusi un joc pe fata cu justitia, indiferent de costurile d eimagine, ale lui Dan Voiculescu si ale USL-ului. Dan Voiculescu, care este si patronul televiziunilor Antena, ar putea demisiona din nou din Senat, pentru ca apoi sa fie reales intr-un colegiu vacant, si tot asa, pana la prescrierea faptelor.
XS
SM
MD
LG