Linkuri accesibilitate

„Constituția” lui Dumnezeu


Depunerea jurămîntului de către Barack Obama mi-a amintit de ziua în care și președintele nostru, dl Timofti, a depus jurămîntul anul trecut la sfîrșit de mart. Mi-a atras atenția faptul că în timp ce Obama rosteşte jurămîntul oficial cu mîna pe două Biblii: pe cea a lui Abraham Lincoln și pe cea a lui Martin Luther King, Timofti a citit jurămîntul ținîndu-și mîna doar pe Constituție.

Depunerea jurămîntului cu mîna dreaptă pe Constituție nu duce la o respectare mai strictă a legii fundamentale, iar aceasta probabil și din cauza că o Constituție nu are atît de mare autoritate în fața demnitarilor mai ales cînd aceasta riscă de a fi schimbată, întrucît, potrivit unor politicieni, nu este conformă cu dezideratul de integrare europeană.

Mă întreb de ce mitropoliile ortodoxe, care de multe ori ne arată că pot lua poziție, nu cer ca depunerea jurămîntului să fie făcută cu mîna pe Biblia lui Ștefan cel Mare, dacă există, sau pe vreo carte veche sfîntă de la mănăstirea Putna, unde-și are odihna cea de veacuri domnitorul?

Dacă fiecare demnitar ar depune jurămîntul cu mîna chiar și pe o Biblie simplă, sunt sigur că va avea o altă atîrnare față de lege, și va admite mai greu comiterea de acte de corupție, iar legea în sfîrșit va triumfa. Se vor teme poate pentru familiile lor și își vor face griji pentru viitorul copiilor lor și nu li se va da mîna să acționeze ilegal.
XS
SM
MD
LG