Linkuri accesibilitate

CNA a retras licenţa televiziunii patronate de Dan Diaconescu


CNA a decis sa retraga licenta audiovizuala societatii Ocram Televiziune, pentru postul OTV, din cauza amenzilor acumulate de acest post in ultimii ani si ramase neachitate.

În România, Consiliul Naţional al Audiovizualului a retras licenţa de emisie unuia din cele mai de scandal posturi de televiziune: OTV, deţinut de omul de afaceri devenit şef de partid populist Dan Diaconescu. Mai multe de la Sabina Fati:

Este pentru a doua oara cind CNA, Consiliul National al Audiovizualului decide ridicarea licentei OTV, televiziunea patronata de Dan Diaconescu. Sprijinit de OTV, partidul populist fondat de Diaconescu a reusit sa cistige 15 la suta din fotoliile Parlamentului Roman. Practic OTV a facut campanie electorala agresiva si continua atit inainte de alegerile locale, cit si vreme de trei luni inaintea scrutinului parlamentar care a avut loc la inceputul lunii decembrie. Dar nu acesta este motivul excluderii OTV din grila televiziunilor autohtone, ci faptul ca nu si-a platit amenzile primte in ultimii trei ani.

OTV este un canal de scandal, caruia i s-a adaugat in ultimii doi ani politica populista si care se afla pe lista primelor 10 televiziuni autohtone in ordintea audientelor. Din acest motiv toate societatile de cablu au fost obligate sa includa OTV in grila de programe pe principiul ca 25 la suta din posturile acestora trebuie sa fie romanesti, alese dupa criteriul audientei. In loc sa fie incluse televiziunile culturale in aceasta grila obligatorie, legislatorul roman a preferat sa mizeze pe televiziunile cu priza la public, indiferent de contiunutul lor editorial.

In 2002, in perioada in care Adrian Nastase era premier, iar CNA era compus majoritar din oamenii trimisi de socialisti acolo, OTV si-a pierdut pentru prima data licenta dupa ce politicianul de extrema dreapta, Corneliu Vadim Tudor a facut declaratii excesive despre presedintele de atunci al Romaniei, Ion Iliescu. Totusi, potrivit Legii audio-vizualului care functioneaza in Romania, licentele nu pot fi ridicate din cauza continutului editorial, decit daca este vorba despre instigare la razboi sau instigare la ura rasiala.

Pe de alta parte cei care fac opozitie in interiorul Consiliului National al Audiovizualului observa ca se folosesc masuri diferite atunci cind sint aplicate amenzile si ca e foarte usor ca CNA sa se lupte cu OTV, dar sa ignore derapajele Antenei 3, care nu asigura, aproape niciodata, de ani de zile, echilibrul in cadrul emisiunilor politice, care ocupa de altfel aproape 90 la suta din timpul de emsie al acestui post de stiri. Fondatorul Antenei 3, Dan Voiculescu este senator al Uniunii Social Liberale, care are o majoritate confortabila in parlamentul de la Bucuresti.

OTV a refuzat sa-si plateasca amenzile, iar in martie anul trecut, CNA a decis injumatatirea perioadei de licenta pentru campanie electorala in afara perioadei electorale oficiale, care incepea abia in luna mai (pentru alegerile locale, care au avut loc in luna iunie). OTV a dat in judecata CNA, iar Consiliul National al Audiovizulaului a pierdut procesul.

Ridicarea licentei OTV este consecinta faptului ca aceasta televiziune a sfidat legea, neplatindu-si amenzile, sub motivul ca se afla in faliment si toti banii care ajung in conturile sale sint blocati. Exista, insa, mai multe televiziuni care au amenzi neplatite, intre ele B1, Realitatea TV, RomaniaTV si chiar televiziunea publica. In plus ramin nepedepsite incalcarile repetate ale legii de catre Antena 3, care nu asigura echilibrul emisiunilor si dreptul telespectatorilor de a-si forma singuri opinii.
XS
SM
MD
LG