Linkuri accesibilitate

Ce vrea să însemne „Fabricat în Moldova”?


Interviu cu Sergiu Harea, directorul Departamentului economie al Camerei de Industrie şi Comerţ din Republica Moldova.



Expoziţia naţională „Fabricat în Moldova” a ajuns la ediţia a XII-a şi se va desfăşura la Centrul Moldexpo în zilele 30 ianuarie - 2 februarie. Un eveniment de anvergură ce înseamnă mai mult decât o platformă de prezentare a prezentare a produselor şi serviciilor. Vom afla de ce din convorbirea noastră cu Sergiu Harea, directorul Departamentului economie al Camerei de Industrie şi Comerţ din Moldova.

Europa Liberă: Aşadar, a XII-a ediţie a Expoziţiei Naţionale „Fabricat în Moldova” în zilele de 30 ianuarie - 2 februarie, la Moldexpo. Sub patronajul guvernului. Pentru început, dacă vorbim din perspectiva celor 12 ediţii ale expoziţiei, cuvintele „Fabricat în Moldova” sună mai mândru decât la primele ediţii?

Sergiu Harea:
Eu cred că sună mai mândru şi este un lucru binevenit pentru producătorii autohtoni care pe an ce trece se fac tot mai cunoscuţi, nu numai în rândurile consumatorilor din Republica Moldova, dar şi celor din vest. Deja printru cei peste 250 de participanţi aceste ediţii ale expoziţiei „Fabricat în Moldova” au devenit deja un lucru evident că trebuie să participe la astfel de activităţi. Deja cererile pentru a participa se depun imediat după ce se finalizează această expoziţie şi eu cred că a devenit nu doar pentru participanţi, dar şi pentru publicul larg care merge anual la expoziţie să vadă ce mai este, ce mai produc moldovenii sau ce servicii noi mai prestează producătorii din Republica Moldova.

Europa Liberă: Asta şi voiam să vă întreb, dle Harea: expoziţia este - firesc - întâi de toate o platformă de prezentare a produselor şi serviciilor… De fapt, cine participă la acest eveniment şi de ce ar fi atractiv pentru producători?

Sergiu Harea:
Noi pornim de la faptul că, pe lângă platforma de promovare a produselor şi serviciilor autohtone, este evidentă şi participarea multiplelor organizaţii din exterior, a diferitor companii care vin să discute cu cei din Republica Moldova vizavi de posibilităţi de colaborare. Totodată avem un program de afaceri destul de interesant, care încununează activităţile acestei expoziţii internaţionale. Al treilea lucru este faptul că posibilitatea de participa la acest eveniment este şi pentru consumatorii din Republica Moldova. Noi am constata că este binevenit ca în cadrul acestei expoziţii să fie şi un târg de procurare a acestor bunuri şi servicii, pentru că populaţia din Republica Moldova ştie că la această expoziţie se pot procura cele mai calitative şi cele mai noi produse care se fabrică în Republica Moldova.

Europa Liberă: Ce include în mod tradiţional şi, poate, inedit, programul din acest an al evenimentului?

Sergiu Harea:
Ca de obicei avem un program de afaceri destul de interesant şi destul de amplu care cuprinde diferite ramuri ale economiei naţionale. În acest an marea majoritate a activităţilor sunt dedicate la ceea ce ţine de integrarea europeană a republicii Moldova, în deosebi cea economică. De aceea, pe această platformă noi vom organiza pe 31 ianuarie un forum investiţional internaţional la care vor participa reprezentanţi din peste 30 de ţări care sunt parte a unui program destul de mare, dar care este parte şi republica Moldova, programul Est-Invest, la care sunt parte peste 30 de camere de comerţ şi industrie din Europa de Sud-Est, dar şi din UE. Acest forum va avea loc pe data de 31 la Chişinău. Până în prezent avem confirmări din partea a peste 100 de participanţi. A doua dimensiune pe care dorim să informăm publicul larg este vorba despre programul de afaceri care va avea loc pe parcursul a tuturor acestor 4 zile la Moldexpo, strada Ghioceilor nr.1, un program la care sunt invitaţi mulţi experţi din ţară şi de peste hotare, colegii noştri de la asociaţiile de business şi instituţiile publice. La fel vom avea câteva mese rotunde, cum ar fi „Acordul de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător cu UE. Impactul asupra producătorilor autohtoni”. Noi cu toţii ştim că zilele acestea la Chişinău are loc următoarea rundă de negociere a acestui acord de comerţ liber cu UE şi majoritatea agenţilor economici doresc să ştie care va fi riscul, care va fi impactul asupra lor odată cu deschiderea totală a pieţei Republicii Moldova pentru produsele din UE, care vor fi compensările din partea autorităţilor publice, dar şi a UE vizavi de deschiderea pieţei noastre, care vor fi beneficiile de la semnarea acestui acord care ne va permite să exportăm practic toate grupurile de produse fabricate în Republica Moldova pe pieţele UE.

Europa Liberă: Mi-a atras atenţia şi mie în programul respectiv reuniunea la care să fie abordată tema „Acordul de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător cu UE. Impactul asupra producătorilor autohtoni (riscuri şi măsuri ce se impun”). Am citi de altfel aprecieri tot mai frecvente că producătorul autohton va avea e suferit după semnarea Acordului respectiv cu UE… Ce trebuie sau în general poate să facă producătorul local în acest sens pentru a putea dormi noaptea liniştit că rezistă în faţa neamţului, francezului sau cine o veni cu marfa pe piaţa moldovenească ?

Sergiu Harea:
Aceasta eu cred că este mai mult o sperietoare, când vorbim că vor avea de suferit. Analizele pe care le-am făcut noi în comun cu Ministerul Economiei în diferite grupuri de lucru arată că, da, va fi un impact, atâta timp cât vor fi excluse taxele vamale la importul de produse europene pe piaţa Republicii Moldova, care este o piaţă mică după cum ştim. De fapt taxele vamale la importul în Republica Moldova sunt nu într-atât de mari ca să ne permită să avem un câştig atât de mare. Odată cu aderarea Republicii Moldova în 2009 la OMC s-aui negociat aceste taxe vamale şi ele nu sunt atât de mari. dar totodată în anumite domenii, ramuri ale economiei naţionale va fi acest impact. Şi în cadrul negocierilor pe care le poartă republica Moldova se discută ca să avem o perioadă de tranziţie în anumite domenii, de la 5 la 10 ani, perioadă în care aceste taxe vamale vor rămâne sau vor fi micşorate gradual.

Europa Liberă: Întrebarea era dacă vor fi produsele moldoveneşti competitive cu cele ale altor producători, pentru că aceasta ar putea fi problema cea mare, nu faptul că moldovenii se vor confrunta cu toţi producătorii din lume...

Sergiu Harea: Asta şi voiam să spun, că având perioada aceasta de tranziţie şi suportul UE în creşterea competitivităţii şi calităţii produselor autohtone, totodată deschizând mai larg posibilităţile de investiţii în Republica Moldova, vom crea acele oportunităţi ca producătorul din republica Moldova să fie la nivelul celor europeni. Niciodată competiţia nu a stricat, o competiţie loială, nu a stricat creşterii economice. Dimpotrivă, aceasta ar fi o posibilitate de a spori exporturile. Cu atât mai mult că ştim că piaţa UE este o piaţă cu peste 500 de milioane de populaţie cu posibilităţi reale de procura produse şi de aceea noi şi acum avem, dacă urmărim statisticile, în ultimele 11 luni ale anului trecut, 45 la sută din exporturile noastre sunt pe piaţa UE. Prin discuţiile pe care vrem să le purtăm cu producătorii autohtoni în cadrul acestei mese rotunde vrem să scoatem la iveală nişte lucruri care nu sunt cunoscute. Vom invita şi autorităţile publice, Ministerul Economiei la această masă rotundă, să-i informăm, iar negociatorii noştri să cunoască care sunt problemele, care sunt riscurile agenţilor economici din Republica Moldova ca să putem negocia mai bine, să zicem, sau mai util pentru producătorii noştri acest acord de comerţ liber.

Europa Liberă: Văd în program şi Forumul Investiţional Internaţional cu genericul "Moldova - posibilităţi pentru noi oportunităţi". Forum cu participare largă a oaspeţilor şi menit să impresioneze cu o ţară atractivă pentru investiţii … Prin ce mijloace va fi convinsă lumea că este aşa în cadru expoziţiei?

Sergiu Harea:
Negocierea acordului de comerţ liber cu UE, deja acordul de comerţ liber semnat în cadrul CSI, negocierea acordului de asociere cu UE, trecerea la standardele europene a economiei din Republica Moldova, acele oportunităţi fiscale pe care le avem, posibilităţile pe care le avem în oferirea oportunităţilor de investi în zonele economice libere şi în parcurile industriale, alte platforme de investiţii cred că sunt acel atu al Republicii Moldova pentru a atrage investitorii din afară. Nemaivorbind deja despre plasarea geografică convenabilă a Republicii Moldova între partenerii din est şi vest. Avem istorii de succes, avem şi anumite probleme care rămâne să le scoatem la iveală vizavi de succesele care au fost înregistrate de companii străine, dar şi anumite probleme şi în acest sens cred că investitorul va veni în Republica Moldova.
Previous Next

XS
SM
MD
LG