Linkuri accesibilitate

Bulgaria: puterea și presa de tip Matrioșca


Proprietatea în sectorul mediatic din Bulgaria seamănă cu păpușile de tip Matrioșca – în spatele proprietarilor oficiali se ascund bancheri și politicieni.



Bulgaria se află în fruntea clasamentului european privind gradului de monopolizare a mediilor electronice și a presei scrise.

Ziarul austriac „Die Presse” analizează acest fenomen necunoscut în celelalte țări membre ale Uniunii europene. Articolul este intitulat – „Numai vești bune pentru Boiko Borisov”. Autoarea, Jutta Zommerbauer, constată că prin punerea sub control a mediilor se urmărește înăbușirea criticilor la adresa actualului prim-ministru, fostul general de poliție Borisov. Situația e absurdă, pentru că apare în condițiile economiei de piață, scrie „Die Presse”, dar amintește de cea din perioada propagandei comuniste.

Istoria începe și se termină în Combinatul poligrafic din Sofia unde s-a aflat și redacția oficiosului comunist „Rabotnicesko delo”. Astăzi acolo pot fi găsite birourile „Noului grup bulgar de meda” ale căror proprietari îi sprijină întodeauna pe cei aflați la putere și îi atacă necruțător pe oponenții lor.

Cele cîteva ziare și canale de televiziune a trustului au dus un război împotriva lui Boiko Borisov pînă în noaptea în care a devenit cunoscut că partidul său GHERB va cîștiga alegerile.

A doua zi politica trustului a virat cu 180 de grade în pofida faptului că unul din cei doi proprietari a fost ales în aceiași alegeri deputat pe lista unui partid de opoziție.

„Die Presse” prognozează un posibil divorț având în vedere că șansele actualilor guvernanți de a cîștiga alegerile din iulie 2013 nu sunt deloc sigure.

Jutta Zommerbauer descrie modul financiar obscur garnisit cu presiuni politice prin care trustul mediatic a pus mâna pe ziarele de mare tiraj „Trud” și „24 de ore” – în trecutul nu atât de îndepărtat parte componenta din trustul german „Westdeutsche Algemeine Zeitung”.

Proprietatea în sectorul mediatic din Bulgaria este o ecuație cu multe necunoscute și seamănă cu păpușile de tip Matrioșca – în spatele proprietarilor oficiali se ascund bancheri și politicieni.

„Die Presse” avertizează că în curând 98% din presa bulgară se va putea afla sub controlul „Noului grup bulgar de medii”. Grupul este finanțat de Banca corporativă care la rândul său înflorește la baza depunerilor instituțiilor și companiilor de stat.
Previous Next

XS
SM
MD
LG