Linkuri accesibilitate

Se îndreaptă Transnistria spre alegeri anticipate?


Sovietul suprem din Tiraspol
Sovietul suprem din Tiraspol

Radu Vrabie: Evgheni Şevciuk încearcă să ia sub control Sovietul suprem sau să provoace alegeri anticipate, pe care este sigur că le va câştiga.


Regiunea transnistreană rămâne în continuare fără buget din cauza tensiunilor dintre administraţia lui Evgheni Şevciuk şi Sovietul suprem. Radu Benea l-a întrebat pe expertul Radu Vrabie de la Asociaţia pentru Politică Externă din Chişinău care sunt resorturile acestei dispute şi cu ce s-ar putea finaliza?

Radu Vrabie: Cu siguranţă că această situaţie cu bugetul regiunii transnistrene este o urmare a luptei politice care există în Transnistria şi anume lupta dintre conducerea executivă şi conducerea Sovietului suprem pentru împărţirea anumitor sfere de conducere. Din câte înţeleg eu, liderul de la Tiraspol Şevciuk încearcă să ia sub control ceea ce se întâmplă în Sovietul suprem, să discrediteze această instituţie, în aşa fel în care aceasta să fie sau sub control, adică, ca o parte din membrii Sovietului suprem să treacă în partidul pe care şi-l formează, - cu puţin succes, - „Vozrojdenie”, sau – alegeri anticipate şi victoria lui Şevciuk, în situaţia în care Şevciuk până acum are o popularitate destul de înaltă, el ar putea prin personalitatea sa să câştige aceste alegeri. Cu trecerea timpului şi înrăutăţirea situaţiei economice, rezultatul la următoarele alegeri ar putea să fie nu atât de favorabil pentru el.

Europa Liberă: Alegeri în Sovietul suprem…

Radu Vrabie: Exact.

Europa Liberă: Pe de altă parte, motivul resuscitării acestui conflict între administraţia lui Şevciuk şi Sovietul suprem a fost, se poate spune, majorările substanţiale de tarife la gazele naturale pentru întreprinderi. Este puţin probabil, spun mai mulţi analişti, ca această majorare de aproape 70 la sută să se fi făcut fără aprobarea, tacită cel puţin, dacă nu la cererea expresă, a Concernului rus Gazprom, care îi livrează regiunii transnistrene gaze pe datorie, o datorie ce se ridică acum la aproape 3 miliarde de dolari.

Radu Vrabie
Radu Vrabie
Radu Vrabie: Eu cred că iniţiativa aparţine mai mult liderilor locali, decât Gazpromului. Gazpromul oricum nu primeşte aceşti bani, de mai mult timp, şi probabil, din câte înţeleg eu, nu-i va primi. Dar, se pare că după alegerile din regiunea transnistreană şi după relaţiile pe care le are Şevciuk cu reprezentantul Rusiei pentru Transnistria, Dmitri Rogozin, se pare că miza Kremlinului este Şevciuk şi nu Sovietul suprem. Se pare că el are undă verde de a face pe interior aşa cum îşi doreşte el şi cum este probabil agreat cu Federaţia Rusă. De aceea, ridicarea tarifelor pentru companii ar fi, în primul rând, un adaos la bugetul local şi, doi, ar lovi în reprezentanţii Partidului Obnovlenie, pentru că nu este un secret că mulţi din directorii de întreprinderi sunt şi deputaţi şi reprezintă în mare parte partidul Obnovlenie.

Europa Liberă: Dar ar putea lovi şi în populaţie, nu? Majorarea tarifelor pentru întreprinderile industriale ar putea duce şi la o scumpire în lanţ a produselor.

Radu Vrabie: Este adevărat. Dar ţinând cont de faptul că Şevciuk controlează toată presa, aproape, toate canalele de televiziune şi radio, el reuşeşte, din ceea ce urmăresc eu, destul de abil să transmită oamenilor mesajul că el îşi doreşte să ajute oamenii: deci, nu au fost mărite tarifele pentru populaţia de rând, iar aceşti directori de întreprinderi, pe parcursul anilor, nu ar folosit gazul gratis – asta-i „a” -, şi „b” – nu au făcut nici o modernizare, bazându-se doar pe utilizarea resurselor care vin din perioada sovietică. Probabil, scopul este ca aceşti directori să fie făcuţi responsabili de această situaţie: asta ar lovi şi în imaginea lor, şi în puterea lor financiară. Nu uitaţi că anul trecut a fost aşa-numita renaţionalizare a anumitor obiective industriale, destul de mari după dimensiunile regiunii transnistrene. Probabil că acest proces va continua. Este un proces de împărţire a sferelor de influenţă. Se mai întâmplă în anumite regiuni ca aceasta.
XS
SM
MD
LG