Linkuri accesibilitate

Atac la Moscova împotriva directorului Baletului Bolșoi


Sergei Filin dansînd într-un spectacol cu „Lacul Lebedelor” de Ceaikovski în 2007
Sergei Filin dansînd într-un spectacol cu „Lacul Lebedelor” de Ceaikovski în 2007

„Cruzimea, în lumea baletului a devenit, în mod surprinzător, un fapt patologic”.


La Moscova, un purtător de cuvînt al celebrei opere Bolșoi a anunțat că directorul artistic al trupei de balet, Serghei Filin, a suferit arsuri severe, după ce un atacator necunoscut, l-a interpelat în fața casei sale și i-a aruncat pe față conținutul unei sticle cu un acid. Poliția rusă anchetează în prezent cazul, care a făcut astăzi să curgă multă cerneală în presa internațională. Cu detalii, Victor Eskenasy.

Știrea, difuzată la primele ore de către agențiile de presă ruse, a fost preluată imediat și prezentată pe larg de marile cotidiane internaționale în edițiilor lor pe web, între care se distinge New York Times.

Atacul s-a produs spre miezul nopții, iar arsurile de gradul trei
Poliția rusă anchetînd imediat după anunțul atacului
Poliția rusă anchetînd imediat după anunțul atacului
i-au afectat grav fața și unul din ochi, medicii din Moscova fiind citați cu afirmația că se luptă să salveze vederea lui Filin. Purtătoarea de cuvînt a Operei Bolșoi a spus că refacerea lui Filin ar putea dura pînă la șase luni și că va fi transportat foarte probabil, pentru tratament, într-o clinică din Germania sau Israel. Poliția, pe de altă parte, care anchetează cazul afirmă că motivul atacului l-au constituit, cel mai probabil, rivalitatea și certurile politice din interioriul lumii teatrului, atacatorul fiind pasibil cu o pedeapsă de pînă la opt ani închisoare.

Serghei Filin este o personalitate foarte cunoscută, fost dansator-star al trupei de balet, astăzi în vîrstă de 43 de ani și devenit director artistic în martie 2011, cîteva luni înainte de redeschiderea, în octombrie, a Teatrului refăcut după lucrări de restaurare complexă, ce au durat șase ani și au costat echivalentul a circa 680 de milioane de dolari.



Alexei Ratmansky, cel care l-a precedat pe actualul director artistic a scris pe Facebook, citat de New York Times, că „incidentul” nu este întîmplător și că Teatrul Bolșoi suferă de pe urma multor boli, „cauza fiind lipsa unor precepte morale în lumea teatrului, etica degradată treptat de către o serie de persoane din interior”. La această luptă au contribuit, afirmă artistul, miciunile din presă, hackerii cinici, interviurile scandaloase acordate de cei care lucrează la Bolșoi”.

Aluziile sale nu sînt întîmplătoare. Potrivit secretarei cu presa a teatrului, Filin a primit în mod constant amenințări după preluarea postului de director în baza unui contract de cinci ani. Intre succesele sale, oamenii de teatru au salutat angajarea ca balerin principal a unui cunoscut dansator american, David Hallberg. Faptul a stîrnit însă invidii și gesturi adverse între vedetele ruse, două dintre ele, Natalia Osipova și Ivan Vasiliev părăsind trupa pentru un teatru de departe mai puțin cunoscut din Sankt Petersburg.

O fost balerină de la Bolshoi, intervievată de radioul Echo Moskvî, declara astăzi că „în lumea baletului cruzimea a devenit, în mod suprinzător, un fapt patologic”. Potrivit ei, Serghei Filin nu poate fi învinovățit de nimic grav, atacurile de pînă acum împotriva lui plecînd de la faptul că în calitate de director artistic avea puterea „să decidă totul: ce alocații primește fiecare artist, cine va dansa în anumite roluri și cine nu”. Rivalitatea a mers adesea pînă la trimiterea de petiții lui Vladimir Putin, de către diversele facțiuni adversare, pentru schimbarea directorului Bolșoi-ului, cu un alt fost balerin principal.

Un mesaj interceptat și făcut public al lui Serghei Filin
Un mesaj interceptat și făcut public al lui Serghei Filin
Recent, hackeri au spart contul de mail al lui Filin, iar corespondența sa personală a fost publicată într-o încercare vădită de discreditare în ochii conducerii Operei.

Atacul violent de noaptea trecută a stîrnit un val de emoție și numeroase reacții, presa înregistrînd mesajul de simpatie, pe Facebook, al purtătoarei de cuvînt a premierului Dmitri Medvedev și declarațiile unei cunoscute balerine care afirma la un post de radio că tentativa de crimă este simptomatică pentru degradarea pe care o trăiește societatea rusă.
XS
SM
MD
LG