Linkuri accesibilitate

Vânătorii invizibili sau alianța de pradă


Vitalie Ciobanu
Vitalie Ciobanu

Vitalie Ciobanu: Fiți de acord, stimați lideri politici: prea multe speculații, prea multe ipoteze, e prea obositor. Nu credeți că a venit timpul să aflăm adevărul?


Incidentul care frământă opinia publică din Moldova scoate la iveală noi amănunte. Aflăm, de pildă, că vânătoarea din Pădurea Domnească ar fi fost ilegală – selecția animalelor bolnave, prin împușcare, o pot face doar specialiștii –, aflăm că s-au folosit gloanțe interzise. În acest context, procurorul general Zubco, cel care a participat, a tăcut și a tăinuit, și-a semnat… sieși ordinul de prelungire a concediului, deși inițial s-a spus că s-a „autosuspendat” din funcție la sugestia lui Marian Lupu. Apoi am înțeles că această formă de autosuspendare nici măcar nu este prevăzută de lege!

Partidele de la putere au convenit formarea unei comisii parlamentare de anchetă, însă divergențele nu au dispărut. PLDM este singurul care pledează pentru demiterea tuturor demnitarilor prezenți la vânătoarea din Pădurea Domnească. Liberalii ezită. Președintele lor, aflat în vacanță, a postat pe Facebook un eseu despre moarte, iertare și tradiția vânătorii, deși, ca jurist, ar fi putut să consacre câteva rânduri și prestației sub orice critică a organelor de drept.

Partidul Democrat se află în epicentrul scandalului. Într-o stilistică elaborată, Marian Lupu a afirmat că nu vede o problemă în faptul că dl Zubco mai rămâne în funcție și consideră deplasată acuzația de tăinuire a omorului, formulată la adresa acestuia și a altor demnitari. La fel, nici recentele avertismente ale ambasadorilor occidentali de la Chișinău, care au pus sub semnul întrebării apropierea noastră de Uniunea Europeană, nu par să-l îngrijoreze pe liderul PD, de vreme ce continuă să reclame „politizarea” excesivă a cazului și „linșajul” mediatic.

Președintele Parlamentului încearcă să dizolve vina demnitarilor-vânători în „magma” iresponsabilității generale a clasei politice și invocă alte nereguli, mai vechi, cum ar fi contrabanda de la vamă sau funcționarea defectuoasă a Ministerului de Interne. Aceste manevre retorice, prea străvezii, vin să confirme ideea că actuala putere, creditată de electoratul pro-european din Moldova, în realitate a fost constituită ca o „alianță de pradă”, cu domenii de rapt bine demarcate. Acum acești „negustori politici” se șantajează între ei, sacrificând interesul public.

Sunt căutați „vânătorii”, dar nimeni nu-i poate prinde, pentru că instituțiile statului păstrează tăcerea. Nu e de mirare că apar, „pe surse”, tot felul de liste, cu nume noi dar și cu persoane deja confirmate. E uluitor ce mină inocentă își iau acestea. Ion Pleșca, președintele Curții de Apel, bunăoară, nu înțelege sincer de ce i se cere demisia? Chiar așa, de ce?... Judecători, procurori, oameni de afaceri merg la vânătoare că să „socializeze” amical, participarea lor se dovedește un act de braconaj, moare un om și moartea lui, accidentală sau premeditată, este camuflată… – toate aceste fapte nu sunt considerate în Republica Moldova motive pentru ca niște demnitari să demisioneze, dar vrem să ne creadă și cetățenii, și Uniunea Europeană!

Dacă o parte a presei încearcă să limpezească lucrurile, destui ziariști par mai degrabă angajați să le încurce. Unii pozează în moraliști publici, vorbesc despre „mizeria clasei politice”, dar nu indică sursa răului, adică felul dezastruos în care s-au comportat instituțiile de drept. Un alt procedeu fraudulos este devierea discuției de la miezul problemei spre zona combinațiilor politice, cum ar fi o pretinsă alianță de guvernare PLDM-PCRM…

Singurul care nu a vorbit până acum, deși numele său este cel mai des invocat pe post de „jucător invizibil” este prim-vicepreședintele Parlamentului Vlad Plahotniuc. Unii spun că ițele întregii afaceri s-ar afla în mâinile sale. Fiți de acord, stimați lideri politici: prea multe speculații, prea multe ipoteze, e prea obositor. Nu credeți că a venit timpul să aflăm adevărul?
  • 16x9 Image

    Vitalie Ciobanu

    Sunt scriitor și jurnalist. Colaborez cu Europa libera de 23 de ani în calitate de comentator. Începând cu iunie 2023 realizez podcastul „Cultura la frontieră”. Vreau prin această emisiune să punem în valoare artiștii, scriitorii, oamenii de creație din Republica Moldova, să vorbim despre opera lor, să-i descifrăm înțelesurile, să o plasăm într-un context mai larg, național și european. Acest produs sper să continue tradiția emisiunilor culturale ale Europei libere, în condiții noi, în era tehnologiilor digitale.

Previous Next

XS
SM
MD
LG