Linkuri accesibilitate

Anul economic şi financiar 2012


Vlad Bercu
Vlad Bercu

Vlad Bercu: „Când vorbim despre date medii pe economie, e ca şi temperatura medie pe spital.”


În absenţa ultimelor date statistice, cum ştie moldoveanul dacă anul 2012 a fost - economic şi financiar - unul bun sau nu? Simplu: se uită în contul de la bancă sau sub saltea, dacă şi-a „depus” acolo banii, declară analistul economic Vlad Bercu, într-o discuţie cu Vasile Botnaru:

Vlad Bercu: „Vorbind statistic, a fost un an foarte dificil, dacă ne uităm la modul în care a evoluat economia. În trimestrul III, am avut o scădere de 1,7%, probabil, în trimestrul IV, vom avea, la fel, o scădere şi per totalul anului economia va fi în scădere. Dar lumea mai puţin judecă: a crescut PIB-ul, n-a crescut PIB-ul, se uită, în primul rând, ce a avut în buzunar, dacă a avut un loc de muncă. Se spune că viaţa bate gramatica, aşa şi viaţa sau realităţile bat pronosticurile. Sau vedem că, la începutul anului trecut, 2012, mai bine zis, la sfârşitul anului 2011, guvernanţii se aşteptau la o creştere cu mult mai mare. Chiar şi pronosticurile s-au redus de 10 ori, de la 4-3% până la 0,3%. Pe de altă parte, nu există chiar o legătură imediată între nivelul de creştere a economiei şi nivelul de trai al populaţiei. Fiindcă economia poate să crească şi pe nişte rezerve acumulate în anii precedenţi, pe majorări de taxe şi impozite, pe o creştere în industrie sau în agricultură, în acelaşi timp, avem o scădere în alte domenii. Deci nu este o legătură imediată, deşi într-o perspectivă mai mult sau mai puţin apropiată, evident, creşterea se materializează în noi locuri de muncă, în creşterea salariului, în servicii mai bune, într-un trai mai decent, într-un cuvânt.”

Europa Liberă: Dacă v-aş ruga să faceţi un total tocmai pentru oamenii care se uită în portmoneu, este economia şi nivelul de trai în cădere sau deja ne mişcăm în urcuş?

Vlad Bercu: „Dacă privim la aceleaşi statistici, salariul mediu pe economie a crescut cu 10% anul trecut. Dar iarăşi zic, când vorbim de date medii pe economie, ca şi temperatura medie pe spital, dacă în unele domenii salariul este cu mult peste media pe economie, în agricultură, în sănătate, în domeniul educaţiei salariul este mult mai mic decât media. Şi deci o creştere de 10% nu le aduce bunăstarea. Pe de altă parte, dacă am privi pur economic la creşterea de 10% a salariilor, ea nicidecum nu a mers într-un pas cu evoluţia economiei. Să ne uităm altfel, de exemplu, a fost criză în Europa, au fost reduceri de bugete, au fost reduceri de salarii, au fost reduse enorm cheltuielile sociale. Republica Moldova, chiar dacă a fost într-o situaţie mai puţin bună, fiindcă nu am avut recesiunea pe care a avut-o Europa, Ministerul Finanţelor a vorbit despre un buget auster, deci a fost o situaţie dificilă. Dar nu am avut nici reduceri de salarii, nu am avut reduceri de pensii, nu am avut reduceri de alte cheltuieli sociale, salariul cât de cât a crescut, inflaţia nu a fost mare, a fost de 4%, deci şi salariul real a crescut niţel. Am avut din punct de vedere social, să spunem aşa, o stagnare, inclusiv pe piaţa muncii, chiar dacă Biroul Naţional de Statistică dădea o reducere a numărului şomerilor, în schimb, raporta despre o creştere a numărului moldovenilor care au plecat peste hotare.”

Europa Liberă: Dumneavoastră sugeraţi că nu am avut cataclisme şi dă, Doamne, 2013 să fie măcar ca 2012?

Vlad Bercu: „Nu, dacă am spune să fie din nou omul nici mort, nici viu, nu cred că ar fi normal. Cred că în 2013 totuşi ar trebui să facem un pas înainte. Sunt premise pentru a face acest pas înainte. În primul rând, am avut un an foarte greu agricol anul trecut. Putem să ne aşteptăm la un an agricol mai bun. Deci în cazul acesta vom avea o creştere a economiei şi guvernul se aşteaptă chiar la o creştere a economiei în anul 2013 de 4%. Şi eu sper ca anul acesta să fie într-adevăr mai bun, cum şi-a dorit în noaptea de Revelion majoritatea populaţiei.”
XS
SM
MD
LG