Linkuri accesibilitate

Un nou caz de privare abuzivă de libertate în stînga Nistrului


 Pavel Postica
Pavel Postica

Pavel Postica: „Noi pretindem că şi Federaţia Rusă şi R. Moldova ar fi vinovate de violarea drepturilor lui Alexandru Coliban”.


În Transnistria, Alexandru Coliban, in varsta de 22 ani, a fost condamnat la 2 ani si 6 luni de detentie. Alexandru este acuzat ca ar fi distribuit afise electorale calomnioase la adresa lui Evgheni Sevciuc in campania prezindenţiala de anul trecut. Tanarul este originar din Camenca, dar locuia de mai mult timp la Chisinau. Diana Raileanu a stat de vorbă cu avocatul Pavel Postica de la Asoctiatia „Promo Lex”, organizaţie specializata în apărarea drepturilor detinutilor din regiunea transnistreana:

Pavel Postica: „Lui Alexandru Coliban i-au fost înaintate două capete de acuzare de către aşa zisele organe de drept din regiunea transnistreană. În primul rând vorbim de aşa zisa infracţiune de calomnie precum că el cu ajutorul altor persoane au confecţionat şi distribuit materiale, afişe electorale, cu conţinut denigrator la adresa aşa zisului preşedinte Evgheni Şevciuk. Acesta a fost primul capăt de acuzare. Cel de-al doilea se referă exact la aceeaşi, doar că se motivează că prin aceste acţiuni el ar fi împiedicat exercitarea liberă a drepturilor electorale de către locuitorii din stânga Nistrului.”

Europa Liberă: Sugeraţi cumva că în spatele acestor acuzaţii ar sta intoleranţa autorităţilor din stânga Nistrului faţă oamenii care pot avea alte păreri decât ei şi că ar vrea cumva să provoace Chişinăul?

Pavel Postica:
„Din punctul meu de vedere putem vorbi despre ambele momente. Într-adevăr este vorba de o ură faţă de tot ce vine din partea dreaptă a Nistrului, pentru că organizatorul la toate aceste activităţi era un cetăţean al Ucrainei care a fost angajat de către factori de interese din Federaţia Rusă şi respectiv a fost condamnat în februarie 2012 la 3 ani privaţiune de libertate; pentru ca imediat după asta, într-o lună de zile cel mult, la insistenţa acestor factori de decizie din Federaţia Rusă, şi pe forumuri sunt declaraţii pe care nu le-aş considera neintemeiate şi anume că ar fi vorba de dl Serghei Narîşkin, cetăţeanul Ucrainei a fost eliberat.

În schimb, peste o jumătate de an a fost găsit cetăţeanul Republicii Moldova şi privat de libertate. Într-adevăr este o decizie politică a aşa zisului preşedinte Şevciuk, fiindcă în dosar există o solicitare expresă a reprezentantului dlui, în care acesta a solicitat expres ca Coliban Alexandru să fie condamnat la 3,6 ani privaţiune de libertate, în timp ce organizatorul tuturor acţiunilor respective a fost condamnat la doar 3 ani de închisoare.”

Europa Liberă: Dle Postica, cât de des îl pot vizita rudele pe Alexandru?

Pavel Postica:
„Până la momentul de faţă, din iunie până acum, rudele au avut posibilitatea să-şi vadă fiul de cinci ori, la întrevederi pe termen scurt, de 10-15 minute şi au avut posibilitatea să beneficieze şi de o întrevedere pe termen lung. Au zis că starea lui de sănătate este destul de gravă, mama lui cu lacrimi în ochi povestea despre faptul că fiul necesită îngrijire medicală şi unica posibilitate este să-i transmită anumite medicamente, dar din instituţia penitenciară unicul tratament care i se pune la dispoziţie, cum a spus dnei, este doar acel termometru care măsoară temepratura şi nimic mai mult.”

Europa Liberă: Dle Postica, urmează să vă adresaţi la CEDO. De ce s-ar face Republica Moldova şi Federaţia Rusă vinovate în acest caz?

Pavel Postica:
„Noi pretindem că şi Federaţia Rusă şi Republica Moldova ar fi vinovate de violarea drepturilor lui Alexandru Coliban din urmtoarele considerente: în privinţa Republicii Moldova, pentru că este teritoriul său şi pentru că Republica Moldova trebuie să întreprindă toate măsurile pe care le are la dispoziţie pentru ca să elibereze această persoană şi să tragă la răspundere persoanele care l-au privat ilegal de libertate, ceea ce autorităţile consituţionale cu siguranţă nu fac.

În privinţa Federaţiei Ruse, aceasta graţie suportului militar, graţie suportului economic, politic, pe care îl oferă administraţiei de la Tiraspol, este în măsură să întreprindă acţiuni pentru a-l elibera. Dacă ei nu fac aceste presiuni pentru ca tânărul, cetăţean al Republicii Moldova, să fie eliberat, considerăm că şi ei sunt coparticipanţi la violarea drepturilor lui Alexandru Coliban.”
XS
SM
MD
LG