Linkuri accesibilitate

Kruder & Dorfmeister


Doi manipulatori de sunete.



Duo-ul austriac Kruder & Dorfmeister este poate cel mai elocvent exemplu pentru una din caracteristicile muzicii de la începutul mileniului 3, anume ieşirea din obscuritatea studioului de înregistrări a inginerului de sunet, a producătorului, acea persoană care apasă pe butoanele masei de mixaj pentru a obţine armonia sonoră perfectă a unei piese muzicale.

Inginerul de sunet a devenit astăzi muzician, după cum tot muzican este şi un disc-jockey care amestecă, mixează diverele părţi ale unor piese diferite, pentru a obţine un continuum muzical coerent.

Peter Kruder şi Richard Dorfmeister sînt doi asemenea muzicieni-producători, a căror faimă se datorează măiestriei lor de a remixa cu ajutorul tehnologiei de studio partituri trip-hop, drum&bass, acid-jazz, sau chiar pop.



În cel din urmă însă nu este vorba doar de o „relectură” a acestor partituri, ci chiar de o adevărată „rescriere” a lor, pentru că Peter Kruder şi Richard Dorfmeister manipulează în aşa fel sunetul încît, în cele din urmă, melodia aleasă pentru remixare sfîrşeşte prin a semăna foarte puţin cu varianta orginală.

Piesa pe care o ascultaţi este un asemenea remix, ea aparţine trio-ului Rainer Trüby, se numeşte „Donauschingen” şi a apărut pe albumul „K&D Sessions”.
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG