Linkuri accesibilitate

Chuck Hagel și oponenții săi politici


Chuck Hagel
Chuck Hagel

Dezbateri în Statele Unite pe tema noului ministru al apărării desemnat de Barack Obama.


Una dintre cele mai urmarite nominalizari pentru cel de-al doilea mandat Barack Obama este cea a noului ministru al apararii, cel propus fiind fostul senator republican, Chuck Hagel. Valeriu Sela, cei mai acerbi adversari ai acestei numiri sint si ei republicani?

In 2003, cind Congresul dezbatea interventia militara in Irak, Chuck Hagel isi indemna colegii la moderatie, invinuindu-i mai mult sau mai putin direct ca nu ințeleg ce inseamna angajamentul militar, asa cum intelege el si altii care au luptat in razboaie, in cazul lui Hagel in Vietnam. Fireste ca acest argument si poate si tonul nu i-au adus senatorului de atunci multi prieteni in tabara care sustinea interventia. Ei l-au acuzat ca ar da dovada de slabiciune, asa cum il acuza si acum pentru pozitia sa prudenta, in legatura cu Iranul. Acum, aceiasi neo-conservatori, care au favorizat atunci interventia militara, au declansat o campanie anti-Hagel.

O alta dezbatere deschisa de aceasta nominalizare este legata de raporturile privilegiate cu Israelului si, in general, calea de urmat in Orientul Mijlociu. Fostul secretar de stat, Colin Powell il sprijina pe Hagel. Adjunctul sau, Richard Armitage a spus ca Hagel este un adevarat cosmar pentru neo-conservatori, care au de-a face cu un fost militar, om de afaceri de suces si senator, care crede ca exista mijloace mai bune de rezolvare a conflictelor decit interventia militara.

Unul dintre ideologii neo-conservatori, care se opune nominalizarii, William Kristol, a spus ca tabara sa nu este intr-atit preocupata de atitudinea anti-razboi a lui Hagel cit de faptul ca acesta s-a opus si unor sanctiuni, de-a lungul anilor, impotriva unor inamici cum sint Iranul si Libia si pe de alta parte se dovedeste foarte intransigent cu aliatul Israel.

In ciuda faptului ca razboiul din Irak este foarte controversat si nepopular, politicieni neo-conservatori, care au avut initiativa in politica externa in anii presedintiei George W. Bush s-au mentinut proeminenti, fiind activi in campaniile republicane pentru presedintie de-atunci incoace. Cei mai acerbi critici, intre care si omul de afaceri Sheldon Adelson, un important donator pentru republicani, au fost activi si in dezbaterea cu privire la razboiul din Irak.

Un fost consilier al presedintelui Bush, Elliott Abrams, l-a acuzat pe Hagel ca ar fi antisemit si ca „are o anumita problema cu evreii”. Comitetul de Urgenta pentru Israel a finantat un clip de televiziune in care aminteste ca Hagel a propus negocieri cu gruparea terorista Hamas. Cele doua parti, neo-conservatori si Hagel, nu au fost insa intotdeauna rivale, ele au sprijint de exemplu interventia americana in Kosovo. Desi se poate spune ca pozitia lui Hagel cu privire la Irak are merite, adversarii sai amintesc ca nu acelasi lucru se poate spune despre opozitia senatorului, in 2006, la suplimentarea efectivelor americane, care a permis ulterioara retragere din Irak.
XS
SM
MD
LG