Linkuri accesibilitate

2013 va fi un an important pentru relaţiile bilaterale dintre UE şi R. Moldova


In studioul Europei Libere la Chișinău
In studioul Europei Libere la Chișinău

Dirk Schuebel: „speram că îmbunătatirea reformei va fi baza pentru a eradica cea mai mare problema pe care o are Moldova, corupţia”.


Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Dirk Schuebel, a acordat un interviu Europei Libere, răspunzînd întrebărilor Valentinei Ursu:

Europa Liberă: Dle ambasador, să vorbim mai intai despre cooperarea moldo-comunitara. In acest an se va intensifica aceasta cooperare dintre Chisinau si Bruxelles?

Dirk Schuebel:
„Eu cred ca anul 2013 va fi un an important pentru relaţiile bilaterale dintre Uniunea Europeană şi Republica Moldova deoarece avem lucruri bune în minte. Mai întâi am dori să finalizam negocierile privind Acordul de asociere, incluzând zona de comerţ liber. Si asta se poate intampla pana la summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius. Eu cred că acesta este un obiectiv real şi noi, de asemenea, vrem sa mergem mai departe cu faza a doua a dialogului, pe viză şi să terminam aceste negocieri cât de curând posibil.”

Europa Liberă: Dle Schuebel, exista aceasta sansa ca cele trei acorduri, ma refer la cel de asociere, cel de liber schimb si cel care tine de liberalizarea regimului de vize sa fie semnate? Si daca da, cand?

Dirk Schuebel:
„Eu aş spune că şansele sunt destul de reale de a semna Acordul de asociere către Summitul Parteneriatului Estic. Eu nu aş dori să dau o dată precisă pentru finalizarea fazei a doua a regimului liberalizat de vize, deoarece aceasta va depinde de multe componente. Recomandările mele conducerii moldovene este ca guvernantii să lucreze cât de mult posibil şi să completeze procesul cât de mult posibil. în aşa mod putem avansa si sa vedem clar unde am ajuns in luna noiembrie a acestui an.”

Europa Liberă: Exista multe chestiuni in prezent pe agenda de negociere cu Republica Moldova. Spuneam ca se negociaza politica de asociere, integrarea economica, liberalizarea vizelor. Totodata, potrivit principiului mai mult pentru cei care fac mai mult („more for more”), Uniunea Europeana va da ajutor financiar pe cap de locuitor. Guvernarea de la Chisinau face reforme mai multe ca sa obtina mai mult ajutor din partea Bruxelles-ului?

Dirk Schuebel:
„Eu cred ca Dvs reamintiţi ce s-a întâmplat anul trecut. Moldova anul trecut a primit majoritatea finantelor din fonduri europene potrivit principiului „more for more”. Iniţial noi am planificat să oferim R. Moldova 94 milioane de euro pentru a ajunge la bugetul anual, dar in cele din urma s-a ajuns la 122 mil de euro. De ce? Deoarece Moldova a profitat potrivit principiului „more for more.” In asa fel cu 28 milioane euro mai mult a fost oferita asistenta şi evident acest principiu va fi aplicat si anul acesta. Si dacă Moldova continuă reforma asa cum se cere, atunci eu sunt optimist că această sumă similară poate fi obtinută, iarăşi, pentru Moldova din bugetul „more for more” în 2013.”

Europa Liberă: Cetateanul, omul de rand care merge din patru in patru ani si pune stampila de vot, el asteapta reforme, acele mari reforme demult promise… Dvs, cei din afara Moldovei, vedeti altfel lucrurile la acest capitol?

Dirk Schuebel:
„Eu sunt într-o situaţie norocoasă căci eu merg la toate lansările şi finalizarile de proiecte europene. Eu văd ce facem noi, alaturându-ne pentru a îmbunătăţi viaţa acestor oameni şi eu cred că mulţi moldoveni au făcut parte din micile proiecte europene. Poate ei nu ştiu ca această îmbunătăţire vine din finanţele, care au fost oferite de UE.

Eu cred, de exemplu, ca aşa proiecte ca cele de biomasă, care sunt de fapt implementate în întrega Moldovă, în fiecare raion, trebuie, de asemenea, să ajute să facă contribuţia noastră mult mai vizibilă pentru populaţie. Dar o anumită perioadă de timp este necesară până reformele vor putea fi văzute. Din nefericire, reformele la început sunt foarte neplăcute, deoarece ele prevăd reduceri la buget, initierea reformei de personal, astea toate sunt inceputul fiecărei reforme. Sunt foarte convins că Moldova este pe o cale dreaptă şi, la sfârşit, dacă procesul de reformă va fi continuat, o Moldovă mai bună, cu reforme vizibile, cu progres vizibil pentru fiecare dintre cetăţeni va fi realizat.

Europa Liberă: De ce insistati pe reforma in justitie si organele de drept?

Dirk Schuebel:
„Noi speram că imbunatatirea reformei in organele de drept si justitie va forma baza pentru a eradica cea mai mare problema pe care o are Moldova, corupţia. Eu cred că reformarea acestor instituţii va urgenta reforma si în alte domenii,deoarece ele au o interferenţă. Evident, combaterea corupţiei nu se limiteaza aici, la reforma organelor de drept si justitie. Coruptie exista si in alte domenii ale vieţii şi pe cât de cruciale vor fi aceste decizii de starpire a viciului inradacinat pe atat de mult va avea de castigat statul si cetatenii lui. Dar desigur ca depinde mult de schimbările vizibile necesare in organele de drept si judiciare.”

Europa Liberă: Sa ne oprim la reforma si reorganizarea Procuraturii. De ce reforma are loc atat de greu la aceasta institutie importanta a statului?

Dirk Schuebel:
„Eu cred că sunt multe cauze. Am avut o întâlnire acum o luna cu generalul Valeriu Zubco, unde el mi-a explicat ce reforme intenţionează să facă, ce paşi reali vor uma si l-am asigurat pe procuror ca UE este gata să ajute în acest proces de reforme. Noi vom delega un expert de talie înaltă care va ajuta foarte activ, pas cu pas să continuie să accelereze aceast proces de reforme care este necesar de urgenţă.”

Europa Liberă: Si cum vedeti o procuratură reformata?

Dirk Schuebel:
„Ceea ce va spun este valabil pentru aceste două instituţii, transparenţa trebuie să domine procesul, este cel mai important moment, că fiecare acţiune poate fi urmată de cetăţeni obişnuiţi. Si legea trebuie aplicată în mod adecvat asa cum este; şi nici o diferenţă nu trebuie făcută după nume, funcţie, poziţie.”

Europa Liberă: Dumneavoastra, in calitate de sef al delegatiei Uniunii Europene in Moldova si ambasadorul Statelor Unite ale Americii, William Moser, ati avut o intrevedere cu premierul Vlad Filat. Despre ce ati discutat?

Dirk Schuebel:
„Impreuna cu ambasadorul SUA am discutat cu premierul despre colaborarea bilatetrală, planurile pentru anul 2013. Exista mai multe proiecte. Și, de asemenea, am vorbit despre cazul de la vânătoare, tragicul incident care a avut loc la Făleşti. Mai întîi de toate, m-am întristat să aud că un inocent tânăr, tată al unui copil a murit din greşeală în acest tragic incident din raionul Făleşti. Acum, foarte rapid, trebuie finisată ancheta in spiritul buchiei legii şi cei care au comis nu as spune o crimă, căci sunt sigur ca a fost ceva neintenționat, dar cei care au comis omorul sa fie responsabili pentru faptul că acest tînăr a murit; ei trebuie sa fie adusi la judecată.”

Europa Liberă: Daca acest Incident, invaluit in mister in Moldova, s-ar fi produs in Germania sau intr-un altat stat din UE, cum s-ar fi procedat?

Dirk Schuebel:
„Mai intâi de toate amintesc ca au trecut aproape două săptamâni pînă opinia publica a aflat despre asta; într-o ţară atît de mică ca Moldova, gandul mă duce că cineva, cu adevărat, a vrut să ascundă acest incident. E păcat… Totuşi, cazul, în sfîrsit, a ieşit la iveală.

Va fi foarte înţelept pentru cei care au participat la aceasta vânătoare şi care detin funcţii in organele de drept şi judiciare, ca ei să fie suspendaţi temporar din funcţie. Asa se face intr-o tară europeană, deoarece riscul de conflict de interese îmi pare a fi foarte vizibil. Și cred ca în asemenea situatie numai un lucru trebuie făcut, de a numi pe cineva temporar si de a-i suspenda din functie pe cei implicați pînă cand se temină ancheta. Pana va fi limpede ca este nevinovat sau ca se dovedeste că persoana nu avut nimic cu acest incident.”

Europa Liberă: Degraba se vor implini patru ani de la protestele violente de pe 7 aprilie 2009 față de victoria Partidului Comuniștilor la alegerile parlamentare de atunci. Violențele declanșate de autori încă nedescoperiți s-au soldat cu incendierea Parlamentului, distrugerea președinției și au fost urmate de represalii ale poliției. Zeci de tineri au fost bătuți și maltratați, cel puțin unul a fost ucis. Adevarul se mai lasa asteptat. Aceeasi finalitate ar putea sa o aiba si acest tragic incident de la vanatoarea domneasca?

Dirk Schuebel:
„Cu privire la aceasta, eu nu eram aici în 2009, dar am auzit multe comentarii din toate parţile. Părerea mea personala - si acesta este punctul meu de vedere - este că ţara trebuie să privească în viitor, nu in trecut. Stiu că este trist ceea ce s-a întâmplat si, evident, cei care sunt responsabili pentru moartea oamenilor (si eu cunosc oficial despre un deces, cred că numai acesta este), si vinovatii trebuiau adusi la judecată. Ceilalti trebuie sa priveasca in viitor şi trebuie de edificat o Moldovă democratica unde drepturile omului sunt respectate si legea este respectată. O Moldova unde toti cetatenii sunt trataţi egal.”

Europa Liberă: Gravitatea acestui incident stirbeste din imaginea AIE?

Dirk Schuebel:
„Este un alt test important dacă aceste instituţii ale statului functionează intr-un mod democratic, unde litera legii se respecta, unde buchia legii funcţionează. Acesta va fi un alt test important şi, evident, va fi evaluat atunci cand vom privi la realizarile principale, la cele mai importante lucruri pe care noi dorim să le finalizăm, in special tot ce tine de liberalizarea regimului de vize.”

Europa Liberă: Opozitia comunista dar si unii experti va invinuiesc pe dvs, demnitarii europeni, ca ati acorda prea mare sprijin celor de la putere, conducerii tarii? Cum le raspundeti?

Dirk Schuebel:
„Eu pot numai să repet ceea ce am spus de multe ori în trecut: noi nu susţinem numai un singur partid, un politician ori o alianţă, noi susţinem oamenii din Moldova şi această ţară şi nu contează cine este la putere, atat timp cît cei care sunt la putere vor să facă reforme. Noi îi susţinem pe cei care vor sa înfăptuiască reforme democratice, pe cei care vor să facă din această ţară o Moldovă europeană.

Si noi credem că acesta este obiectivul actualei guvernări. De aceea noi susţinem eforturile Republicii Moldova atat de mult cât e posibil. Asta nu înseamnă că noi nu criticăm atunci cand este cazul. Dacă o să vă uitaţi la interviurile precedente, o să vedeţi că am criticat cand a fost momentul. Eu trebuie să critic, deoarece prietenii adevăraţi isi spun adevărul unul altuia şi nu sunt doar drăguţi unul cu altul.”

Europa Liberă: R.Moldova a înregistrat mai multe progrese vis-a-vis de îndeplinirea angajamentelor pe care şi le-a asumat în cadrul Politicii Europene de Vecinătate, dar mai are şi unele restanţe în acest sens. Si ati sugerat ca ar fi restanţieră la capitolul corupţie. Revin la subiect pentru a va intreba cum se lupta cu acest flagel?

Dirk Schuebel:
„Cred că mai mult poate fi făcut în lupta cu corupţiei, am spus asta şi în trecut. Eu cred, si am menţionat ceva mai devreme, că lupta împotriva corupţiei este cea mai mare problemă cu care ţara se confruntă la acest moment. Iată de ce este atât de important, deoarece multe realizări pe care Moldova vrea să le aibă în viitor pot fi supuse riscului, dacă lupta împotriva corupţiei nu va fi intensificată, aşa cum s-a întâmplat în alte ţări; si sunt convins că Moldova este capabilă de aceasta, să lupte împotriva corupţiei. Asta doar daca în final toţi vor vorbi cu o singură voce si dacă fiecare va lupta cu acest fenomen in varful puterii.”

Europa Liberă: Mai credeti ca Moldova poate sa ajunga o istorie de succes?

Dirk Schuebel:
„Bineînţeles, dacă compar această ţară cu perioada cand am venit aici, în a doua jumătate a anului 2009, si în prezent, eu cred că noi am realizat multe lucruri bune pentru oameni şi ţară. Multe aspecte din legislaţie au făcut viaţa în această ţară mai democrată. Acum este important de a aplica aceste schimbări corespunzător; in asa fel oamenii pot simţi că ei sunt cu adevărat egali. Şi în sens economic, noi am realizat multe. Noi investim mult în această ţară şi sunt convins ca mult mai mult va fi văzut, cand Acordul de asociere, incluzând domeniul de comerţ, va fi adoptat şi pus în practică.”

Europa Liberă: A propos, despre climatul de afaceri din Moldova ce ne puteti spune, este el in favoarea investitorului, e prietenos cu acesta?

Dirk Schuebel: „Eu cred că acest climat investiţional se va îmbunătăţi în continuare si un astfel de incident ca acela de la Draexlmaier nu se va repeta. Sper foarte mult că anume companiile si autorităţile vor înţelege că aveţi nevoie de investitori. Iar ei au nevoie de competiţie pentru o autoperformanţă şi pentru a ajuta consumatorii să-şi facă alegerea. Iar consumatorii trebuie să aibă între ce alege şi aceasta poate fi realizat cu mai multe investiţii. Deci, investitorii străini trebuie trataţi intr-un mod favorabil în conformitate cu legislaţia în viguare. Orice trebuie de făcut pentru ei ca să se simtă în largul lor, că acesta este locul potrivit de a investi bani. Dar uneori sunt de parere că nu e tocmai asa.”

Europa Liberă: Si ultima intrebare, subscrieti spuselor unor demnitari occidentali că Republica Moldova are nevoie de UE, iar spaţiul comunitar va avea de câştigat odata cu apropierea tarii de UE?

Dirk Schuebel:
„Noi avem nevoie unul de altul. Moldova este un jucător important ca un apropiat vecin al UE si poate juca un rol important ca o punte spre răsărit. Și aceasta poate imbogăţi atat cultura cat si piata cu produse bune si de o calitate înaltă şi eu vorbesc nu numai despre vin. Moldova are mult de dat UE si Uniunea Europeana la randul ei poate oferi multe Moldovei.”
XS
SM
MD
LG