Linkuri accesibilitate

Rapoarte ministeriale și promisiuni


Dumitru Budeanschi: „a fost o informare despre o situaţie generală privind cheltuirea banilor din fonduri, nu un raport de fond”.


Guvernul spune că a avut astăzi o premieră: a audiat cinci miniștri despre cum au fost cheltuite anul trecut peste 2 miliarde de lei din așa numitele fonduri de dezvoltare: fondul de subvenții în agricultură, fondul rutier, cel dezvoltare regională, cel ecologic și fondul pentru eficiență energetică. Dar un expert pe care-l veți auzi în relatarea Allei Ceapai spune că rapoartele miniștrilor lasă de dorit.

După ce a audiat rapoartele miniştrilor, Vlad Filat nu a fost foarte mulţumit de modul în care au fost cheltuiţi banii din fondurile de dezvoltare: „Eu nu o să fac acum trimitere directă, dar când vedem că fondul destinat dezvoltării este utilizat pentru premierea colaboratorilor ministerului sau pentru deplasări este cel puţin distorsionat scopul utilizării acestor fonduri. Deci, destinaţiile trebuie să fie foarte clare şi fără nici un fel de abateri.”

Cinci miniştri au prezentat rapoarte cel al economiei, agriculturii, transporturilor, ecologiei şi cel al dezvoltării regionale. Ei au enumerat în ce proiecte şi acţiuni a plecat fiecare leu din fondul de gestiunea căruia sunt responsabili.

Cel mai mult, peste 1 miliard de lei, a revenit anul trecut fondului rutier. Ministrul transporturilor Anatol Şalaru a spus că banii au fost cheltuiţi în mare parte pentru întreţinerea şi reparaţia drumurilor. Totodată, Anatol Şalaru a promis că peste un an în Moldova nu vor mai fi drumuri de categorie „foarte rele”.

Felul în care miniştri au prezentat rapoartele, invocând doar cifre şi sume de bani, este unul superficial în opinia economistului de la Expert Grup, Dumitru Budeanschi:

„Aceea ce a avut loc astăzi a fost mai curând nu un raport de fond, dar a fost o informare despre o situaţie generală privind cheltuirea banilor din fonduri. Am avut unele rezultate fragmentare, că au fost 30 de proiecte , 40 de nu ştiu ce, la drumuri ceva s-a spus că s-a diminuat ponderea drumurilor foarte proaste, însă de fapt nu s-a vorbit foarte mult de rezultate în profunzime şi nici de modalitatea în care au fost gestionaţi banii. Nu credem că o astfel de raportare, sau mai bine zis informare va conduce sau poate să conducă la careva sarcini privind îmbunătăţirea managementului.”

Dumitru Budeanschi spune că pentru a asigura o transparenţă a felului cum sunt cheltuiţi banii din fondurile de dezvoltare, asupra căreia insistă premierul, asemenea rapoarte trebuie prezentate cu regularitate:

„Deci ar trebui să fie în fiecare an, dar nu în forma în care a avut loc. Trebuie să fie un raport bine pregătit, detaliat şi să fie discutate rezultatele, comparate cu sarcinile care au fost stabilite înainte. Adică acum cu raportul ar fi trebuit să fie comparat şi cu planul care a fost aprobat înainte şi să vadă ce s-a îndeplinit, ce nu s-a îndeplinit, care sunt problemele. Noi de probleme nu am auzit nimic, nimeni nu a spus nimic, de eficienţă nici atât nu am auzit. Noi nici rezultatele nu le-am auzit toate. Oamenii au spus câţi bani au cheltuit, dar care sunt rezultatele?”

Deşi pentru anul viitor vor fi alocaţi cu circa 300 de milioane de lei mai mult pentru fondurile de dezvoltare, experţii sugerează, că aceşti bani pe departe nu sunt suficienţi pentru acoperirea problemelor din domeniile respective.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG