Linkuri accesibilitate

„Novateca” - un program de modernizare a bibliotecilor


Margareta Timofti: „în era digitală biblioteca poate oferi mai multe oportunităţi”.


Organizația americană IREX, care sprijină reforma sistemului de biblioteci din Republica Moldova, a anunțat că a selectat 68 de biblioteci sătești pentru a le dota cu computere și conecta la internet. Scopul proiectului „Global Libraries Moldova” este în esență înființarea și testarea unei rețele de biblioteci publice moderne care să deschidă publicului un acces mai mare la educație, informație, circulația ideilor. Relatează Tamara Grejdeanu:

Tehnologiile informaţionale care s-au infiltrat îndrăzneţ în tot mai multe domenii sociale vor fi utilizate şi pentru a moderniza bibliotecile publice din Republica Moldova. In etapa pilot, în bibliotecile selectate pentru a face parte din program vor apărea calculatoare de ultimă generaţie conectate la reţeaua internet.

Astfel, în opinia participanţilor, serviciile electronice de informare vor veni în sprijinul celor tradiţionale care, se pare
Margareta Timofti
Margareta Timofti
sau nu, au pierdut în ultimul timp din popularitate. Bibliotecară de profesie, Margareta Timofti, soţia preşedintelui Republicii Moldova, susţine că biblioteca, care i-a fost întotdeauna loc de desfătare sufletească trebuie neapărat să ţină pasul cu dezvoltarea informaţională:

„Acum în era digitală biblioteca poate oferi mai multe oportunităţi ca altădată. Bibliotecile de azi sunt ca niciodată anterior, în poziţia de a asista cetăţenii să creeze o societate care să corespundă necesităţilor şi doleanţelor proprii. Pentru a-şi realiza pe deplin potenţialul, bibliotecile trebuie să contribuie la transformare. Postându-se în avanscena implementării tehnologiilor bibliotecile oferă noi căi de informare şi atrag persoanele care nu au utilizat anterior biblioteca.”

La biblioteca „Alexandru Donici” din Orhei au ajuns deja primele 12 calculatoare. Lidia Sitaru crede că datorită acestui lucru va creşte numărul vizitatorilor care, nu neapărat vor citi, dar vor putea căuta informaţie şi vor stabili legături cu rudele plecare peste hotare. Astfel, pragul bibliotecii va fi trecut nu doar de tineri dar şi de cei mai vârstnici:

„Nu sunt sigură că-l va stimula să citească mai multe cărţi pentru că astăzi elevii nu dispun de timp, deci sunt foarte ocupaţi dar va contribui la hotărârea problemelor cu care se confruntă ei la găsirea răspunsurilor mai operative şi, desigur, locuitorii defavorizaţi sau locuitorii care nu dispun de mijloace financiare vor avea posibilitatea să folosească internetul, să discute cu rudele care sunt plecate peste hotare.”

Totodată, Andrei Chistol, reprezentantul Ministerului Culturii,
Andrei Chistol
Andrei Chistol
este de părere că modernizarea bibliotecilor nu ţine doar de dezvoltarea informaţională, întrucât astfel ar putea fi asigurat şi progresul cultural al comunităţii:

„Considerăm că pot contribui eficient la realizarea obiectivelor de dezvoltare regională, dezvoltare locală pentru că în ultima perioadă s-a axat un proces mai mult de concentrare a procesului cultural în anumite centre, ca Chişinău şi anumite centre raionale, din păcate localităţile nu au beneficiat de această oportunitate de a se dezvolta.”

Cu toate că dotarea bibliotecilor cu calculatoare va spori
Maria Cudlenco
Maria Cudlenco
accesul sătenilor la informaţie, Maria Cudlenco, bibliotecară din Crihana Veche, Cahul spune că această reuşită este un impuls pentru a căuta fonduri cu care să umple rafturile cu cărţi noi:

„Digitalizarea şi computerizarea ne impulsionează şi ne ambiţionează şi mai mult ca să punem accentul pe carte pentru că cartea nu poate fi schimbată. Oricum brandul bibliotecii rămâne cartea. Da, avem un deficit de carte, dar conlucrând cu administraţia publică locală şi cu alte fundaţii, prin proiecte, ne străduim să suplinim acest deficit de carte.”
Numit Novateca, programul de modernizarea a bibliotecilor publice va fi testat timp de doi ani. În acest timp bibliotecarii din întreaga republică se pot înscrie la Centrele regionale de formare profesională, unde vor învăţa să utilizeze noile resurse tehnologice şi să propună comunităţii tot mai multe servicii în bibliotecă.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG