Linkuri accesibilitate

„Dramă la vânătoare cu procurori şi judecători” (Adevărul)


Demisia de onoare - unica soluție pentru procurorul Zubco (Timpul).


Presa scrisă, reprezentată astăzi doar de cotidianul „Adevărul”, sintetizează detaliile morţii la vânătoare în urmă cu două săptămâni a tânărului Sorin Paciu, caz calificat de către procuratură drept „omor din imprudenţă”. „Dramă la vânătoare cu procurori şi judecători”, titrează publicaţia, notând totodată că tragedia din pădure este muşamalizată de anchetatori, exact ca în nuvela lui Cehov.

Pentru avocatul Roman Zadoinov, citat de publicaţie, această muşamalizare este absolut evidentă şi reprezintă „un lucru foarte grav”. „Prezumţia nevinovăţiei nu împiedică publicul să discute anumite fapte, mai ales atunci când sunt implicate persoane cu funţii publice”, afirmă avocatul, care mai crede că, pentru a exclude conflictul de interese, cazul ar trebui să fie investigat nu doar de procuratură, dar şi de poliţie şi securitate, iar procurorul general - să fie suspendat din funcţie pe durata anchetei.

„Dincolo de fapte, care ar trebui stabilite cu exactitate, alegătorii rămân cu senzaţia unei complicităţi criminale la vârf sau a unor reglări de conturi în alianţă,” comentează la rândul său publicistul Vitalie Ciobanu, care observă totodată că instituţiile statului ies foarte prost din acest scandal, pentru că 2013 este şi nu an foarte important pentru relaţia actualei guvernări cu UE. „Dacă nu e sabotaj intern, atunci e prostie şi inconştienţă cu consecinţe grave pentru ţară,” conchide analistul.

Comentând acelaşi caz pe site-ul Timpul.md, editorialistul Constantin Tănase scrie că „cel mai prost lucru care se poate întâmpla acum e ca să fie scoase din cazărmi detașamentele de manipulare și în locul unei investigații obiective și oneste publicul să fie servit cu speculații politice.” „Dacă admitem că Sergiu Mocanu are dreptate,” continuă Tănase, „și procurorul general Zubco, cu adevărat, este vinovat de moartea lui Paciu Sorin, că Zubco a tăinuit crima, presat de V. Plahotniuc, că premierul Filat s-a înțeles cu Plahotniuc să-l „acopere” pe Zubco, atunci trebuie să recunoaștem că trăim într-o țară de coșmar…” Oricare ar fi adevărul, un lucru se impune imperios: procurorul Zubco trebuie să-și prezinte demisia de onoare. E primul lucru pe care-l poate face Zubco pentru onoarea și credibilitatea justiției din această țară, mai scrie Constantin Tănase.
XS
SM
MD
LG