Linkuri accesibilitate

Statele Unite și Afganistanul


Președintele Hamid Karzai la o conferință de presă, în decembrie 2012
Președintele Hamid Karzai la o conferință de presă, în decembrie 2012

În ajunul întrevederii Obama-Karzai la Washington.


Ce se va intimpla cu efectivele americane din Afganistan, dupa retragerea unei mari parti in 2014? Corespondentului Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Unii consilieri ai presedintelui Obama doresc ca nu mai mult de citeva mii de militari americani sa fie mentinuti in Afganistan, dupa 2014. Asta inseamna ca Statele Unite nu-si vor putea indeplini pe deplin promisiunea de a pregati si echipa fortele de securitate afgane. Adeptii acestei idei, care vor nu mai mult de 2,500 de miliari americani, in Afganistan cred ca este abordarea cea mai constructiva, intr-un efort militar costisitor si nepopular. Dar aceasta optiune are si critici. Ei cred ca daca America se va retrage brusc exista pericolul ca statul afgan sa se prabuseasca sub presiunea extremismului intern si unor interese externe.

Cu un an in urma, Statele Unite si aliatii discutau sa lase in urma, in Afganistan, intre 10 si 30 de mii de militari. Aceasta tema se afla pe agenda presedintelui afgan, Hamid Karzai, pe durata vizitei sale, de saptamina aceasta, la Washington, care include, vineri, o intilnire cu presedintele Obama.

Oficialitati de la Casa Alba spun ca nu exclud nici posibilitatea sa retraga toate efectivele americane, atunci cind mandatul ONU, care sta la baza coalitiei internationale expira. Ei spun ca obiectivele din Afganistan pot fi indeplinite si prin mijloace nemilitare. Statele Unite sint angajate sa sprijine fortele afgane in lupta impotriva terorismului.

Pina acum America a investit 50 de miliarde de dolari pentru pregatirea si inarmarea fortelor de securitate afgane. Cei care vor reducerea substatiala a fortelor americane, pina la efective extrem de reduse spun ca acestea pot indeplini obiectivele presedintelui si in acelasi timp evita accentuarea sentimentelor anti-americane in regiune.

O sursa militara a spus ca esentiala este definirea misiunii si evitarea impresiei ca, in absenta trupelor, Statele Unite pot face de-acum incolo ceea ce fac si acum. In prezent in Afganistan se afla 66 de mii de militari americani. Mentinerea trupelor dupa 2014 presupune incheierea unui acord bilateral si acordarea de protectie legala militarilor respectivi. Analisti militari cred ca in cele din urma intre 2,500 si 6,000 de militari americani vor fi mentinuti in Afganistan.
XS
SM
MD
LG