Linkuri accesibilitate

Costurile crizei și corporațiile internaționale


Europalrlamentarul Richard Howitt
Europalrlamentarul Richard Howitt

Un interviu cu expertul Parlamentului European în politici de responsabilitate socială, omul politic britanic Richard Howitt.


La nivelul Uniunii Europene se discuta tot mai intens despre partajarea costurilor crizei cu marii actori economici care au declansat-o. Dincolo de sectorul financiar, atentia se indreapta si catre marile corporatii din sectoarele extractive - petrol, gaze, sectorul forestier - care vor trebui, cel mai probabil pana la sfarsitul acestui an, sa contribuie cu bugete consistente ce vor finanta programe de responsabilitate sociala, la cresterea nivelului de trai al angajatilor si a categoriilor sociale defavorizate. Expertul Parlamentului European in acest domeniu a detaliat pentru Europa Libera cum vede UE acest proces.

Europa Libera: Dle Howitt, ce inseamna responsabilitate sociala si de ce ar fi interesati oamenii de rand de asa un concept?

Richard Howitt:
„Daca esti o persoana saraca, care locuieste intr-o comunitate mica, daca esti un lucrator la o companie multinationala care decide sa inchida fabrica unde lucrezi si sa te puna pe drumuri doar pentru ca ai devenit prea scump, daca ai ghinionul sa fii copil si sa fii exploatat pe piata muncii, daca faci parte dintr-una din aceste categorii esti interesat de responsabilititatea sociala si vrei ca UE, de exemplu sa impuna marilor companii sa implementeze programe care sa te protejeze: adica programe de responsabilitate sociala.”

Europa Libera: Am impresia ca Statele Unite ne-au luat-o inainte in acest domeniu. Sau gresesc?

Richard Howitt:
„In interiorul UE avem o dezbatere despre responsabilitatea sociala insa pe diverse paliere. Avem in Marea Britanie o dezbatere despre responsabilitatea sociala a lanturilor de distributie internationala care trebuie sa respecte drepturile omului in tarile in curs de dezvoltare ale caror resurse le exploateaza sau unde au piete de desfacere. In tarile scandinave s-a dezvoltat responsabilitatea fata de mediu. In tari ca Spania, Germania, biserica a pus o presiune asupra mediului de afaceri din cauza consumismului. In noile democratii, sudul, Estul Europei, Asia si nordul Africii, mediul de afaceri ajuta la evolutia acestora prin simplul fapt ca asigura, prin taxele pe care le platesc companiile, o stabilitate financiara a acestui proces. Dar trebuie mai mult decat atat. Caci in centru sunt oamenii.”

Europa Libera: Dar in vremuri de criza, cum sunt cele pe care le traverseaza zona euro, isi mai permit companiile sa cheltuie bani cu programe de responsabilitate sociala?

Richard Howitt:
„Cand am inceput sa activez in acest domeniu, acum 10 -15 ani, oamenii imi spuneau ca doar in vremuri de pace si prosperitate este vremea pentru programe de responsabilitate sociala. Pentru unele corporatii niciodata nu e timpul potrivit. Cred ca doar iresponsabilitatea ne-a adus unde suntem aici. Iresponsabilitatea sectorului financiar-bancar corporatist. Iar fara programe de responsabiltate sociala UE nu isi va putea reveni nici economic nici social, caci cele doua paliere se conditioneaza si se influenteaza reciproc.”

Sa faci profit azi si sa nu iti pese de ce se intampla maine, este exact motivul pentru care s-a ajuns la criza pe care o traversam. Prin responsabilitate sociala, corporatiile arata ca se ingrijesc de o relatie de lunga cu angajatii, furnizorii, comunitatile de consumatori. De aceea cred ca responsabilitatea sociala este parte integranta din procesul de revenire din aceasta criza pe care o traversam.”

Europa Libera: Se vorbeste de ceva vreme, iar Dvs ati pregatit chiar un raport din Partea Parlamentului European pe aceasta tema, despre responsabilitatea sociala a sectorului extractiv de pilda. Dar cum ramane cu sectorul financiar, cel care a declansat criza?

Richard Howitt:
„In primul rand cred ca toata lumea este de acord ca industria extractiva - petrol, gaze, minerit, prelucrarea lemnului, sectorul forestier - a fost implicata prea des in scandaluri in afara Europei sau SUA, unde a sustinut regimuri nedemocratice pentru a-si mari profiturile in tari in curs de dezvoltare, contribuind la coruptie si la adancirea saraciei in acele tari. Caci cei care s-au imbogatit au fost corporatiile si o patura ingusta de politicieni corupti. Acum toti stim cum au fost facuti banii aceia.”

Europa Libera: Stiu ca in calitate de raportor ati lucrat la un document care va deveni legislatie europeana in acest domeniu. Intrebarea mea ar fi, va fi aceasta legislatie obligatorie?

Richard Howitt:
„Cuvantul „obligatoriu” nu va fi probabil prins in text. Nici nu conteaza. Omologul meu de la Natiunile Unite vorbeste despre un amestec inteligent, care inseamna o legislatie complementara care va promova si va stimula programele de responsabilitate sociala desfasurate in mod voluntar. Vom promova legislatie privind transparenta in afaceri cu o protectie adecvata pentru afacerile mici. Pentru ca in cele din urma, responsabilitatea sociala inseamna sa faci afaceri respectand drepturilor omului.”

Richard Howitt este vicepresedinte al Subcomisiei pentru drepturilor omului din Parlamentul European, purtatorul de cuvant al Partidului Laburist in chestiuni de afaceri externe dar si purtatorul de cuvant al Parlamentului European in domeniul responsabilitatii sociale.

In aceasta ultima calitate a intocmit punctul de vedere al legislativului european in vederea adoptarii unui regulament international aplicabil companiilor multinationale, care sa le oblige sa dedice o parte din buget in programe de responsabilitate sociala.
XS
SM
MD
LG