Linkuri accesibilitate

Chuck Hagel, noul ministru american al apărării


Președintele Barack Obama și senatorul Chuck Hagel, în iulie 2008, la Amman
Președintele Barack Obama și senatorul Chuck Hagel, în iulie 2008, la Amman

Hagel a fost și este considerat un non-conformist, el nefiind un soldat docil în relația cu propriul partid.


Presedintele Obama l-a desemnat pe fostul senator republican de Nebraska, Chuck Hagel pentru functia de ministru al apararii. Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela, despre motivele pentru care aceasta numire este controversata.

Exista doua motive concrete. Unul este alegatia ca Hagel nu ar sprijini aliatul Americii, Israel. Aceasta idee are la baza in primul rind un interviu acordat de fostul senator in care spunea ca lobbyul evreiesc intimideaza multi membrii in Congres. Ulterior Hagel a spus ca regreta termenul „lobby evreiesc”, precizind ca este vorba despre sprijinitori ai politicii Israelului.

Un alt argument, in aceasi directie este faptul ca Chuck Hagel nu a sprijinit sanctiuni impotriva Iranului, preferind canale diplomatice si deschiderea unui dialog cu Teheranul. Aceasta este o categorie de probleme.

Apoi mai este o remarca a senatorului la adresa unei persoane, desemnata de fostul presedinte Clinton pentru functia de ambasador in Luxemburg, despre care Hagel a spus ca este prea deschis si agresiv homosexual. Afirmatia a fost retractata de Chuck Hagel.

Acestea si alte argumente vor fi folosite de adversarii nominalizarii, multi dintre ei republicani, impotriva fostului senator, la audierile din Senat.

Hagel a fost si este considerat un non-conformist, el nefiind un soldat docil in relatia cu propriul partid. El a luptat in Vietnam, fiind decorat si este considerat un expert in politica externa. Relatia lui Obama cu Hagel dateaza de pe cind actualul presedinte era senator si l-a insotit pe Hagel intr-o calatorie in Orientul Mijlociu, inainte de alegerile din 2008.

De data aceasta Obama nu a renuntat la nominalizare, in fata criticilor, asa cum s-a intimplat cu Susan Rice, pe care dorea s-o numeasca secretar de stat. In Senat Hagel va avea opozitie, dar probabil nu suficient de puternica pentru a-i bloca numirea. In calitate de ministru al apararii, Chuck Hagel va pune in aplicare politica administratiei si va face parte din aparatul de decizie al presedintelui.

Dar exemplul recent al ministrului Robert Gates, care s-a opus interventiei din Libia demonstreaza ca nu este neaparat ca ceea ce un membru al cabinetului spune sa devina politica Statelor Unite. Discutia despre pozitia lui Hagel fata de Israel va continua. In interviul din 2006 dupa ce a deplins influenta a ceea ce a denumit „lobby evreiesc”, el a explicat nu crede ca acesta actioneaza in interesul real al statului Israel. El a continuat „Nu sint senator israelian, sint senator american. Sprijin Israelul, dar prima mea prioritate este ca, am depus juramintul pe Constitutia Americana, nu fata de presedinte, nu fata de un partid sau fata de Israel”.

Aceste declaratii au fost denuntate de colegi ai sai republicani, intre care si senatorul McCain, care conduce comisia pentru servicii militare. Senatorul republican Lindsey Graham a spus ca daca va fi numit Hagel va fi cel mai antagonist ministru fata de Israel din istoria americana. Chuck Hagel a replicat ca nu exista nici o dovada ca ar fi anti-Israel si ca nu a votat niciodata in Senat impotriva Israelului.
XS
SM
MD
LG