Linkuri accesibilitate

Politicile BNR şi riscurile pentru România


Banca Naţională a României
Banca Naţională a României

Mugur Isărescu: România nu va avea nevoie să aplice noi măsuri de austeritate, dacă „va cheltui cu prudenţă banul public”.

Guvernatorul Mugur Isarescu a dat asigurari dupa prima intilnire a conducerii Bancii Nationale a Romaniei (BNR) ca Romania nu va avea nevoie sa aplice noi masuri de austeritate daca „va cheltui cu prudenta banul public”.

Isarescu a tinut sa explice in acest context diferenta dintre austeritate si disciplina fiscală, dar nu i-a dat un raspuns clar profesorului Nicolae Danila, membru in Consiliul de Administratie al BNR din 2009, care la finele saptaminii trecute a facut o analiza critica asupra viziunii bancii centrale. Fost presedinte executiv al celei mai mari banci comerciale din Romania (BCR), Nicolae Danila (61de ani) considera ca BNR ar trebui sa renunte la politica sa de asteptare si neimplicare „wait and see” si sa se alature eforturilor guvernului de reluare a cresterii economice acceptind o inflatie mai ridicata. Din punctul lui de vedere, scaderea inflatiei n-ar trebui sa mai fie, cel putin pentru moment, un obiectiv pentru Romania. Danila, care a fost trimis in consiliul de administratie al BNR de catre socialisti ar vrea sa forteze o alunecare spre stinga a politicilor bancii centrale, numai ca dupa sedinta de astazi a conducerii BNR, guvernatorul Mugur Isarescu a promis „stabilitatea preturilor pe termen mediu” si „stabilitate financiara”.

Pentru a iesi din stagnare ar trebui lasata inflatia libera. Aceasta este ipoteza de lucru a guvernului de centru-stinga de la Bucuresti. Pe de o parte cresterea inflatiei ar putea scoate Romania de lista candidatelor la spatiul Euro, iar pe de alta parte Bucurestiul a consumat ani de zile pentru a reusi sa aiba inflatia formata dintr-o singura cifra. In acelasi timp, insa, un raport publicat tot astazi de austriecii de la Erste Bank considera ca stabilitatea politica este esentiala pentru Romania in 2013 si ca principalul risc din acest punct de vedere vine chiar din interiorul arcului de guvernare. Expertii Erste conisdera ca in pofida coabitarii dificile dintre presedintele Traian Basescu si coalitia de guvernare „nu exista riscuri majore” pe aceasta directie, ci „mai degraba un conflict intre socialistii si liberalii care formeaza alianta USL va reprezenta o amenintare reala la adresa stabilitatii politice a tarii in urmatorii patru ani”. Analiza Erste arata ca perspectiva deprecierii leului cu impact direct asupra puterii de cumparare a populatiei, precum si creditele neperformante din sectorul bancar si o eventuala inflatie mai ridicata, lasa foarte putin spatiu de manevra pentru BNR. Raportul bancii austiece, care detine in Romania BCR, estimeaza pentru 2013 o crestere economica sub potential (1,1%) influentata foarte mult de evolutia zonei euro, acolo unde se duc 55 la suta din exporturile Romaniei.

Analiza austriecilor ajunge la concluzia ca Romania este expusa mai putin crizei din zona euro decit celelalte state est-europene, fiindca exporturile inseamna doar 30 la suta din PIB, in vreme ce cresterea cererii interne ar putea avea efecte asupra repornirii economiei.

Politigraf

XS
SM
MD
LG