Linkuri accesibilitate

„Planeta Moldova” în Elveția francofonă


(Foto: Mitoș Micleușanu)
(Foto: Mitoș Micleușanu)

Mitoș Micleușanu: „ignoranța e mai nocivă decît sărăcia...”


Îndrăgitul grup de satiră și umor „Planeta Moldova” a înregistrat un succes de proporții la sfârșitul anului trecut, când a susținut o serie de spectacole în Elveția. La Lausanne și Geneva, Mitoș Micleușanu și Florin Braghiș au stârnit hohote de ras, dar au și pus pe gânduri publicul cu textele lor care iau peste picior tot felul de obiceiuri sociale, cu umorul lor negru și pe alocuri absurd. După spectacolul de la Geneva, Iolanda Badiliță a stat de vorba cu Mitoș Micleușanu prin telefon. Interviul lor, pe care va invitam sa îl urmăriți în continuare, este amestecat cu fragmente din piesele „Planetei Moldova”.

Europa Liberă: Cum ati fost primiti in Elveția? Au venit români, basarabeni?

Mitoș Micleusanu:
„Au fost doua spectacole, unul la Lausanne si altul la Geneva. La Lausanne au fost doar români, iar aici, in Geneva, cam jumatate basarabeni. Eu simt ca in mine sunt cateva personaje. Intre ele se produce un schimb de parca ar fi un intrerupator si fara sa imi dau seama se produce un schimb de la o frecventa la alta.”

Europa Liberă: Ce te bucura in ceea ce faci?

Mitoș Micleușanu:
„Am bucuria de a face ceva pentru zona de unde am venit. Am avut o perioada in care imi puneam problema: eu ce fac pentru zona de unde am plecat? Am primit si reprosuri in care mi se spunea ca „Planeta Moldova” este o subcultura. Dar sunt oameni si oameni: unii rad, altii se uita chiorâș.

Noi am început sa producem in zona aceasta de satira sociala abia din anul 2002-2003. „Planeta Moldova” s-a nascut din niste texte adunate la sertar, caci eu pana atunci am scris. Noi râdem de noi in primul rand. Ne intereseaza sa vorbim despre cine suntem noi, in ce masura suntem interesati de ce se intampla in jurul nostru. Pentru că într-un stat cu probleme economice, oamenii sunt interesati doar de existenta lor imediata.”



Europa Libera: Ce inseamna „Planeta Moldova”?

Mitoș Micleușanu:
„Introvertirea, izolarea, o ruptura cu lumea in miscare si in evolutie. Si o zona oarecum extraterestra, pentru ca felul de a gandi in „Planeta Moldova” este altfel. Cel mai complicat este sa iti eliberezi creierul. Sa il cureti, nu sa il speli. Ideea de creier spalat se asociaza cu ceva negativ.”

Europa Liberă: Cu ce se pleaca de pe „Planeta Moldova”?

Mitoș Micleușanu:
(Rade) „Cu mintea. doar cu mintea. De fapt, nu se pleaca, e mult noroi si suntem împotmoliti.
XS
SM
MD
LG