Linkuri accesibilitate

Președintele Statelor Unite, Barack Obama, a cerut Camerei Reprezentanților să urmeze exemplul Senatului...


...și să aprobe un acord de evitare a „prăpastiei fiscale” .



Obama a spus că în timp ce nici republicanii, nici democrații nu au obținut ceea ce doreau, acest acord este lucrul potrivit pentru America.

Noaptea trecută, Senatul a aprobat un acord între Casa Albă și republicanii din Congres pentru a institui reduceri de taxe pentru familii cu venituri de sub 450 de mii de dolari anual, și pentru a amâna cu două luni plănuitele reduceri de cheltuieli pentru apărare și diverse programe interne totalizînd 24 de miliarde de dolari.

Înțelegerea are menirea de a da timp tuturor părților să se regrupeze înaintea unei noi runde de negocieri asupra modului de reducere a cheltuielilor guvernamentale și creșterea veniturilor guvernamentale pentru reducerea deficitului bugetar.

Votul în Senat a avut loc după miezul nopţii de 1 ianuarie, cu 89 de voturi „pentru” şi 8 „împotrivă”. Amendamentul urmează să fie supus votului în Camera Reprezentanţilor pe 2 ianuarie.

Dacă republicanii din opoziţie şi democratii aflaţi la putere nu reuşeau să ajungă la o eşalonare a creşterii impozitelor, atunci, în mod automat, ar fi crescut impozitele pentru toţi americanii şi ar fi trebuit diminuate cheltuielile bugetare, în baza pachetului de austeritate hotârit, de 600 de miliarde de dolari.

Totuşi, amendamentul nu soluţionează problema uriaşului deficit bugetar american care se ridică în prezent la 16,4 trilioane de dolari.

Înaintea expirării termenului limită, preşedintele Barack Obama a avertizat însă că lipsa unui acord ar putea duce cea mai mare economie a lumii într-o nouă recesiune.

Mai mulţi parteneri internaţionali au exprimat temeri că efectele unei eventuale „crize bugetare” în Statele Unite vor avea consecinţe imprevizibile asupra ţărilor lor şi a economiei globale.
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG