Linkuri accesibilitate

Summitul Rusia - UE: revendicări reciproce nesatisfăcute


Imagine de la summitul Rusia-UE din iunie 2012.
Imagine de la summitul Rusia-UE din iunie 2012.

M. Emerson: „Pentru UE, liberalizarea vizelor pentru Rusia ar da dreptul de liberă circulație întregii populații a Caucazului de Nord si a Ceceniei."



Întâlnirea de joi si vineri a lui Putin cu liderii instituțiilor europene este al 30-lea summit Rusia-UE. Întâlnirea din vară avusese loc la Sankt-Petersburg.

Summitul vine după ce Putin a fost extrem de criticat in instituțiile UE: săptămâna trecută, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care cere Kremlinului sa pună capăt persecutiilor politice și sa ia măsuri pentru a asigura democratizarea societății si buna funcționare a sistemului judiciar. Recenta condamnare a membrelor grupului de punk Pussy Riot si reprimarea severă a oricarei forme de opoziție au dăunat in mod serios imaginii justiției ruse si a lui Putin personal, mai mult chiar decât o facuseră cele doua războaie succesive din Cecenia.

Putin, la rândul său, a fost extrem de iritat de decizia Comisiei Europene de a lansa o anchetă asupra politicii tarifare practicate de giganticul trust Gazprom, controlat de Kremlin, si care deține monopolul asupra gazului in mai multe țări răsăritene ale UE, foste comuniste.

Putin ar dori sa obțină in primul rând liberalizarea regimului vizelor europene pentru cetățenii ruși, însă experții sînt extrem de sceptici că se va inregistra un progres in acest sens, cum o spune Michael Emerson, politolog in cadrul Centre for European Policy Studies (CEPS) si care e un fost ambasador UE la Moscova :

„Nu ma astept la niciun progres aici. Pentru europeni, asta ar însemna să acorde dreptul de liberă circulație intregii populații a Caucazului de Nord si a Ceceniei, ceea ce ar pune probleme miniștrilor noștri de interne."

După cum o afirmă un alt expert in relațiile Rusia-UE, John Clancy :

„Ne-am putea inchipui o situație in care Rusia ar șantaja UE folosind arma gazului, insa este mai probabil ca Putin ar prefera o clauza prin care rețelele Gazprom de distribuire a gazului sa fie excluse de la competiția altor furnizori. Aici mai e insa mult de facut la nivel international."

Rusia si UE ar trebui sa semneze un nou tratat de prietenie si vecinătate, insa Putin refuză să o facă dacă UE nu recunoaște juridic Spațiul Economic Comun pe care Rusia l-a încheiat cu Kazahstanul si Bielorusia, ceea ce UE nu are nicio intenție să facă.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG