Linkuri accesibilitate

Prin ce sunt deosebiţi salvatorii din moment ce îşi îndeplinesc misiunea de serviciu?


Echipa de salvatori a lui Simion Covalciuc.
Echipa de salvatori a lui Simion Covalciuc.

Angela Nicolaou: „Persoanele acestea pot să devină chiar lideri de stat.”



Atunci cînd izbucneşte un incendiu sau apa spală tot ce întâlneşte în cale, reacţia oricui este să fugă din faţa urgiei. Unii însă nu îşi permit această slăbiciune firească. Vorbesc despre salvatorii care, de-i zi sau noapte, de plouă sau ninge, caută soluţii pentru a-i scăpa de primejdii pe alţii.

Zilele trecute nordul ţării era acoperit de troiene şi viscol. Mii de moldoveni au stat cu frica-n sân prin maşini şi case aşteptând să ajungă la ei cât mai repede salvatorii, militarii sau poliţiştii care i-ar ajuta în lupta cu nămeţii.

Alţii erau, la propriu, la un pas de moarte şi dacă nu ar fi ajuns la ei în timp util salvatorii, astăzi poate s-ar fi vorbit despre ei la trecut. Luni, 17 decembrie, primarul satului Maramonovca, din raionul Drochia, a cerut ajutorul Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale, pentru că doi săteni, o pensionară şi un tânăr de 33 de ani, riscau să-şi piardă viaţa. Ambii aveau nevoie urgentă de dializă, suferind de o insuficienţă renală. Celor 14 salvatori le-a luat câteva ore să ajungă la ei, îmi povesteşte Simion Covalciuc, cel care a condus echipa:

„Pe traseul naţional drumul era curăţit, deja de la traseu până la sat sunt vreo opt km. Am mers undeva vreo 500 de metri şi deja acces nu mai era fiindcă erau foarte mari troienele de zăpadă. Am făcut legătură cu primarul de sat, Dlui din sat s-a pornit cu o sanie trasă de cai, cu aceşti doi oameni în sanie. Au mers din sat până la un km şi deja caii nu mai puteau merge prin zăpada cea mare şi s-au oprit. De aici eu am primit decizia, am luat o barcă pneumatică, am pompat-o şi ne-am pornit pe jos în întâmpinarea acest persoane, pe câmp, alături cu traseul.”

După ce au ajuns la pacienţi, salvatorii au prins sania de hamurile cailor, însă au înaintat doar câteva sute de metri, pentru că armasarii nu reuşeau să se mişte prin troiene, continuă Simion Covalciuc:

„Se scufundau caii în zăpadă şi nu mai era posibilitate să înaintăm. Atunci salvatorii au luat funiile bărcii şi a fost târâtă până la autospecială împreună cu aceşti doi bolnavi. Pe drum spre Drochia ne-am întâlnit cu o maşină de urgenţă, am oprit-o şi am luat medicii care până la Drochia, la spital, le-au acordat ajutor medical. Doamna era în stare satisfăcătoare, însă băiatul avea starea foarte gravă, de vreo şase ori ne-am oprit până la spital pentru a le acorda ajutor medical. Din spusele colegilor starea lor s-a normalizat, se simt bine, deja merg ambii pe picioare.”

Simion Covalciuc este angajat al Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale de peste 20 de ani. Recunoaşte că la început îi era frică să-şi rişte viaţa pentru a o salva pe a altora, însă cu timpul sentimentul de frică a dispărut:

„După ce ai vreo două-trei cazuri de acestea, similare, atunci deja nu te mai gândeşti la viaţa proprie, doar la a salva viaţa omului care e în primejdie.”

L-am întrebat pe Simion Covalciuc dacă atunci cînd au înţeles că nu mai pot înainta s-au gîndit să se întoarcă.

„Mă scuzaţi, nici în gând nu am avut de retur până nu îndeplinim misiunea. Am vorbit cu colegii, eu le-am dat ideea cu barca, toţi împreună am decis că facem, ne-am îmbrăcat, ne-am încălţat mai bine şi am purces la drum pentru a îndeplini misiunea.”

Unii s-ar putea întreba prin ce sunt deosebiţi salvatorii din moment ce îşi îndeplinesc misiunea de serviciu? Nu te prea aştepţi ca un medic, un profesor sau un judecător să fie premiat pentru că şi-a făcut meseria! Totuşi, observă psihologul Angela Nicolaou, dacă efortul depus de medici sau profesori se calculează în ore nedormite şi surmenaj, deseori salvatorii îşi pun în joc propria viaţă:

„Unele persoane în situaţii de stres sau într-un pericol în primul rând îşi salvează viaţa, dar altele persoane în aşa situaţii aleg să salveze vieţile altora. Putem spune că aceştia sunt nişte persoane care au un altruism înnăscut, care sunt nişte lideri care au grijă de alte persoane. Astfel de oameni au responsabilitatea civică foarte bine dezvoltată. Persoanele acestea pot să devină chiar lideri de stat.”

Faptele salvatorilor au fost apreciate şi de Guvern. Premierul Vladimir Filat a mulţumit echipei conduse de Simion Covalciuc, dar şi colegilor Eugen Sugacov şi Fiodor Cheptea, care s-au luptat cu nămeţii ca să transporte la Spital o tânără care a născut acasă. Şi angajaţii poliţiei rutiere din Rezina, Gheorghe Burduja, Dan Rudaca şi Vasile Platon au fost menţionaţi de premier, după ce au salvat peste 30 de oameni, printre care şi şase copii.
Previous Next

XS
SM
MD
LG