Linkuri accesibilitate

Bugetul auster al Transnistriei


Un sfert din bugetarii regiunii a evitat concedierea, însă gazele naturale se vor scumpi cu 17% pentru întreprinderi.

Bună ziua, dragi ascultători. La microfon, Radu Benea, prezentatorul emisiunii Dialoguri transnistrene. Din sumarul ediţiei:

Bugetul Transnistriei pentru anul viitor va rămâne unul auster. În schimb, un sfert din bugetarii regiunii a evitat concedierea. Gazele naturale pentru întreprinderi se vor scumpi. Dar nu cu 70 la sută, cum propunea guvernul de la Tiraspol, ci numai cu 17 procente. Despre bugetul transnistrean pentru anul viitor şi dezbaterile din Sovietul suprem, discutăm cu oaspetele ediţiei, economistul din Tiraspol Serghei Melnicenko. În partea a doua a ediţiei, un interviu cu europarlamentarul german Werner Schulz, în opinia căruia, Rusia ar încerca să împiedice apropierea Moldovei de Uniunea Europeană cu ajutorul Trasnistriei.

***

Aşadar, Sovietul suprem a respins iniţiativa guvernului de la Tiraspol prin care fiecare al patrulea bugetar din stânga Nistrului ar fi fost concediat. Un amendament ce a trezit dezbateri aprinse şi chiar protestul reprezentanţilor executivului care nu au rezistat criticii aspre a deputaţilor şi au părăsit demonstrativ sala de şedinţe. Ce argumente au avut administraţia lui Evgheni Şevciuk şi Sovietul suprem dominat de opoziţie? L-am întrebat pe economistul din Tiraspol Serghei Melnicenko:

Sovietul suprem, Tiraspol
Sovietul suprem, Tiraspol
Serghei Melnicenko: Sovietul suprem a respins amendamentul privind reducerea numărului de bugetari cu 25 la sută, chiar dacă reprezentanţii guvernului au părăsit sala de şedinţe în semn de protest. Deputaţii i-au reproşat executivului lipsa de viziune şi a unui plan concret pentru concedierea în masă a bugetarilor, numărul celor concediaţi şi domeniile vizate, precum şi lipsa unui program de reamplasare a acestora în câmpul muncii. Adoptarea amendamentului în lipsa unor programe bine chibzuite ar fi însemnat creşterea bruscă a migraţiei forţei de muncă, apariţia unor rânduri imense la oficiile de plasare în câmpul muncii şi plata unor sume enorme pentru ajutoarele de şomaj care oricum vor trebui achitate din bugetul regiunii. Cu alte cuvinte, efectul economic ar fi fost nul, în schimb ne-am fi ales cu o mare creştere a tensiunilor sociale. Concedierea angajaţilor este o măsură nepopulară şi trebuie să se ţină cont că în unele domenii cum sunt cultura, învăţământul, medicina, de fapt, există o penurie de cadre. Şi atunci de unde să mai reduci? Iar dacă reduci locurile vacante, asta ar însemna ca cei care au rămas să facă şi munca altora pentru acelaşi salariu.

Europa Liberă: Şi atunci, de ce a propus executivul transnistrean o asemenea măsură?

Serghei Melnicenko: Guvernul a lansat această iniţiativă pentru a majora parţial salariile celor care vor rămâne după concediere. După principiul – cu cât suntem mai puţini, cu atât mai mult ne revine. Ei spun că prin majorarea salariilor încearcă să oprească migraţia cadrelor de înaltă calificare. Nimeni nu pune la îndoială această nobilă intenţie. Problema este în ce mod o realizezi. Ei au ales schema: unul din trei să fie concediat, la ceilalţi doi le majorează salariul, iar fondul de salarizare rămâne acelaşi.

Europa Liberă: Serghei, înţeleg că principala cauză a unor asemenea măsuri radicale este deficitul bugetar care, în ultimii ani, a fost practic constant la un nivel de 60-70 la sută. Ce surse de acoperire a deficitului sunt prevăzute în bugetul anului viitor?

Serghei Melnicenko: Îmi vine greu să spun, deşi guvernul şi Sovietul suprem susţin că bugetul va fi unul echilibrat. Anul acesta, nu s-au găsit bani pentru acoperirea unor cheltuieli în mărime de 27 de milioane de dolari. Sursa de acoperire a deficitului bugetar însă este una binecunoscută – contul pentru gazele naturale pe care le achită consumatorii. În lectura finală a proiectului bugetului s-au discutat două propuneri. Prima, a guvernului, care a cerut majorarea tarifelor la gaz pentru consumatorii industriali cu 68 la sută. Şi a doua propunere - a speakerului Mihail Burla, privind majorarea cu 17 la sută. Au fost dezbateri aprinse, pro şi contra.

Uzina metalurgică de la Râbniţa
Uzina metalurgică de la Râbniţa
Totuşi guvernul nu a reuşi să convingă deputaţii că majorările trebuie să fie atât de bruşte. Cu atât mai mult că deputaţii s-au bazat pe evaluările Uniunii industriaşilor, antreprenorilor şi agrarienilor Transnistriei, în care intră cei mai mari plătitori de impozite şi, respectiv, cei mai mari consumatori de gaze. Astfel, Sovietul suprem a decis cu majoritate absolută de voturi să majoreze tariful din anul viitor cu numai 17 procente. Deputaţii au arătat că în cazul unei majorări de 68 la sută, cum cerea guvernul, Centrala electrică de la Cuciurgan, - care este şi cel mai mare consumator de gaze naturale, - s-ar fi văzut nevoită să treacă la un alt tip de carburant, de exemplu la cărbuni. În felul acesta, contul special de plăţi pentru gazele naturale, din care administraţia ia bani ca să acopere deficitul bugetar, nu s-ar fi completat. Şi este firesc, pentru că 60 la sută din acest fond special este completat de Centrala de la Cuciurgan.

În plus, majorarea cu 68 la sută tarifului la gaze ar fi dus la creşterea substanţială a preţului la energia electrică, iar principalul consumator de electricitate produsă la Cuciurgan este Uzina metalurgică de la Râbniţa, care ar putea să nu accepte noul preţ şi ar putea să cumpere energie de la un alt producător, să zicem din Ucraina. Totodată, nu este exclus că asta ar fi dus la concedierea angajaţilor şi la reducerea încasărilor bugetare din impozite, ceea ce nu-i de neglijat, şi în final – ar fi dus la creşterea tensiunilor sociale. În concluzie, deputaţii au spus că deşi sunt convinşi că tariful la gazele naturale trebuie majorat, până la cel puţin preţul de livrare, care astăzi este de 400 de dolari, totuşi creşterea tarifelor trebuie să se facă treptat.

Europa Liberă: Scumpirea gazelor şi a energiei electrice va duce, inevitabil, la o scumpire în lanţ a produselor. Guvernul de la Tiraspol propune măsuri de protecţie a păturilor sociale vulnerabile?

Serghei Melnicenko: Majorarea tarifelor nu se referă la consumatorii casnici. Populaţia va plăti ca şi până acum. Vor exista însă două feluri de tarife. Pentru un consum minim de până la 8 metri cubi preţul va fi mai mic – de 82 de copeici pentru un metru cub, iar ce va depăşi acest plafon – va costa o rublă pe metru cub. Energia electrică – la fel. Primii 150 de kilowaţi/oră cu 52 de copeici, restul - cu 56 de copeici pentru 1 kWt/oră.

Europa Liberă: Opinia invitatului ediţiei de astăzi, economistul din Tiraspol Serghei Melnicenko.

***

Ce cred locuitorii regiunii transnistrene despre activitatea guvernului de la Tiraspol - o nouă structură care a început să funcţioneze de un an, după venirea lui Evgheni Şevciuk în fruntea administraţiei?

– Как они работают – как-то еще особенно не видно, конечно, результатов. Но, я думаю, это все-таки молодой у нас руководитель и, наверное, проблемы все решатся.

– Ну, надеемся, что будет лучше. Особых изменений не почувствовал.

– Правительству надо трудиться, надо опытных людей включать в это дело, прогрессивных людей, которые сумеют вытянуть экономику и создать в стране хорошие условия для жизни человека.

– Я политикой не занимаюсь, не слушаю ее и не могу ничего сказать. Сейчас во всех странах нехорошо, так что и у нас тоже не гладко.

– Правительство работает по стандартам других правительств, наше правительство ничем не отличается от других. Изменения … Ну, не знаю, да, какие-то есть, скорее всего. Мы плохо знаем.

– Если бы мы еще знали, что это за орган и вообще, как он появился, то, может быть, что-то и сказали бы, сделали какой-то комментарий, а так… Я впервые слышу о новом органе.

– Наверное, нецелесообразно было. Слабый год, переустройство, ведь это всегда связано с переустройством, но, думаю, слабый год. Наверное, думаю, надо было оставить что-то старое. Я думаю, надо им начать с самих себя. У них не хватает подготовки определенной для того, чтобы что-то менять. И амбиции, которые у них есть – это хорошие, здоровые амбиции, просто им надо начать с себя, тогда и окружение, наверное, это почувствует, и тоже начнет меняться.

– Мне сложно сказать, думаю, что хотя бы чуть побольше времени пусть пройдет. Нет, результатов еще как таковых пока не вижу, функции должны быть разделены и каждый должен заниматься своей работой. Спорят слишком много между собой и вопросы, честно говоря, не решаются на должном уровне, так как время упущено.

***

Relaţia dintre Rusia şi Uniunea Europeană se află în ultimul timp într-o stare de îngheţ. Există multe probleme în care ţările Uniunii şi Rusia au poziţii diametral opunse, atât în ceea ce priveşte situaţia internaţională, mai ales războiul din Siria, cât şi în ceea ce priveşte relaţia puterii de la Moscova cu opoziţia şi încălcările drepturilor omului. Iolanda Bădiliţă a stat de vorbă cu europarlamentarul german Werner Schulz, vicepreşedinte al delegaţiei parlamentare Uniunea Europeană – Rusia, reprezentant al Partidului Verzilor, despre relaţia Bruxelles-Moscova, înaintea summitului ruso-european din 21 decembrie:

Europa Libera: Dle Schulz, Parlamentul European voteaza o noua rezolutie critica la adresa Rusiei pe marginea unui raport privind noul acord UE-Rusia, care va reprezenta pozitia PE in cadrul summitului UE-Rusia. Care sunt principalele idei ale documentului? In ce directii doreste UE sa intreprinda noi activitati cu Rusia?

Werner Schulz
Werner Schulz
Werner Schulz: „Nu dorim sa facem multe lucruri noi, caci dimpotriva, incercam sa avansam in planurile pe care le avem deja de multa vreme. In relatiile cu Rusia, din pacate batem pasul pe loc.”

Europa Libera: Nici un progres.

Werner Schulz:
„Nu, in nici un caz. Dimpotriva, regres. Rusia este un partener indispensabil, aceasta trebuie precizat, insa suntem departe de a avea un parteneriat strategic cu Rusia, asa cum ne dorim. Ne indoim ca partea rusa are aceeasi dorinta. De aceea in acest raport, care pregateste summitul UE-Rusia, dorim ca executivul european sa-l intrebe foarte direct pe dl. Putin: este Rusia interesata intr-un parteneriat strategic, sau nu? De patru ani renegociem un nou acord, fara nici un progres, iar de cand cu alegerile pentru Dumă si pentru presedintie, alegeri incorecte, am facut chiar regrese. Se pare ca deviza actualului regim din Rusia este inapoi in trecut!”

Europa Libera: Unde intampinati cele mai mai greutati?

Werner Schulz:
„In aborarea fundamentala a fiecaruia dintre noi: Rusia spune „noi va livram gaze si petrol, iar voi, vestul, ne dati tehnologie“. Insa aceasta este o relatie comerciala oarecare, nu este un parteneriat strategic. Un parteneriat strategic inseamna ca impreuna suntem interesati sa stabilizam pacea in lume insa iata, pozitia Rusiei in conflictul din Siria spune altceva.”

Europa Libera: Ca parteneri strategici ati dori sa aveti scopuri mai cuprinzatoare.

Werner Schulz:
„Exact. Un partener strategic si-ar da silinta sa stabilizeze uniunea monetara europeana, insa aceasta nu se intampla cand tiparesti tone de bani pentru Siria, pentru ca Assad are nevoie de bani in acel razboi. Asadar, avem scopuri diametral opuse si credem in valorile total diferite. In UE drepturile omului, drepturile cetatenesti, democratia sunt cele pe care se pune pret. Or, tocmai aceste valori sunt calcate in picioare in Rusia.”

Europa Libera: Care sunt prioritatile UE pentru a obtine relatii mai bune cu Rusia?

Werner Schulz:
„Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei a stabilit intr-un raport de monitorizare foarte clar ca in Rusia exista un deficit de democratie. De aceea cerem Rusiei sa faca pasi concreti catre democratizare. Fara drepturi cetatenesi nu exista o reala societate civila, nu poate fi combatuta coruptia, iar din cauza coruptiei sufera si relatiile comerciale, caci multi intreprinzatori se tem sa investeasca in Rusia.”

Europa Libera: Cunoasteti deja cazul Magnitki si faptul ca Senatul american a votat o lege care sanctioneaza oficialii rusi care incalca drepturile omului. Mai stiti probabil ca Duma de stat a reactionat si a votat o lege-replica, care sanctioneaza cetatenii americani care incalca drepturile cetatenilor rusi. Cum ar trebui sa privim aceste lucruri?

Werner Schulz:
„Ca pe o polemica ieftina si prosteasca. Magnitki a aratat cu degetul catre nivelul coruptiei din Rusia. A vrut sa demaste coruptia si sa lupte cu sistemul, si a trebuit sa plateasca cu viata pentru asta. UE a identificat 60 de persoane care au legatura cu acest caz, iar Parlamentul a votat ca aceste persoane ca nu mai aiba drept de calatorie in UE si conturile lor sa fie blocate. Sunt de parere ca ar trebui urmarita situatia in doi pasi. Pe de o parte ar trebui inlesnite procedurile de obtinere a vizei pentru toti rusii onesti care doresc sa calatoreasca in UE si pe de alta, celor care au desfasurat activitati dubioase sau criminale sa le fie interzis accesul in UE. Sa avem pardon: in UE criminalii stau in inchisoare si nu in structurile administratiei de stat!”

Europa Libera: Rusia doreste sa deschida un consulat in Transnistria. Desigur, conducerea Moldovei nu doreste acest lucru, avand in vedere situatia de acolo. Ce semnal este acesta, cand Rusia doreste sa deschida un consulat exact in aceasta regiune al carei statut este atat de controversat?

Werner Schulz:
„Aceasta este o politica externa foarte stranie. Rusia a dus două razboaie cu Cecenia, regiune considerata de Rusia secesionista. Pe de alta parte, Rusia sustine secesonistii in alte regiuni: Georgia, Moldova, are un amestec si in Nagorno-Karabach. Rusia ar fi putut avea solutii pentru incheierea acestor conflicte, insa incearca sa iși consolideze pozitia sa de forta. Putin are interesul sa isi revigoreze fosta Uniune Sovietica in acea uniune euro-asiatica, asadar, teritoriile pierdute sa fie „readuse acasa”.”

Europa Libera: Este doar o chestiune de putere?

Werner Schulz:
„De putere si de bogatie. Se vorbeste de „Gas-Putin“ un termen care face legatura intre notiunile bogatie, resurse si putere. Oligarhii care sunt loiali Kremlinului sunt bogati in Rusia.”

Europa Libera: OECD a cerut saptamana trecuta Rusiei sa isi retraga trupele din Transnistria. Nu este prima data cand o organizatie internationala face aceasta solicitare.

Werner Schulz:
„Am sentimentul ca Rusia nu doreste ca Moldova sa se apropie de UE. Moldova a facut progrese enorme. Dupa ce intre timp Ucraina a facut multe regrese, Moldova este urmatoarea tara (din Parteneriatul Estic) care poate incheia Acordul de Asociere cu UE si este clar un candidat potential pentru aderare. Si exact acest lucru este ceea ce Rusia incearca, si prin situatia din Transnistria, sa impiedice.”

Europa Liberă: Eurodeputatul german Werner Schulz, într-un interviu realizat de Iolanda Bădiliţă.

Doamnelor si domnilor, aici se încheie emisiunea noastră. Prezentatorul ei, Radu Benea vă mulţumeşte pentru atenţie şi vă doreşte toate bune. Aici e Radio Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG