Linkuri accesibilitate

România: fraude bancare cu legături la nivel înalt


Circa 80% din sistemul bancar românesc ar fi afectat de operațiuni făcute la limita legii.

Procurorii români au extins cercetarile in scandalul fraudelor bancare estimate la peste 85 de milioane de euro si au descoperit legaturi care ajung la politicieni influenti precum liderul democrat-liberalilor Vasile Blaga sau deputata socialista Oana Mizil.

Acum o luna cind a inceput ancheta in referatul procurorilor se mentiona ca circa 80 la suta din sistemul bancar autohton ar fi afectat de operatiuni facute la limita legii. Bancherii au ripostat atunci, dar intre timp cercetarile procurorilor iau amploare.

Aproape 100 de persoane au fost aduse la Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), din care circa 60 in calitate de invinuiti, intre ei 7 directori si 6 ofiteri de cont de la BRD si Volksbank, mai multi oameni de afaceri si notari.

Cu ajutorul unei retele bine puse la punct mai multi oameni de afaceri cunoscuti au luat credite fara acoperire, cu sprijinul bancherilor si al notarilor.

Reteta este simpla, notarul supraevalueaza, sa zicem, un apartament cu doua camere la nivelul unei vile, iar bancherul calculeaza un credit care sa fie garantat cu acest apartament care apare mai scump cu de 5 pina la 10 ori pretul lui de piata.

Notarii si responsabilii din banci au primit la rindul lor bani in schimbul favorurilor pe care le-au facut.

35 de credite de acest fel au fost date unor firme, care au garantat cu imobile supraevaluate, in total este vorba despre o frauda de 85 de milioane de euro. 20 de persoane au fost arestate, inclusiv oameni de afaceri foarte cunoscuti in Romania, cum ar fi Marius Locic, patron de presa intre altele, care a fost retinut in aceasta dimineata.

Locic a luat in 2008 un imprumut de peste 9 milioane de euro de la Volksbank, ipotecind trei terenuri de la periferia Bucurestiului.

Acest speculant a fost condamnat la 4 ani de inchisoare pentru cumparare de influenta, anul acesta la inceputul verii, intr-un dosar in care au fost implicati judecatori de la Inalta Curte si un senator socialist, numai ca sentinta nu este definitiva.

Fraudele descoperite acum au avut loc nu atit pe fondul neglijentei functionarilor bancari, cit mai degraba in mod intentionat cu tot concursul unor bancheri si notari, care faceau parte din reteau infractionala pe care procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism incearca sa o destructureze.
XS
SM
MD
LG