Linkuri accesibilitate

USL față cu măsurile de austeritate economică


Surse bine informate sustin ca România ar putea sa nu mai aibă în 2013 un acord cu FMI din cauza nerespectării conditiilor asumate de către autoritățile române.



În România, învingătoarea alegerilor parlamentare de duminică, alianța social-liberală a premierului Victor Ponta, se vede nevoită să continue măsurile de austeritate economică, pe fondul prognozelor tot mai pesimiste despre creșterea economiei în anul curent și la anul. Relatează de la București Sabina Fati.

Guvernul de centru-stinga din România a anuntat imediat dupa alegerile de duminica masuri care sugereaza o continuare a austeritatii, desi promisiunile din campaniea electorala anuntau mai degraba o relaxare.

Pînă acum guvernul condus de socialistul Victor Ponta a decis majorarea cu 16,5 la suta a texelor si impozitelor locale incepind cu 1 ianuarie, eliminarea tichetelor de masa si a beneficiilor suplimentare anul viitor, precum si blocarea posturilor bugetare.

În oglinda, însă, Victor Ponta a declarat ca pensile vor creste cu 4 la suta tot de la 1 ianuarie si ca aceasta cheltuiala va costa bugetul doar 500 de milioane de euro.

Guvernul român s-a grabit sa faca aceste anunturi fiindca negocierile de anul viitor cu FMI vor fi mai dure, decit pina acum, pe de o parte din cauza ca guvernul Ponta nu a indeplinit aproape nici una dintre masurile la care s-a angajat, lasind totul pentru perioada de dupa alegeri si pe de alta parte fiindca masurile fiscale anuntate pentru urmatorii patru ani implica unele riscuri in ceea ce priveste consolidarea bugetara.

Poster electoral cu Dan Voiculescu și George Becali, decembrie 2012.
Poster electoral cu Dan Voiculescu și George Becali, decembrie 2012.
Mai multi specialisti din mediul privat au sfatuit guvernul ca inainte de aprobarea bugetului pe 2013 sa negocierze principalele politici economice cu FMI si Comisia Europeana, in cadrul acordului preventiv actual si in perspectiva prelungirii acestuia pe anul viitor.

Surse bine informate sustin ca România ar putea sa nu mai aiba in 2013 un acord cu FMI din cauza nerespectarii conditiilor asumate de catre autoritatile române.


Pe de alta parte, pe fondul negocierilor care vizeaza cresterea numarului de ministere de la 16 la 22, reprezentanti ai companiilor private le-au cerut oficialilor simplificarea aparatului administrativ.

Multiplicarea ministerelor ar putea fi un efect suplimentar al cresterii numarului de parlamentari de la 471 la 588, ca urmare a unei legi electorale care se bazeaza pe un algoritm matematic incontrolabil.

Cresterea numarului ministrilor este o traditie a cabinetelor de stinga din Romania. Între 2000 - 2004, guvernul lui Adrian Nastase a crescut de la 19 ministri, citi fusesra in perioada guvernului de dreapta condus de Mugur Isarescu, la 30, ca modalitate de divizare a puterii pentru a o putea controla mai bine.

Cresterea taxelor locale pentru inceput si inghetarea veniturilor bugetarilor sint masuri bine primite de FMI, dar care creaza deja divergente in interiorul grupurilor de interese care au sustinut Uniunea Social-Liberală, marea cistigatoare a scutinului de duminica.

Sindicatul Cadrelor Militare in Rezerva a vorbit deja de iseirea din nou a oamenilor in strada, iar Antena 3, postul de televiziune patronat de Dan Voiculescu, acum sentor intr-o alianta cu PNL face deasemenea presiuni asupra premierului socialist atit din cauza ca negociaza o colaborare cu maghiarii, cit si pentru ca guvernul a luat masuri dure atit de repede.

Politigraf

XS
SM
MD
LG