Linkuri accesibilitate

A avea copii în Europa - un sondaj de opinie


Elveţia, Australia şi ţările scandinave sunt percepute drept ţările cele mai „prietenoase” pentru familiile cu copii.


Unde ar vrea femeile, dar şi bărbaţii să aibe copii? În ce ţară cred ei că sunt condiţiile cele mai bune pentru a creşte un copil, unde vor avea urmaşii un viitor cât de cât asigurat ? Întrebări care nu pot primi decât răspunsuri subiective dar Economist Intelligence Unit, secţia de cercetare a săptămânalului britanic omonim, a făcut un sondaj. În 80 de ţări. Cu rezultate foarte interesante, relatează Ileana Giurchescu, care rezumă presa internaţională.

Potrivit celor intervievaţi, Elveţia, Australia şi ţările scandinave oferă condiţiile cele mai bune. Sau sunt percepute drept ţările cele mai „prietenoase” pentru familiile cu copii. Criteriile, puse de Economist Intelligence Unit, au fost pe lângă longevitate, calitatea vieţii şi a asistenţei medicale şi perspectivele de viitor ale noii generaţii.

Laya Kekic, directorul secţiei de prognoze naţionale din cadrul EIU, declară publicaţiei Prague Post că „banii ajută mult, influenţează aprecierea celor intervievaţi dar nu este factorul determinant: securitatea, sistemul sanitar, calitatea mediului sunt tot atât de importante” precizează Kekic.

Iar dintre ţările fost comuniste, est-europene sau fost sovietice, Cehia se clasează pe primul loc, în sondaj, pe locul 28, la egalitatea cu Spania.
Ce face Cehia atît de atractivă, am întrebat-o pe Radka Novakova, 38 de ani, secretară şi mamă a doi copii de 3 şi 5 ani ? În primul rând faptul că sistemul concediului maternal a devenit mult mai flexibil, „poţi sta acasă cu un copil până împlineşte patru ani, dar te poţi întoarce şi mai repede la lucru sau împărţi acest concediu cu tatăl copilului”.

Pentru Natașa, care este tehnician de radio, tot mamă a doi copii, unul la grădiniţă şi celălalt deja la şcoala generală, cel puţin la fel de important este faptul că „timp de trei ani, angajatorul este obligat să-şi ţină postul”. La care se adaugă ajutorul social, însumat la 220 de mii de coroane pe perioada concediului maternal, plus ajutorul pentru fiecare copil, între 13 şi 19 mii de coroane. Nu este o avere, recunoaşte Natașa, dar dă noii familii o anumită securitate.

Amândouă apreciază şi sistemul grădiniţelor de stat, gratuite şi care iau un copil de la trei ani. Desigur, cum remarcă Natașa, dacă au locuri. Cât priveşte viitorul copiilor, pentru amândouă importantă este educaţia şi oferta între timp foarte variată de şcoli în Cehia „cel puţin două sau trei şcoli - britanice, germană, americană, precizează Natașa – la care se adaugă faptul că tinerii pot studia gratis până la 27 de ani”. Iar diplomele cehe sunt recunoscute peste tot în Europa.

Cu toate acestea, statisticile arată că pentru moment rata natalităţii este în scădere: a atins un punct maxim în 2008, cu 120 de mii de copii, de atunci, pe fundalul crizei economice internaţionale, se nasc tot mai puţini copii: anul trecut, cu 12 mii mai puţini.

Topul ţărilor în care vrei să ai un copil, făcut de EIU, mai arată că nu dimensiunea economică a unei ţări este determinantă. Primele patru ţări din top sunt economii relative mici, iar Olanda, pe locul 8, conduce între statele zonei euro.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG