Linkuri accesibilitate

Drumarii și iarna în Republica Moldova


 Foto: Tamara Grejdeanu.
Foto: Tamara Grejdeanu.

Iarna care a pus stăpânire pe aceste meleaguri dă bătăi de cap nu doar drumarilor, dar şi bătrânilor singuratici.


„Afara ninge liniştit, în casă arde focul”, spune poezia lui George Coşbuc „În seara de Craciun”… Chiar dacă nu este încă Crăciunul, ca in poezie, afară totuşi ninge de cîteva zile. Despre măsurile pe care ar trebui să le ia autorităţile din domeniul transportului si asistenţei sociale aflam mai multe de la Diana Răileanu.


Drumarii intră în competiţie cu ninsoarea - asta înţelegem din asigurările care vin din partea autorităţilor guvernamentale. Aşa cum am aflat de la şefa serviciului de presă de la Ministerul Transporturilor, Maria Chitoroagă, au fost dezăpezite drumurile naţionale, cele care duc spre punctele vamale din ţară, dar şi pe care circulă autobuzele şcolare, astfel încât nămeţii să nu împiedice elevii să meargă la lecţii:

„În acest context noi am dori să solicităm conducătorilor auto să-şi echipeze corespunzător maşinile, conform condiţiilor de iarnă, pentru că, din păcate, sunt semnalate anumite cazuri în care şoferii solicită intervenţia drumarilor pe motiv că aceştia au anvelopele încă din vară, nu şi le-au schimbat. De aceea solicităm să şi le echipeze atunci cînd pornesc la drum, la distanţe mari.”

Iarna care a pus stăpânire pe aceste meleaguri dă bătăi de cap nu doar drumarilor, dar şi bătrânilor singuratici. În asemenea situaţii intervin lucrătorii sociali, care sunt obligaţi, susţine şeful servicului Asistenţă socială din raionul Drochia, Tudor Golban, să-i viziteze de cel puţin trei ori pe săptămână. În raion sunt mai puţin de o sută de lucrători sociali care au grijă de aproape 1200 de bătrâni:

„Datoria lucrătorilor sociali este de a le organiza şi de a-i ajuta ca să-şi procure lemne şi cărbune de foc. De obicei, în mare parte pensionarii noştri, bătrânii noştri, economisesc pe parcursul anului şi îşi procură lemne de foc. Toţi au fost avertizaţi şi atenţionaţi că în perioada asta trebuie să facă tot posibilul ca să funcţioneze toate serviciile, drumurile să fie desfundate, ca oamenii să se poată deplasa, pentru că cineva are nevoie să meargă la spital, altcineva poat alte probleme are.”

Serviciul Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale este cel care are sarcina să intervină atunci cînd sunt persoane blocate în drum sau în localităţi izolate. Ofiţerul de presă a serviciului, Diana Ţurcan, spune că vremea de afară poate să facă victime şi printre amatorii de pescuit şi săniuş, de aceea îi îndeamnă să stea departe de lacuri:

„Atenţionările noastre îi vizează pe părinţi ca să-şi monitorizeze copiii atunci când merg la plimbare în apropierea lacurilor şi râurilor sau doresc să meargă la patinat pe suprafaţa acestor râuri cînd se formează un strat de gheaţă. Acest strat, sub greutatea corpului, se poate sparge şi se pot întâmpla cazuri cu urmări fatale, mai ales că de la începutul acestui sezon rece am avut un caz când un copil a căuzt pradă gheţii pentru că nu era monitorizat de cei maturi.”

Ministerul Sănătăţii şi Serviciul Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale dau asigurări că dacă mai multe zile la rând va fi ger, ca şi anul trecut, în mai multe oraşe din ţară vor fi ridicate aşa numitele corturi de încălzire, unde trecătorii se vor putea opri pentru a se dezmorţi şi a bea un ceai fierbinte.
Previous Next

XS
SM
MD
LG