Linkuri accesibilitate

La dispariția unui mare muzician: Ravi Shankar (1920-2012)


Ravi Shankar într-un spectacol din 2009
Ravi Shankar într-un spectacol din 2009

„Un tezaur național și un ambasador global al culturii Indiei”.


Cel mai cunoscut muzician al Indiei, Ravi Shankar, a murit ieri la vârsta de 92 de ani după o intervenție chirurgicală la San Diego, în California, după ce suferise mulți ani de boli de inimă și respiratorii.

Premierul Indiei, Manmohan Singh, a deplâns moartea lui Shankar, pe care l-a numit „un tezaur național și un ambasador global al culturii Indiei”.

Ravi Shankar a devenit celebru pe plan mondial în anii 1960, când a colaborat cu vedete occidentale ca George Harrison, din trupa „Beatles”, pe care l-a întâlnit în 1966 și l-a învățat să cânte la instrumentul tradițional indian, sitarul.

Alte trambuline spre faima internațională au fost pentru Ravi Shankar participările sale la Festivalul muzical de la Monterey și la cel de la
Ravi Shankar cu discipolul său George Harrison în anii 1970
Ravi Shankar cu discipolul său George Harrison în anii 1970
Woodstock. „Concertul pentru Bangladeș” din 1971 – un eveniment de caritate la care Shankar a împărțit scena cu George Harrison, Bob Dylan și Eric Clapton – a fost organizat de Harrison din inițiativa lui Shankar și a devenit un model pentru concertele de caritate numeroase de mai târziu, ca Live Aid, Live 8 și Live Earth.

Ravi Shankar s-a născut la Varanasi, în nord-estul Indiei, unde familia lui trăia în relativă sărăcie. Avea 10 ani când fratele lui mai mare, Uday Shankar, a mutat toată familia la Paris. Ravi Shankar a devenit dansator în trupa de muzică și dansuri populare a fratelui său.

În 1938 Ravi Shankar a început să studieze sistematic sitarul la școala muzicianului indian Ustad Allauddin Khan, cu a cărui fiică, Annapurna Devi, s-a căsătorit în 1941. Visul lui Shankar de a face cunoscută în lume cultura indiană a început să prindă contur în anii 1950, cu primele turnee internaționale – în Europa, America de nord, Japonia și Uniunea Sovietică.

Tot în anii 1950 a început să lucreze cu violonistul Yehudi Menuhin, înregistrând împreună un album distins cu Premiul Grammy. Apoi Shankar a primit de la Orchestra simfonică londoneză și de la Filarmonica din New York comenzi de concerte pentru sitar și orchestră.



A cântat și cu saxofonistul de jazz John Coltrane, care i-a dat fiului său numele Ravi în onoarea maestrului său indian. În 1967 Shankar a deschis o școală de muzică la Los Angeles, iar California i-a devenit de atunci a doua casă, alături de India.

Ravi Shankar a explicat mereu fundamentele muzicii indiene audienței occidentale, îndemnând-o să renunțe la preconcepții și la căutarea în tonurile indiene a unor elemente familiare din muzica vestului.

A compus muzica unui concert ruso-indian ținut la Kremlin în 1988, după ce coloana lui sonoră pentru filmul „Gandhi” fusese nominalizată la premiul Oscar în 1982. Între anii 1986 și 1992 a făcut parte, printr-o decizie a premierului indian Rajiv Gandhi, din camera superioară a parlamentului Indiei.

Ultimul concert a fost în compania fiicei sale, sitarista Anoushka Shankar, la 4 noiembrie anul acesta, la Long Beach în California. Altă fiică a lui Shankar, Norah Jones, este o cunoscută cântăreață, distinsă cu opt premii Grammy în 2003.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG