Linkuri accesibilitate

Tendințe globale 2030


Un raport privit cu îngrijorare în Statele Unite.


Un studiu al comunității serviciilor de informații americane anticipează erodarea statutului de supraputere al Statelor Unite până în 2030. Dar Statele Unite vor rămâne „primul între egali” pe scena internațional, chiar dacă economiile asiatice emergente vor deveni mai puternice. Europa Liberă a alcătuit un rezumat al previziunilor fîăcute de specialiștii americani despre cum poate arăta scena internațională în 2030. Îl rezumă Alexandru Eftode:

Studiul „Tendințe Globale 2030” a fost elaborat și dat publicității de Consiliul Național pentru Informații din Statele Unite. El estimează că economiile țărilor asiatice emergente vor deveni mai puternice decât cele nord-americane și europene. China va întrece probabil Statele Unite ca cea mai mare economie a lumii în cursul anilor 2020. Uniunea Europeană, Japonia și Rusia ar urma să se confrunte cu un declin economic lent, în parte din cauza îmbătrânirii populației.

Pe lângă creșterea actuală a Chinei și Indiei, creșterea economiilor japoneză și americană din secolul XX va părea, în cuvintele studiului, „pitică”. Epoca ascensiunii americane în politica internațională începută în 1945 se va consuma rapid din cauza întăririi altor țări, spune studiul.

Dar cu toate acestea Statele Unite vor rămâne cel mai probabil „primul între egali” și în 2030 „datorită preeminenței în mai multe dimensiuni ale puterii”, a rolului pe care-l pot juca la rezolvarea crizelor de pe glob.

America își va păstra avantajele tehnologice, puterea de atracție și persuasiune mai spune studiul. El scoate în evidență obiectivul Statelor Unite de a se transforma din unul din principalii importatori de energie în țară independentă energetic. Cu ajutorul așa numitei tehnologii de „fracturare hidraulică”, Statele Unite pot redeveni cel mai mare producător de gaze din lume.

Despre Europa, studiul comunității serviciilor de informații americane „Tendințe Globale 2030” spune că Germania va rămâne lideră datorită perspectivelor de creștere economică.

Cât privește Rusia, studiul prognozează că această țară se va confrunta cu o scădere a populației abruptă și mult mai pronunțată decât altele. Însă, cu ajutorul politicilor imigraționiste și creșterii economice Rusia își poate păstra partea de putere pe care o are și astăzi pe arena internațională.

În legătură cu amenințările următoarelor decenii, studiul prezice că actele violente ale terorismului islamic vor fi mai puțin frecvente, dar vor spori atacurile cibernetice. Conflictele pentru resurse cum ar fi apa pot duce la creșterea instabilității.

În sens geografic, Orientul Mijlociu va avea potențialul de a cauza instabilitate pe arii mai extinse, mai ales dacă regimul islamic din Iran rămâne la putere și devine capabil să construiască arme atomice.

Rata mare a tinerilor în structura populației din Orientul Mijlociu, forța motrice a recentei Primăveri Arabe va scădea treptat, cedând locul unei tendințe de îmbătrânire a populației. Tehnologiile noi care înlocuiesc petrolul și gazele cu alte resurse energetice vor forța multe economii din Orientul Mijlociu să se diversifice, mai spune studiul „Tendințe Globale 2030” al Consiliului Național pentru Informații din Statele Unite.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG