Linkuri accesibilitate

Avanpremieră la vizita lui Vladimir Putin la Bruxelles pe 21 decembrie


Putin a spus deja ca negocierea unui tratat între Rusia si UE e condiționată de acceptarea „Spațiului Economic Comun”.


Odată risipite -cel puțin parțial- zvonurile privind starea sănătății lui Vladimir Putin, oficialitățile europene au reconfirmat vizita pe care președintele Rusiei o va efectua săptămâna viitoare la Bruxelles (21 dec.).

Va fi a doua întâlnire la vârf Rusia-UE anul acesta, după cea din luna iunie de la Sankt-Petersburg, numai că de data asta oaspeții europeni anticipează o chestiune de abordare protocolară care ar putea pune o problemă neașteptată: există semne că Putin ar căuta să se servească de această ocazie pentru a se prezenta, și a obține credit, în calitatea de lider al “Uniunii Eurasiatice“, o inițiativă lansată de el în luna octombrie și care e văzută ca o tentativă de recreare a unei federații în jurul Rusiei, dupa modelul defunctei URSS. Din Uniunea Eurasiatică ar face parte Rusia, Bielorusia și câteva țări central-asiatice, în special Kazahstanul.

Pentru moment, doar Rusia, Bielorusia și Kazahstanul au semnat, luna trecuta, acordul de creare a acestei Uniuni, scopul fiind însă de a atrage în ea cât mai multe foste republici sovietice.

Proiectul e prezentat ca fiind similar celui care a dus la crearea Uniunii Europene. El se înscrie într-un complex de inițiative ale Moscovei în vederea contracararii influenței unei UE în plină criză. Astfel, săptămâna trecută, ministerul rus de externe a dat publicității un raport în care critică situația drepturilor omului în UE, care, spune raportul, ar da semne îngrijorătoare de deteriorare.

Ofensiva rusă mai are ca motor și resentimentul personal al lui Putin în urma anchetei deschise de Comisia Europeană împotriva trustului rusesc Gazprom pentru încălcarea regulilor concurentei in UE. Comisia Europeană caută acum sa ajungă la un acord amiabil cu Gazprom pentru a evita tensiunile politice si înrăutățirea situației. Pasul înapoi al Comisiei a venit după ce Putin, care are legături strânse cu Gazprom, a dat semne ca ia întreaga afacere foarte personal si a semnat un decret prin care le interzice companiilor rusesti sa permită accesul unor părți străine la contabilitatea si arhivele lor.

Putin a spus deja ca negocierea unui tratat între Rusia si UE e conditionata de acceptarea “Spatiului Economic Comun“ pe care Rusia îl formeaza cu Kazahstanul si Bielorusia, ceea ce ar echivala cu acceptarea existentei formale a “Uniunii Eurasiatice“.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG