Linkuri accesibilitate

Rezultatele finale ale alegerilor parlamentare din România


Protest împotriva președintelui Traian Băsescu și a guvernului român, București, 15 iunie 2010.
Protest împotriva președintelui Traian Băsescu și a guvernului român, București, 15 iunie 2010.

Programul Uniunii Social-Democrate, care a cîștigat alegerile din România cu un scor covîrșitor, este deocamdata ambiguu.


Spiegel Online International publică în ediția sa de marți 11 decembrie un amplu articol intitulat „România se alătură Greciei ca problemă acută pentru Uniunea Europeană”. Charles Hawley citează în preambulul articolul său cîteva din opiniile comentatorilor germani legate de situația din România: „Noul premier reales al României Victor Ponta a promis să micșoreze taxele și să facă presiuni pentru schimbarea Constituției. Prima este o veste proastă pentru economie, a doua ar putea fi dezastruoasă pentru democrație. Votul ar putea avea implicații pentru Uniunea Europeană și pentru NATO.”

Între timp, la București au fost date publicității rezultatele finale ale votului de duminică. Relatează Sabina Fati.


Biroul Electoral Central a anunţat rezultate oficiale finale ale alegerilor parlamentare, după numărarea voturilor din toate secţiile: USL are 58,63% din voturile exprimate pentru Camera Deputaţilor şi 60,10% pentru Senat.

Democrat-liberalii români au fost infrinti cu un scor umilitor de sub 17 %, fiind in mai multe judete chiar mai jos decit populistii patronului OTV.

Democrat-liberalii români au pierdut in primul rind din cauza ca au vrut sa se camufleze sub o alianta artificiala formata din partide neparlamentare fara sanse de a trece fiecare in parte de pragul fatidic de intrare in Parlament care este de 5%.

Pentru a se proteja de nemultumirea alegatorilor, care dispretuiau culoarea portocalie si masurile dure luate de PDL, acest partid de dreapta a decis acum trei luni sa se ascunda sub umbrela Alianței România Dreaptă.

Alături de PDL a venit aripa detinatoare de stampila a fostului mare Partid National Taranesc Creștin-Democrat (PNTCD) si Partidul Forta Civica, pe care fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu l-a cumparat de pe piata libera a formatiunilor de buzunar, pentru a demonstra ca nu are nevoie sa intre in PDL pentru a face politica la nivel mare.

Fostul premier si liderul democrat-liberalilor au intrat la limita in legislativ. De altfel, cu exceptia candidatului din Republica Moldova, Eugen Tomac, toti ceilalti democrat-liberali intra in Parlament de pe locurile doi sau trei, dupa redistribuire.

Altfel spus, daca s-ar fi trecut la un scrutin uninominal pur, PDL ar fi ratat intrarea in Parlament la acest scrutin.

Inventarea Aliantei România Dreaptă a fost deci cea mai mare greseala pe care democrat-liberalii au facut-o in aceasta campanie electorala. Alianta nu a devenit suficient de cunoscuta, iar multi dintre cei care au votat PDL la locale nu si-au mai identificat partidul preferat in aceasta alianta.

Astfel, o alianta din trei partide cu o serie de lideri noi s-a dovedit a fi cu circa 5 procente sub scorul PDL.

Pe de alta parte, la alegerile generale care au avut loc in România duminica, votul a fost majoritar negativ, impotriva lui Traian Băsescu, considerat ca fiind principalul vinovat al scaderii nivelului de trai din Romania.

Traian Basescu a facut permanent campanie electorala impotriva Uniunii Social-Liberale, dar discursurile sale acide au avut efect de bumerang, si in loc sa-i mobilizeze pe cei de dreapta sa voteze, i-a mobilizat pe cei de stinga sa-l mai pedepseasca odata.

Programul Uniunii de centru-stinga care a cistigat alegerile din România cu un scor covirsitor este deocamdata ambiguu, fiindca nu toti liberalii sint de acord cu masurile propuse de socialisti.

O propunere interesanta a fost impozitarea progresiva a salariilor, dar economistii celor doua partide nu s-au hotarit definitiv intre ce marje vor aplica aceasta masura.

Cresterea salariilor in sistemul bugetar si pensiilor a fost o alta propunere, in oglinda cu reducerile din programul de austeritate pus in practica de Traian Băsescu si democrat-liberalii.

Programele nu au contat, insa, la scrutinul parlamentar din Romania aproape de loc. In schimb absenta implicarii in campania electorala a liderilor de dreapta, precum si blocajul unor televiziuni care s-au angajat in mod propagandistic pentru sustinerea USL au contribuit la infringerea ARD, o alianta care s-a grăbit să-și anunțe desfiintarea inca de ieri, tocmai parcă pentru a-și demonstra eșecul și inutilitatea.
XS
SM
MD
LG