Linkuri accesibilitate

Concerte de Crăciun la Chişinău


An de an, în decembrie, Chişinăul devine gazdă pentru numeroşi artişti care vin să concerteze aici în ajunul sărbătorilor de iarnă.



Ce recitaluri speciale de Crăciun şi spectacole organizează instituţiile muzicale din capitala Moldovei aflăm de la Diana Răileanu.


O parte din concertele organizate tradiţional în ajunul sărbătorilor de iarnă la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici” sau Sala cu Orgă din Chişinău sunt cu intrare liberă, astfel încât şi cei cu venituri modeste să se bucure de prestaţia artiştilor din ţară şi peste hotare.

Repertoriul Sălii cu Orgă din Chişinău, decembrie 2012
Repertoriul Sălii cu Orgă din Chişinău, decembrie 2012
Sala cu Orgă, de exemplu, deschide suita de spectacole la 13 decembrie, cu concertul de Cărciun organizat de Ambasada Germaniei la Chişinău, concert susţinut de Orchestra Naţională de Cameră, cu prim dirijorul şi solistul Cristian Florea. Directoarea Sălii cu Orgă, Larisa Zubcu, spune că un alt spectacol de sărbătoare este şi cel organizat de Ambasada Federaţiei Ruse, la 21 decembrie:

„În data de 22 decembrie, Sala cu Orgă iarăşi invită melomanii la un concert inedit, e vorba de concertul unde vor participa excelenţii noştri muzicieni – Ilian Gârneţ, care vine special din Stuttgart, alături de tânăra pianistă Livia Ştirbu, care ultimii ani s-a manisfestat şi care are un viitor strălucit. Alături de ei va cânta Orchestra Naţională de Cameră a Republicii Moldova.”

În ultima zi a anului, la 31 decembrie, Sala cu Orgă invită doritorii la un concert unde vor răsuna creaţii semnate de Pablo Sarasate şi Antonio Vivaldi.

Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici” vă propune, vineri, 21 decembrie, un Concert de Crăciun organizat în colaborare cu Ambasada SUA la Chişinău. În program va răsuna muzică americană, în interpretarea Orchestrei simfonice, condusă de dirijorului Richard Haglund şi violonistului Artur Kaganovskiy. Veţi putea audia, între altele, celebra creaţie „A Christmas Festival” a compozitorului american, Leroy Anderson.

Oferta de spectacole în ajunul sărbătorilor de iarnă este generoasă şi pentru copii. Teatrul republican de păpuşi „Licurici” îi aşteaptă, aşa cum am aflat de la impresarul artistic al teatrului, Andrei Prepeliţă, începând cu ziua de 18 decembrie cu spectacolul „Motanul încălţat”:

„Pe 19 – „Sus la munte”, pe 22, sâmbătă, pentru vorbitorii de limbă rusă, la ora 10, va fi jucat spectacolul „Mascarada Veselă”, la 12 – „Omuleţii de zăpadă”. Duminică, 23 decembrie - „Vârcolacii au furat luna”. Pe 25, la ora 10 – „Copita de argint”, Sâmbătă, 29 decembrie: „Soldăţelul de plumb” iar duminică, 30 decembrie „Pomul lui Goriţă”.”

Concerte de Crăciun şi Revelion vor mai organiza Teatrul Naţional de Operă şi Balet şi Palatul Naţional „Nicolae Sulac”.
XS
SM
MD
LG