Linkuri accesibilitate

Băsescu perceput de USL ca un pericol la fel de mare ca opoziția de dreapta (Evenimentul zilei)


Scorul zdrobitor obținut duminică reprezintă un mare pericol nu doar pentru democrația românească, ci si pentru Uniunea Social-Liberală (ziare.com).


E aceeaşi derută în rândul învinşilor ca-n 90”, spune Ion Cristoiu intr-un interviu acordat ziarului Evenimentul zilei. Analistul politic adauga insa ca asemanarea cu 1990 se limiteaza la starea de spirit din societatea romaneasca – deznadejde, disperarea ca tara va intoarce spatele Occidentului. Altminteri, situatia este foarte diferita. Pe de o parte, arata Cristoiu, Uniunea Social-Liberala, avand in centrul Partidul Social-Democrat, nu mai are acelasi sprijin popular. Au votat doar 40% dintre alegatori. Asadar, aproape 60%, dar dintr-o prezenta de doua ori mai mica la urne. Aceasta inseamna ca USL nu-si va putea permite acum „o restauratie deplina a fesenismului”.

Pe site-ul ziare.com si Ioana Ene numara doar vreo 4 milioane de voturi din cele 7 milioane si jumatate cu care se lauda asta vara, la referendum, USL-ul.

Tot in Evenimentul zilei, Robert Turcescu distinge in tabara invingatorilor o mare nevoie de a provoca din nou suspendarea lui Traian Basescu, adica o noua criza politica. Basescu este perceput de USL ca un pericol la fel de mare ca opozitia de dreapta, acum neutralizata prin cele 16 procente obtinute la parlamentare. Ciudata obsesie a suspendarii este explicata de Turcescu prin teama ca, in cazul unui nou referendum care sa consfinteasca demiterea din functie a sefului statului, USL tot nu se poate baza pe o majoritate convingatoare. „Ne întoarcem deci din nou la Traian Băsescu, ca unica redută rămasă în picioare pentru echilibrul democratic al României”, scrie comentatorul ziarului Evenimentul zilei.

Scorul zdrobitor obtinut duminica reprezinta un mare pericol nu doar pentru democratia romaneasca, ci si pentru Uniunea Social-Liberala insasi, arata Ioana Ene intr-un articol publicat de ziare.com. Ea se opreste la indiciile ca, in interiorul Uniunii, ar fi inceput lupta pentru suprematie. Asa s-ar explica anuntul intempestiv facut de premierul social-democrat Victor Ponta in chiar mesajul de invingator, cum ca a inceput discutiile pentru o asociere cu Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania. Reactia furibunda de la Antena 3, postul liderului conservator Dan Voiculescu, ca si cea a liberalului Crin Antonescu, care nu vedea necesara o asemenea alianta, alimenteaza ideea ca Ponta intentioneaza sa guverneze doar cu PSD, crede Ioana Ene.

Mai grav decat orice este insa mesajul transmis clasei politice de alegatori. Cristian Ciucu il formuleaza fara menajamente intr-un articol de pe site-ul contributors.ro: „dacă vreţi să nu călcaţi pe urmele PNŢ-CDului ca’n 2000, sau să nu o luaţi pe coajă precum Alianţa Romania Dreapta din 2012, nu reformaţi nimic, nu ne luaţi nimic şi daţi-ne! Nu contează de unde, de la cine, dar daţi-ne!”.
XS
SM
MD
LG