Linkuri accesibilitate

Politicianul şi spuza de pe turtă


Multor cetăţeni care au votat pentru actualii conducători nu le place să audă că au ales o putere fascistă sau semifascistă.


E pur şi simplu uluitor şi dizgraţios cum politicienii autohtoni, după ce au dat ani de zile cu bîta-n baltă, îşi tot trag spuza pe turta lor. E uluitor şi dezgustător cum partidele şi partiduţele de tot soiul strigă în gura mare că anume ele sînt colacul de salvare pentru ţara în derivă.

În corul acesta de voci ritoase, un glas aparte e cel al Partidului Comuniştilor care nu mai oboseşte să se autoproclame salvator al patriei şi să facă cu ou şi cu oţet „clica de uzurpatori” din fruntea ţării.

Într-un interviu acordat ziarului Kommersant Plus, o publicaţie care pînă nu demult se plîngea de presiunile exercitate de fosta putere comunistă, liderul PCRM, Vladimir Voronin, îşi poziţionează din nou partidul în ipostaza de mîntuitor al Moldovei. E ca şi cum numai această formaţiune poate să scoată ţara din degringoladă. Altele nu pot să facă nimic.

Zice liderul PCRM: „Astăzi, principala noastră sarcină e să întoarcem poporului ţara. Nu Partidului Comuniştilor, ci anume poporului. Este prima şi cea mai importantă sarcină”.

Mărturisesc, stimaţi ascultători, că ideea asta a lui Vladimir Voronin mi se pare o adevărată şaradă. PCRM vrea să întoarcă poporului ţara. Dar acum ea cui aparţine? Oare nu unor formaţiuni alese de popor? Nu poporul oare a venit la alegeri şi a făcut o opţiune? Că opţiunea asta nu place PCRM-ului e de înţeles. Dar cine îmi poate garanta mie, simplului cetăţean, că revenirea Partidului Comuniştilor pe piscul puterii va însemna o domnie mai autentică a poporului?
Şi de ce un partid anume trebuie să întoarcă ţara poporului? Nu e suficient să fie ales de popor în cadrul alegerilor?

În interviul său, Vladimir Voronin recurge la o acuzaţie gravă pe care comuniştii des o utilizează. El vorbeşte despre „samavolnicia semifascistă a puterii care se bucură de sprijin peste hotare”. Mi se pare că a sosit demult timpul ca guvernanţii actuali să răspundă la asemenea caracterizări care conţin cuvîntul „fascist”. Mă gîndesc că multor cetăţeni care au votat pentru actualii conducători nu le place să audă că au ales o putere fascistă sau semifascistă.
XS
SM
MD
LG