Linkuri accesibilitate

Prezenţă foarte mică la vot în România


3,6 la sută la ora 10, faţă de 8,9 la aceeaşi oră astă vară la alegerile locale.


Alegerile parlamentare din România au loc astăzi în condiții de vreme rea, ceea ce întărește previziunile că prezența la urne ar putea fi redusă. Sondajele sugerau o prezență sub 50 la sută din cauza nemulțumirii alegătorilor față de clasa politică. Se așteaptă că Uniunea Social Liberală a premierului Victor Ponta va obține o victorie covârșitoare. Dar președintele Traian Băsescu sugerase cu două zile înainte de vot că intenționează să desemneze un alt premier după alegeri. Mai multe despre debutul alegerilor aflăm de la corespondenta noastră la București, Sabina Fati:

Romania se afla sub cod galben de ninsoare si ploaie, iar presedintele democrat-liberalilor romani, Vasile Blaga nu a putut ajunge in aceasta dimineata la sectia de vot din Sanicolau Mare, Judetul Timis, unde este arondat. Dupa ce a votat la Tirgu Jiu, premierul roman, Victor Ponta a sugerat ca data alegerilor a fost aleasa atit de neinspirat pe 9 decembrie din cauza PDL, fiindca liderii acestui partid ar fi vrut sa mai creasca in sondaje. Totusi guvernul a stabilit, asa cum dealtfel prevede si legea, aceasta data.

Pe mai multe drumuri nationale se circula greu, autostrada Arad-Timisoara a fost inchisa azi-dmineata si in urma cu o ora Biroul Electoral preciza ca 6 sectii de vot erau inzapezite. Totusi premierul Ponta i-a asigurat pe oameni ca lucruile s-au stabilizat si ca toti romanii vor avea unde sa voteze.

In aceste conditii de iarna se asteapta o prezenta mica la vot, ceea ce nu va schimba, insa radical previziunile sociologilor care se asteapta la un vot masiv pentru alianta de centru-stinga. Ministerul de Interene le-a cerut ajutorul militarilor pentru a dezapezi drumurile, in vreme ce agentii de circulatie sint mobilizati in numar de peste 3000 pentru a usura deplasarea in aceasta zi in care au loc alegeri parlamentare

Potrivit unor surse din apropierea Institutelor Sociologice care fac cercetari toata ziua la ora zece venisera la vot doar 3,6 la suta dintre romani, fata de 8,9 la suta citi fusesera inregistrati, la ceeasi ora, asta vara la alegerile locale.

Politigraf

XS
SM
MD
LG