Linkuri accesibilitate

T.Băsescu: „Veniți la vot! Direcția este Europa și parteneriatul strategic cu Statele Unite”


Românii aflați în străinătate la 9 decembrie pentru turism, studii sau afaceri de scurtă durată, nu vor putea vota.



Președintele României Traian Băsescu a cerut românilor să iasă în număr cât mai mare la vot, pentru că votul lor va determina direcția în care se va îndrepta România după 9 decembrie.

Într-un mesaj adresat națiunii române în ajunul alegerilor parlamentare de duminică, Traian Băsescu spune:

„De șapte luni avem la putere lideri politici care atacă permanent Uniunea Europeană și liderii Uniunii.

De șapte luni avem lideri politici care atacă permanent parteneriatul cu Statele Unite și Departamentul de Stat al SUA.

Ziua de mâine este decisivă. Românii ne vor arăta dacă rămânem în zona gri, acolo unde politicienii aflați la putere susțin că trebuie să fim mai aproape de Rusia și de China sau dacă ne continuăm drumul consolidat spre Bruxelles și spre parteneriatul cu America.

Acesta este votul pe care îl veți da mâine. De aceea vă chem să veniți la vot și să spuneți dacă vreți în zona gri sau să ne consolidăm acolo unde eu am crezul că este locul nostru, în Europa și în parteneriatul cu SUA.

Veniți la vot! Direcția este Europa și parteneriatul strategic cu Statele Unite. Acolo ne vom găsi și securitatea și viitoarea prosperitate.”

Potrivit Biroului Electoral Central, 18.248.414 de români cu drept de vot sunt aşteptaţi la urne, pentru a-şi alege reprezentanţii în cele 452 de colegii uninominale - 315 pentru Camera Deputaţilor şi 137 pentru Senat.

Votul de duminică este unul controversat în privința cetățenilor români care nu se vor afla în țară la 9 decembrie.

Pe mai multe site-uri ale ambasadelor României se spune că vor putea participa la vot în străinătate doar cetățenii români care prezintă un document de identitate valabil (pașaport, carte de identitate) plus un document care să ateste că au rezidența permanentă pe teritoriul statului în care se află.

Asta face ca acei români aflați în străinătate la 9 decembrie pentru turism, studii sau afaceri de scurtă durată, precum și aceia care transportă mărfuri, nu își vor putea exercita dreptul la vot care este statuat în Constituția României.
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG