Linkuri accesibilitate

Prima plaformă anticorupţie online din Moldova


s
s

Cine va răspunde dacă pe site apar acuzații false împotriva cuiva?



Centrul de Investigații Jurnalistice a anunțat astăzi că, în afară de investigarea cazurilor de corupție pe care o practică de mulți ani, lucrează la o pagină de internet specială unde oricine poate semnala asemenea cazuri pe o harta interactivă. Centrul a explicat că nu va publica pe harta anticorupție absolut orice sesizare, ci numai pe acelea care i se vor părea consistente. Apoi le va direcționa către organele de drept și va urmări reacția acestora. Totuși, nu este limpede cine va răspunde dacă pe site apar acuzații false împotriva cuiva, sau dacă acuzații veridice nu sunt publicate, pentru că nu par destul de consistente. Relatează Tamara Grejdeanu.


Prima platformă online anticorupţie din Moldova este gata să primească alertele cetăţenilor cu informaţie despre un anumit caz de corupţie. Pentru a face o semnalare trebuie doar să găsiţi pe site rubrica, adaugă sesizare. Cornelia Cozonac, directoarea Centrului pentru Investigaţii Jurnalistice, îndeamnă oamenii care aleg să vorbească despre un act de corupţie să îşi asume responsabilitatea şi să indice cât mai multe date care ar proba informaţia trimisă:

Cornelia Cozonac
Cornelia Cozonac
„Vom analiza fiecare sesizare şi în cazul în care sesizarea va fi total anonimă şi nu va avea nici suficiente detalii ea nu va fi pusă pe site. Toate sesizările vor fi moderate de un redactor din cadrul Centrului de Investigaţii Jurnalistice. Noi avem şi nişte termeni de utilizare şi vom respecta drepturile omului astfel încât chiar dacă sunt sesizări să nu aducă atingeri altor persoane dar vrem să încurajăm ca să existe nume concrete, fapte concrete, documente.”

Pe site este plasată şi o hartă a Republicii Moldova pe care va apărea numărul de plângeri semnalate de cetăţeni pentru fiecare localitate şi instituţiile spre care au fost orientate plângerile. Dacă vor fi pornite cercetări, informaţia despre caz va fi permanent actualizată astfel încât cetăţeanul să poată urmări mersul procesului, a mai adăugat Cornelia Cozonac:

„Vom monitoriza toate sesizările, ele vor apărea şi pe site, atunci când ne vom duce la bulina roşie din localitatea respectivă va apărea în întregime sesizarea cetăţeanului. Fiecare sesizare vom trimite-o la organele de drept, procuratura anticorupţie, Centrul Naţional Anticorupţie, Comisia Naţională de Integritate şi în paralel la anumite instituţii care vor fi vizate în această sesizare în funcţie de necesitate.”

Cu toate că e posibilă semnalarea confidenţială, experta Cristina Cojocaru este de părere că ar trebuie să se verifice dacă anunţarea celor vizaţi în plângere nu-l va afecta pe acela care denunţă:

,,Persoana care vă sesizează s-ar putea să nu ştie că puteţi să transmiteţi informaţia care el v-o prezintă cuiva, şi dacă el este unica persoană care poate să o deţină atunci automat îi creaţi probleme omului fiindcă el va fi identificat dacă el vă denunţă un caz din instituţia din care el provine, el va fi identificat, şi dacă pe el se va răzbuna, la noi legea, din păcate măsuri de protecţie împotriva acţiunilor de răzbunare pentru denunţare.”

Chiar dacă salută existenţa acestei platforme, procurorul interimar anticorupţie Viorel Moraru este de părere că implicarea cetăţenilor nu trebuie să se reducă doar la semnalare , întrucât aceştia ar trebui să participe şi la anchetarea cazului:

Viorel Moraru
Viorel Moraru
„Este necesară implicarea fiecărui membru al societăţii, atunci când îi vine rândul să fie martor, să participe la acţiunile de urmărire penală sau prin alte acţiuni, este necesar să reacţioneze. Avem cazuri de corupţie sau dosare de corupţie în care figurează diferiţi funcţionari. Colegii săi sau alte persoane care pot avea cunoştinţe despre circumstanţele cazului nu ne ajută în nici un fel.”

Pe site-ul www.anticorupţie.md vor fi publicate nu numai cazuri de corupţie dar şi cele privind conflictul de interese a funcţionarilor publici sau cazurile de trafic de influenţă. Totodată pe site vor apărea zilnic noutăţi legislative, anchete jurnalistice şi informaţii care ar cultiva, în opinia experţilor, o atitudine intolerantă faţă de flagelul corupţiei.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG