Linkuri accesibilitate

O controversată semi-amnistie fiscală pentru milionarii moldoveni


V. Ioniţă: „Evident că vor exista şmecheri care îşi vor declara bani pe care nu-i au. Dar într-un an doi îi vom identifica.”



Parlamentul de la Chişinău a votat vineri în primă lectură o serie de modificări la codul fiscal prin care sa-i asigure pe milionari ca declarându-si milioanele la fisc acum nu vor avea întrebări nedorite la anul. Precizările la legislaţie sunt promovate de Valeriu Guma, îngrijorat că fiscul ar putea impozita prin metode indirecte si banii scosi de buna voie la vedere de catre milionari, ceea ce nu ar trebui sa se intimple conform politicii bugetar-fiscale inasprite pentru 2013. În premieră, de anul viitor, fiscul a fost împuternicit să urmărească orice cumpărătură de peste 500 de mii de lei și să verifice de unde au bani cei care fac asemenea achiziții. Însă dacă-ți declari banii acum, poți face cumpărături mari la anul în mod nestingherit, fiscul nu-ți mai vine pe cap. Liliana Barbăroșie a aflat că această semi-amnistie fiscală pentru persoanele fizice nu-i lipsită de controverse.


Pregătindu-se de introducerea din 2013 a impozitării indirecte prin care vor să-i prindă din urmă pe bogătaşii ce evită impozitele, autorităţile au invitat oamenii să-şi declare la fisc sumele de bani pe care le-au obţinut până acum. Avertizându-i totodată că doar cei care îşi vor declara milioanele ţinute la ciorap, le vor putea cheltui fără frica fiscului de acum încolo. Ceilalţi posesori de lichidităţi mari vor trebui să dea socoteală la orice cumpărătură mai scumpă de jumătate de milion, iar dacă nu vor putea proba provenienţa legală a sumei, vor trebui să plătească impozitele calculate de fisc.

De ce această amnistie pentru milioanele obţinute anterior? Iată explicaţia unuia dintre cei mai activi promotori ai măsurii, deputatul liberal-democrat Veaceslav Ioniţă:

„Legea are efect pe viitor. Toate veniturile până în 2012 nu sunt subiectul acestei legi. Pentru ca cetăţenii să-şi poată justifica faptul că au avut venituri, noi le-am dat un an. Şi acum chiar îi încurajez pe oameni să meargă la fisc şi să-şi declare veniturile. Aceste venituri nu vor fi impozabile.”

Chiar dacă au avut la dispoziţie un an, doar în jur de 100 de persoane au dat crezare asigurărilor că nu riscă nimic prin această scoatere la vedere a banilor şi au trecut pe la fisc cu declaraţiile. Aşa că astăzi, parlamentul a mai încercat o dată să-i încurajeze. Deputatul democrat Valeriu Guma este cel care a iniţiat amendamentele:

„Nu era o claritate: se impozitează sau nu aceste sume? Şi am făcut amendamente la acele prevederi legale care duceau în eroare persoanele fizice. Ideea este că aceste sume nu vor fi impozitate. Dar dacă nu ai făcut declaraţia, eşti lipsit de această protecţie.”

Chira dacă au votat şi politica bugetară, şi amendamentele democratului Guma, deputaţii din alianţa de guvernare par în cea mai mare parte a lor să nu ia în serios măsura.

„Păi trebuie mai întâi să câştigi milionul, ş-apoi să-l declari”, a ironizat pe seama ei democratul Dumitru Diacov.

Cu atât mai mult opoziţia nu crede în succesul impozitării indirecte, aşa cum am aflat de la deputatul comunist Oleg Reidman:

„Este o prostie adevărată. Toate aceste metode de impozitare indirectă nu vor duce la nimic. Iată o să vedeţi. Doar presiuni noi pe economie. Un simplu exemplu: fiscul intenţionează să ceară inclusiv informaţii de la agenţiile de turism. Iar dacă cineva vrea să ascundă câţi bani cheltuieşte pe odihnă, el va merge la Odessa, îşi va lua foaia de acolo şi agenţia noastră de turism vă rămâne cu nimic.”

Socialistul Igor Dodon merge mai departe şi spune că se deschide o noua poartă pentru evaziunea fiscală:

„Imaginaţi-vă că pentru cca 2 milioane jumătate de oameni s-ar putea declara cca. 2 miliarde jumătate de lei care nu sunt în realitate. Vor profita cei care vor fi implicaţi în acte de corupţie. Este cel puţin stranie această abordare”

Igor Dodon sugerează astfel că oamenii ar putea depune declaraţii false la fisc şi astfel să-şi protejeze veniturile neoficiale viitoare.

I-am solicitat o replică lui Veaceslav Ioniţă:

„Evident că vor exista şmecheri care îşi vor declara bani pe care nu-i au. Dar într-un an doi îi vom identifica.”

Anterior, şi guvernarea comunistă a încercat printr-o amnistie similară, însă referitoare la companii, să scoată la vedere milioanele deţinute de acestea, dar fără mare succes, aşa cum afirmă experţii.
Previous Next

XS
SM
MD
LG